Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem sonrasında yaşanan ihmalleri haberleştiren televizyon kanallarına ceza vermek üzere toplanacağını duyurdu. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezaların para ve program durdurma cezalarını içereceğini belirtti. Diğer üye Okan Konuralp ise, depremdeki ölümlerin sadece doğal afet değil, aynı zamanda liyakatsizlik ve kibir nedeniyle olduğunu ve cezaların gerçekleri gizleyemeyeceğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, TRT, RTÜK ve Demirören Medya Grubu'nun önünde yaptığı açıklamalarda, bu kurumların kendisine yayın yapmadığını ve sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdiklerini iddia etti. Oğan, TRT'nin yöneticilerini ve RTÜK'ü tarafsızlık ilkesine uymamakla suçladı ve Ahmet Hakan'ı da eski arkadaşı olmasına rağmen kendisine programlarında yer vermemekle eleştirdi. Oğan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile yaptığı görüşmede daha adil bir yaklaşım sergileneceği sözünü aldığını belirtti.
25 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'de tüm kanalların aynı içerikle yayın yapmasının bir daha yaşanmayacağını belirtti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçime iki gün kala ana akımdan en az 19 kanalda ortak yayınlanan konuşması sırasında geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda demokrasi vadederek, demokrasinin önemini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Uzun yıllar haber spikerliği yapan Ece Üner, Tv100 Ana Haber'den ayrılarak kariyerine Sözcü TV'de devam etme kararı aldı. Sözcü TV, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, deneyimli sunucunun haber maratonuna kendi kanallarında devam edeceğini ve gündemin sıcak başlıklarını ekranlara taşıyacağını belirtti. Üner'in yeni görevi, interaktif içeriklerle memleketin sorularına yanıt arayışını da içerecek.
9 Şubat 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Alman yayın kuruluşu WDR COSMO aracılığıyla Fatih Akın, Can Dündar ve Deniz Naki gibi isimlerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Türkiye'deki ırkçılık sorununa dair stratejilerini, Erdoğan sonrası Türkiye'ye dair fikirlerini ve geleceğe dair umutlarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'de yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri ve mevcut durumun temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
26 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun başkanlık seçimi gerçekleşti ve mevcut başkan Ebubekir Şahin, görev süresinin dolması üzerine yapılan oylama sonucunda üçüncü kez başkan olarak seçildi. Aynı zamanda başkan vekilliği için yapılan oylamada Orhan Karadaş yeniden seçildi. Şahin, yeni dönemde de yayıncılık alanında milli güvenlik ve milli manevi değerlerin korunması görevini sürdüreceklerini belirtti ve mart ayında 3'üncü Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'nun düzenleneceğini açıkladı.
25 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TRT'de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyarak, TRT'de canlı yayında karşı karşıya gelmeyi teklif etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın PKK ile müzakereler yürüttüğünü, ordumuza kumpas kuranlara yol verdiğini ve düzensiz göçmenleri ülkeye soktuğunu iddia etti. Ayrıca TRT'nin gerçekleri halktan gizlediğini ve kanunen mecbur kaldığı için bu konuşmayı yayınladığını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun TRT'de bir konuşma daha yapma hakkı olduğu ve bu konuşmanın 27 Mayıs'ta yayınlanacağı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı'ya seçim günü TRT ekranlarında 'kozmik odalarda' oluşturulmuş 'paralel verilerin' yansıtılarak sonuçların manipüle edilebileceği iddiaları konusunda uyarıda bulundu. Taşçı, TRT'nin tarafsız ve şeffaf olması gerektiğini vurgulayarak, Sobacı'ya yasal sorumluluklarını hatırlattı ve kendisiyle görüşmek üzere randevu talep ettiğini, ancak henüz bir dönüş almadığını belirtti. Ayrıca, konuyla ilgili yazılı uyarılarını da ilettiğini ve detayları paylaşacağını ifade etti.
11 Mayıs 2023

Türkiye Raporu ve MEDIAQX işbirliğiyle yapılan bir araştırmaya göre, 1 - 7 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde akıllı televizyonlardan elde edilen verilere göre iktidara yakın haber kanalları, toplam izlenme süresinin yüzde 53,7'sini oluşturdu. Eleştirel haber kanalları ise yüzde 17,6 ile sınırlı kaldı. En çok izlenen haber kanalları TRT Haber, Habertürk ve CNN Türk olurken, en az izlenenler Akit TV, Bloomberg HT ve NET TV olarak sıralandı.
12 Nisan 2023

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Güldür Güldür programının sunucusu Ali Sunal, Show TV'de yayınlanan programın bir bölümünde Türkiye'deki deprem yönetimini eleştirdi. Sunal, deprem felaketinde yaşanan kayıpların ardından normalleşme sürecine geçişin ne anlama geldiğini sorguladı ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, felaketlerin önlenmesi için bilimin dinlenmesi ve görevlerin uzman kişilere verilmesi gerektiğini belirtti. Sunal, mizah yoluyla hataların üstüne gitmeye devam edeceklerini ifade etti.
11 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV'de gençlerin sorularını yanıtladı. Halk TV, izleyicilerin talebi üzerine programın yayın haklarını almak için Babala TV ile iletişime geçti. Babala TV'nin kurucusu Oğuzhan Uğur, programın televizyonlarda yayınlanmasına izin verdiğini ve telif talep etmediğini, ancak elde edilen gelirin bağışlanmasını istediğini Twitter üzerinden duyurdu.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim