Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'nin 2023 yılı için doğalgaz tüketim tahminini 56 milyar 99 milyon 745 bin 819 standart metreküp olarak belirledi. Bu tahmin, doğal gazın 9155 kcal/metreküp üst ısıl değeri esas alınarak yapıldı ve toplam enerji miktarı 596 milyar 901 milyon 295 bin 514 kilovatsaat olarak hesaplandı. EPDK'nin bu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı ve 2022 yılı için yapılan tahmin de 60 milyar 44 milyon 873 bin 569 standart metreküp olarak duyurulmuştu.
28 Ocak 2023

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023

Son bir yılda damacana su fiyatları yüzde 160 oranında artarak 50 TL sınırına yaklaştı. Bu durum, tüketicilerin ambalajlı sular yerine şebeke sularına yönelmelerine neden oldu. SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalajlı su maliyetlerinin büyük bir kısmının suyun kendisinden değil, ambalajlama ve taşıma gibi diğer maliyetlerden kaynaklandığını belirtti.
18 Ocak 2023

Enerji sektöründe çeşitli düzenlemeler getiren bir kanun teklifi, ilgili komisyonda onaylandı. Teklif, IV. Grup madenler için UMREK raporlama zorunluluğunu sürdürürken, diğer gruplar için bu yükümlülüğü kaldırıyor. Yenilenebilir enerji üretim santrallerinin belirli alanlarda imar planı olmaksızın kurulmasına izin veriliyor. Doğal gazın sıvılaştırılması tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefine katkı sağlanması amaçlanıyor. Enerji verimliliği projeleri, bakanlık tarafından belirli bir oranda mali desteklenecek.
1 Şubat 2024

Erzincan İliç'te siyanür sızıntısı yaşanan ve maden ruhsatı iptal edilmeyen Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin 7,2 milyon dolarlık vergi borcu, yeni yürürlüğe giren bir yasa uyarınca silindi. Şirket, vergi affı sayesinde önceki dönemlerden kalan 8,6 milyon dolarlık vergi borcunun yerine 1,4 milyon dolar ödedi. Çöpler Madeni, 2020'den bu yana yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti. Geçen yıl siyanür sızıntısı sonucu çevre kirliliğine neden olan şirkete idari para cezası kesilmiş, ancak faaliyetlerine devam etmesine izin verilmişti.
14 Aralık 2023

Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ağustos ayı itibarıyla doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığını açıkladı. BOTAŞ'ın internet sitesinde paylaşılan tarifeye göre, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38 oranında arttı. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı yüzde 33,1 oranında yükseldi.
31 Temmuz 2024

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

Türkiye'de benzin fiyatlarına 28 kuruş, motorin fiyatlarına ise 26 kuruş zam yapıldı. Buna karşın otogaz fiyatlarında 1 lira 6 kuruşluk bir indirim gerçekleştirildi. Bu fiyat değişiklikleri, Brent petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların bir yansıması olarak görülüyor. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de farklılık göstermekle birlikte, benzin ve motorin fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor.
3 Mayıs 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz kullanımında 'gelire göre fatura' düzenlemesi için sinyal verdi. Bayraktar, yüksek gelir grubundaki tüketicilere maliyet esaslı fatura yansıtmanın daha doğru olduğunu belirtti. Devletin, salgın döneminden bu yana doğalgaz ve elektrik faturalarının yüzde 60'ını karşıladığını ve bu desteklerin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, enerji fiyatlarındaki değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile sürecin eşgüdümle yürütüldüğünü ifade etti.
11 Eylül 2024

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalarla vergi artışları akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Dün benzine gelen 1 lira 45 kuruşluk indirimin ardından bugün LPG’ye zam, motorineyse indirim geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt fiyatları listelendi. Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor.
24 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta düzenlenen bir mitingde, Nisan 2023'ten bu yana uygulanan doğalgaz desteğinin Nisan 2024'e kadar devam edeceğini duyurdu. Bu destek, 25 metreküp doğalgaz tüketimine kadar olan kısmın faturalardan düşürülmesini içeriyor. Erdoğan, enerjide tam bağımsızlık hedeflerine de değinerek, Karadeniz'deki doğalgaz ve Gabar'da bulunan petrol keşiflerini örnek gösterdi ve günlük petrol üretiminin artırılması hedeflerinden bahsetti.
10 Şubat 2024

Benzine 1,33 TL ve motorine 1,21 TL indirim yapıldı. Yapılan indirimler sonrasında güncel benzin litre fiyatı 42,64 TL, motorin litre fiyatı ise 40,12 TL olarak belirlendi. Yılbaşından bu yana benzin fiyatları yüzde 23,34, motorin fiyatları ise yüzde 7,87 oranında artış göstermişti.
8 Mayıs 2024

Mayıs seçimlerine giderken litre başına 19,30 lira olan benzin fiyatı, yapılan zamlarla 41,2 liraya yükseldi. Bu artış, petrol fiyatlarının ve dolar/TL kurunun yükselmesi ile akaryakıt vergilerine yapılan zamdan kaynaklandı. Elektrik fiyatlarında da benzer bir 'yalancı cennet' durumu söz konusu olup, seçimler sonrası bu fiyatların da piyasa koşullarına döneceği ve büyük oranda artacağı öngörülüyor. İbrahim Kahveci, seçim öncesi oluşturulan bu yapay fiyat düzenlemelerinin seçim sonrası kaldırıldığını ve toplumun gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldığını belirtiyor.
15 Şubat 2024

Benzin fiyatlarına 1 lira 73 kuruş indirim yapıldı ve bu indirim pompa fiyatlarına yansıdı. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt litre fiyatları da açıklandı. Bu indirim, Türkiye genelinde akaryakıt tüketicilerini doğrudan etkiliyor.
6 Ağustos 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapıldı. Benzine 1 lira 25 kuruş, motorine ise 1 lira 21 kuruş indirim uygulanarak fiyatlar güncellendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni fiyatlar belirlendi ve bu gece yarısından itibaren geçerli oldu. Bu düzenleme ile akaryakıt fiyatları yarından itibaren aynı fiyata satılacak.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim