Feyza Altun, şeriat hakkında küfürlü ve argüman sunmayan bir paylaşım yaptı. Bu paylaşıma gelen tepkiler de benzer düzeyde küfürlü ve düzeysizdi. Ahmet Hakan, Altun'un şeriat hakkında doğru bir anlam vermediğini, sadece adına yapılan ilkel uygulamalara odaklandığını ve kavramsal düzeyde konudan habersiz olduğunu belirtti. Hakan'a göre, Altun'un bu tavrı kınanmalı ancak gözaltı gibi bir tedbirle karşılık verilmemelidir.
20 Şubat 2024

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta dönüşüm projesinin etik ve bilimsel sorunlarına dikkat çekti. Fahrettin Koca'nın projeyi tamamlamasına rağmen, sağlık sistemindeki tahribatın onarılması ve etik dışı uygulamalara karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, 'Türk ışını' deneyinin etnik imalarla ötekileştirme girişimlerine neden olduğunu ve bu tür uygulamaların sağlık alanında ciddi etik sorunlar yarattığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK'ün 'kadına karşı şiddet' ve 'kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek' gerekçesiyle verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı. Dizinin yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önsözüyle 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. SenaristBir, RTÜK'ün kararını ve Cumhurbaşkanının önsözünün yer almasını açık bir sansür ve tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla hedef gösterilmişti.
16 Nisan 2023

ATV ekranlarında yayınlanan 'Bergen' filminin bazı sahneleri sansürlendi. Filmde geçen 'Adetim gecikti' cümlesi ve hamam sahnesi kesildi. Bu duruma tepki gösteren başrol oyuncusu Farah Zeynep Abdullah, Twitter hesabından ATV ve RTÜK'ü etiketleyerek sansürden dolayı izleyicilerden özür diledi.
28 Eylül 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla oyuncu Hazal Kaya hakkında dava açtı. Daha önce de aynı gerekçeyle oyuncu Ezgi Mola'ya para cezası verilmiş ve Farah Zeynep Abdullah hakkında da dava açılmıştı. Hazal Kaya, ifade vermek üzere karakola gitti ve sosyal medya hesabından bu durumu paylaştı.
12 Ocak 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Müge Anlı ile Tatlı Sert programının eski danışmanı Prof. Dr. Arif Verimli, programın toplumun gerçeğini yansıtmadığını belirterek eleştirdi. Prof. Verimli, iki yıl önce programdaki bir gerilim sonrası istifa etmiş ve o zamandan beri program hakkında yorum yapmamıştı. YouTube'daki Katarsis kanalına konuk olan Verimli, medyada bilgiyi yayma amacıyla yer aldığını ve programla ilgili pişman olmadığını, ancak toplumun gerçeklerini yansıtmadığını düşündüğünü ifade etti.
12 Ocak 2023

Komedyen Doğu Demirkol'un kendi yaşam öyküsünden esinlenerek senaryosunu yazdığı 'Doğu' adlı dizi, iki yıl aradan sonra ikinci sezonuyla 18 Nisan'da Blu TV'de izleyiciyle buluşacak. Dizide, ailesi ve çevresi tarafından destek görmeyen bir gencin komedyen olma hayalini kovalaması konu alınıyor. Yeni sezonda Demirkol'a Evliya Aykan, Ege Kökenli, Banu Fatocan, Kubilay Tuncer ve Keremcem gibi isimler eşlik edecek.
3 Nisan 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının sunucusu Ali Sunal, iktidarın deprem yönetimini eleştirdikten sonra programdan kovulduğu iddialarını reddetti. Sunal, üç hafta önceki programda iktidarın deprem yönetimindeki ihmalleri ve yetersizlikleri eleştirmiş ve bu durum iktidar blokunun tepkisini çekmişti. Sosyal medyada Sunal'ın Show TV ile yollarını ayırdığı iddiaları dolaşırken, Sunal bu iddiaları Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yalanladı ve programla yollarının devam ettiğini belirtti.
26 Mart 2023

Perihan Mağden'in romanından uyarlanan 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne?' adlı dizi, Netflix'te 24 Mart'ta yayımlandı ve ilk hafta en çok izlenenler listesinde dünya genelinde ilk üçe yerleşti. Melisa Sözen'in başrolünde olduğu ve gerilim türündeki dizi, kaçak bir hayat süren anne ve kızının hikayesini anlatıyor. Dizi, yayımlandığı ilk üç günde 19 milyon 410 bin saat izlenme ile 'Dili İngilizce Olmayan Diziler' listesinde üçüncü sıraya yerleşti ve Netflix'in yerli dizileri arasında en iyi açılışı yapan yapım oldu.
30 Mart 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Netflix'in 2 Aralık'ta yayımlanan ve Afşin Kum'un romanından uyarlanan distopik yerli dizisi 'Sıcak Kafa'nın ikinci sezonu iptal edildi. Dizinin yaratıcısı Mert Baykal, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hikayelerinin yarım kaldığını ve daha anlatacakları olduğunu ifade etti. Baykal, yeni bir şeyler denemeye cesaret ettiklerini ve risk aldıklarının farkında olduklarını belirtti. Ayrıca, bu süreçte öğrendiklerini gelecekte kullanacaklarını ve 'Sıcak Kafa'nın bir öncü olduğunu söyledi.
5 Şubat 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

Netflix platformunda yayınlanan ve Anadolu efsanesi Şahmaran'dan esinlenen 'Şahmaran' dizisi, izleyicilerin beklentilerini karşılayamadı. Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, özgünlükten yoksun olduğu ve 'Twilight' serisine benzetildiği için eleştirildi. Dizi, yayımlandığı ilk gün sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Ocak 2023

Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu ve Uluslararası Emmy Ödülü kazandıran 'Şahsiyet' dizisinin ikinci sezonundan ilk fragman yayınlandı. Polisiye-drama türündeki dizi, beş yıl aradan sonra ikinci sezonuyla geri dönüyor ve ilk iki bölümü 13 Kasım'da GAİN'de yayınlanacak. Yeni sezonda kadroya Erdal Özyağcılar, İlker Aksum, Nergis Öztürk ve diğer birçok isim katılıyor. İlk sezonda Bilginer'le başrolü paylaşan Cansu Dere ise bu kez konuk oyuncu olacak.
1 Kasım 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim