Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Kamu yayıncısı TRT, seçim günü canlı bağlantılar yapacağı siyasi parti merkezleri arasında Yeşil Sol Parti'yi dahil etmedi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol listelerinden seçime gireceği bilinirken, TRT'nin bu kararı kamu yayıncılığı ilkesine aykırı bulundu. Daha önce TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı yayın sürelerindeki dengesizlik ve TİP milletvekili adayı Can Atalay'ın konuşmasına izin verilmemesi gibi olaylarla da eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, seçim akşamı için TRT'de olası manipülasyonlara karşı uyarılarda bulundu.
13 Mayıs 2023

TV100 kanalında 'Taksim Meydanı' programında görev alan gazeteciler Barış Yarkadaş ve Gürkan Hacır, kanaldan kendi istekleriyle ayrıldıklarını duyurdular. Yarkadaş ve Hacır, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, kanal yönetimine verdikleri destek ve gösterdikleri güven için teşekkür ettiler. Bu ayrılık, SADAT'ın reklamının TV100'de yayınlanması ve bu durumun tartışma yaratması sonrasında gerçekleşti. SADAT reklamı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'ı eleştirdiği bir program sırasında yayınlanmış ve Kılıçdaroğlu tarafından bir tehdit olarak nitelendirilmişti.
24 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT'deki canlı yayında gazeteci Abdulkadir Selvi'nin insansız hava araçlarına ilişkin muhalefetin tutumunu sorgulayan sorusuna olumlu yanıt vererek, Selvi'ye köşe yazılarında bu konuları değerlendirmeye devam etmesi yönünde talimat verdi. Erdoğan, geçmişte de CNN Türk yayınında Selvi'ye benzer bir övgüde bulunmuş ve sağlık konusundaki eleştirilere karşı yazılar yazması gerektiğini ifade etmişti.
2 Şubat 2023

Uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan ve Posta Gazetesi'nin baş yazarı olan Rauf Tamer, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Tamer, 64 yıldır gazetecilik yapıyordu ve gündemdeki konuları Posta Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendiriyordu. Tamer, kariyeri boyunca Cumhuriyet, Ekspres, Tasvir, Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Sabah ve Star gibi pek çok gazetede görev yapmıştı.
20 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri'nde bu yıl gazeteci Çiğdem Toker kişi dalında, İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise kurum dalında ödüle layık görüldü. Ödüller, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından beri veriliyor. Seçici kurul, Toker'in evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalmasını ve İstanbul Tabip Odası ile Türkiye Yazarlar Sendikasının ifade özgürlüğüne katkılarını ödüllendirdi. Ayrıca, gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına kurul tarafından üzüntü ve kınama ifade edildi.
6 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcısı Cevdet Akçay'ın, geçmişte iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği ortaya çıktı. Akçay, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda ekonomi politikalarının değişmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca, Akçay'ın, AKP'nin yarattığı orta sınıfın zarar gördüğünü ve Merkez Bankası'nın dünyevi bir iş yaptığını, bu nedenle uhrevi unsurların karıştırılmaması gerektiğini ifade ettiği görüldü.
28 Temmuz 2023

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'de yeni kabine açıklanmadan önce gazetecilerin ve haber sitelerinin yaptığı tahminleri inceledi. Bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bakanlık tahminlerinde yüksek isabet oranlarına sahipken, bazıları ise tamamen yanıldı. Cüneyt Özdemir, yeni kabinenin tam listesini doğru olarak yayımladı. İktidara yakın yazarlar ve bazı medya kuruluşları ise tahminlerde bulunmalarına rağmen yanıldılar. Bildirici'nin derlemesine göre, Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın gibi isimlerin yeni görevleri konusunda doğru tahminler yapıldı.
5 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

Gazeteci Kübra Par, 11 yıl süren görevinin ardından Habertürk ile yollarını ayırdığını duyurdu. Par, Habertürk'te internet sitesinde günlük köşe yazıları yazıyordu ve ayrılık kararını sosyal medya hesabından paylaştı. Ayrılığın nedeni olarak başka bir kanaldan gelen teklifi kabul etmesi gösterildi. Habertürk'te daha önce Fatih Altaylı ve Kürşad Oğuz da ayrılmıştı.
9 Haziran 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası, Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu gece saat 1'de bir depremzede ile röportaj yaparken, depremzedenin ekiplerin gelmediğini söylemesi üzerine röportajı kesip olay yerinden uzaklaştı. Depremzede, ailesinin hala enkaz altında olduğunu ve kardeşinin sesini duyduğunu belirtirken, muhabir ekiplerin bölgeyi karış karış gezdiğini söyleyerek röportajı sonlandırdı. Bu olay, sosyal medyada ve haber sitelerinde dikkat çekti.
8 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını değerlendirerek, iktidarın milli ve dini sembollerle gerçek sorunları örtbas ettiğini ve bir tehdit algısı yaratarak gündemi meşgul ettiğini ifade etti. Davutoğlu, iktidarın din ve vicdan özgürlüğü ile terörle mücadele kaygıları üzerinden bir korku iklimi oluşturduğunu ve bu durumun vatandaşların mevcut sorunları görmezden gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim kanallarının kendilerine kapalı olması sebebiyle vatandaşlara yeterince ulaşamadıklarını dile getirdi.
29 Mayıs 2023

TV 100 muhabiri Sertaç Murat Koç, Adıyaman'daki bir afet koordinasyon merkezinden canlı yayın yaparken yanına gelen bir depremzede, elektrik kesintisi şikayetini dile getirmeye başladı. Muhabir, mikrofonu saklayarak depremzedenin konuşmasını engellemeye çalıştı ve kısa bir süre sonra yayın kesildi. Bu olay, iktidara yakın medyanın depremzedelerin sesini duyurmadığı ve hükümetin ihmallerini ele almadığı yönündeki eleştirilerin bir parçası olarak görüldü.
12 Şubat 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçime iki gün kala 14 ana akım medya kanalı ile ortak bir yayın düzenledi. Yayında, muhalefet lideri Muharrem İnce ile yaptığı telefon görüşmesinden ve Rusya'ya yaptırım uygulama konusundan bahsetti. Seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirterek, demokrasinin gereğini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan domates ticareti hakkında da konuştu.
12 Mayıs 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar gerçekleştirdiğini ve bu nedenle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin, seçimler öncesinde medyanın uyması gereken kuralların olduğunu, ancak Halk TV'nin bu kurallara uymadığını belirtti. Halk TV'de yapılan bir programda Türkiye'nin sömürgeci bir güç olarak nitelendirilmesi ve terör örgütü üyesi bir kişinin övülmesi RTÜK tarafından kabul edilemez bulundu.
18 Mart 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ciner Medya Grubu bünyesindeki Habertürk ve Show TV kanallarının deprem haberleri yayıncılığını eleştirerek, bu yayınların milli dayanışmaya ve afetle mücadeleye zarar verdiğini ve dezenformasyon yaptığını iddia etti. Özdemir, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) da göreve çağırarak, ilgili kurumların bu duruma karşı gerekeni yapması gerektiğini belirtti.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim