Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir açılış programında yaptığı konuşmada, PKK liderlerinin altılı masanın işini zora sokacak açıklamalar yaptığını ve bunun amacının altılı masayı kirletmek olduğunu ifade etti. Yavaş, muhalefeti bölücülükle suçlayanlara, AKP listelerinden seçime girecek HÜDA-PAR'ın seçim vaadlerine bakmalarını önerdi. Ayrıca, devletin milli güvenlik politikalarını sürdüreceklerini ve Türkiye'nin menfaatlerini koruyacaklarını vurguladı.
12 Nisan 2023

Yazı, İstanbul yerel seçimlerinin Türkiye'deki demokratik ve laik cumhuriyetin geleceği açısından önemine vurgu yaparak, seçmenin heyecansızlığı, ilgisizliği ve potansiyel sandığa gitmeme durumunu ele alıyor. Ayrıca, YRP'nin AKP'den oy alması, Erdoğan'ın rahat görünümü, İmamoğlu'nun siyasi pozisyonu ve muhalefetin durumu gibi konulara değinilerek, seçimlerin sadece yerel bir olay olmadığı, daha geniş siyasi ve toplumsal sonuçları olduğu belirtiliyor. Devlet ve hükümet arasındaki ayrımın gerçekçi olup olmadığı, kamu kaynaklarının kullanımı ve seçim güvenliği gibi konular da tartışma konusu yapılmış.
25 Mart 2024

AKP Büyükçekmece İlçe Başkan Yardımcısı Fatih Zehir, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Tahir Elçi'nin cenazesindeki fotoğrafını paylaşarak hakaret içeren ifadeler kullandı. Diyarbakır Barosu, Zehir hakkında 'Kişinin Hatırasına Hakaret' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Tanrıkulu da Zehir'e dava açacağını belirtti. Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da bir çatışma sırasında hayatını kaybetmişti.
24 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da düzenlemeyi planladığı miting, saldırganların taşlı saldırısı sonucu başlamadan sona erdi. Miting alanına AKP'li belediyenin otobüs yığmasıyla başlayan gerginlik, slogan atan bir grubun saldırısına dönüştü. İmamoğlu, polisin müdahale etmemesi üzerine vali ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Saldırıda birçok kişi yaralandı ve İmamoğlu'nun otobüsü meydandan ayrılırken polis TOMA'larla müdahale etti.
7 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'ın Defne ilçesinde gerçekleştirdiği temel atma törenini 'göstermelik' olarak nitelendirdi ve bu töreni eleştirdi. Ayrıca, Yeniden Refah Partisi'nin talebiyle tartışmaya açılan 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un siyasi pazarlık konusu yapılmasını kınadı. İmamoğlu, kadınlarla ilgili konularda erkeklerin karar almasını ve sosyal medyada kadın yöneticilere yönelik linç kültürünü de eleştirdi.
26 Mart 2023

Beykoz İlçe Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin ilçedeki tüm oyların ve geçersiz oyların yeniden sayılması talebini değerlendirdi ve reddetti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, karar sonrası yaptığı açıklamada, benzer bir durumun Gaziosmanpaşa'da yaşandığını ve her iki süreci de dikkatle takip ettiklerini belirtti. Çelik, partilileri evlerine dönmeye ve süreci sakin bir şekilde yönetmeye davet etti.
3 Nisan 2024

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Gökhan Zan, adaylıktan çekilmediğini açıkladı. Bu açıklama, TİP'in Zan'ın adaylığını 'partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair iddialar' nedeniyle geri çektiğini duyurmasının ardından geldi. CHP'nin mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı depremdeki sorumluluklarına rağmen yeniden aday göstermesi eleştirilmiş, bu durum TİP'in Zan'ı aday göstermesine yol açmıştı.
18 Mart 2024

AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun miting yapmayı planladığı alana belediye otobüsleri park etti. İmamoğlu, Twitter üzerinden bu duruma tepki göstererek, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'i eleştirdi ve Erzurumluları mitinge davet etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaşananları eleştirerek İmamoğlu'na destek verdi.
7 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferini kutladığı sırada kendisine yönelik yuhalama ve 'idam' sloganlarına karşı bir tepki gösterdi. Demirtaş, Erdoğan'ı 'hileli ve sahte bir zaferin sarhoşluğuyla' suçlayarak, kendisinin Selahaddin Eyyubi'nin torunu olduğunu belirtti ve 'Günü geldiğinde, hepinize adil davranacağıma söz veriyorum' dedi.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un yerel hizmetlerde 'fetret devri'ne girdiğini belirtti. İBB Başkanı İmamoğlu, Erdoğan'ın bu ifadesine Büyükada'da Taş Mektep'in restorasyon açılışında yanıt vererek, İstanbul'da terk edilmiş eserleri restore ettiklerini ve bu durumun Erdoğan'ı bunalıma soktuğunu ifade etti. İmamoğlu, Erdoğan'ın 'fetret devri' ifadesini kullandığı cami açılışındaki konuşmasını eleştirdi ve İstanbul'a hak ettiği değeri verdiklerini söyledi.
18 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Adıyaman'da depremde yıkılan ve 10'dan fazla kişinin ölümüne neden olan bir binanın müteahhidi Nevzat Bozan tutuklandı. Bozan'ın AKP'den milletvekili adaylığına soyunduğu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafları olduğu belirtildi. Ayrıca Bozan, depremden 11 gün sonra AKP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile bir araya gelmiş ve bu buluşmayı sosyal medyada paylaşmıştır.
26 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Venezuela'da seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda gözaltına alınanların sayısı 1200'e yükseldi. Bolivarcı Ulusal Muhafızları, gözaltına alınan bazı eylemcilerin Peru, Şili ve Kolombiya'da özel eğitim aldığını ve sokaklarda terör ve şiddeti kışkırttığını iddia etti. Nicolas Maduro, gözaltına alınanların çoğunun ABD'den dönen Venezuelalılar olduğunu ve suça bulaştıklarını söyledi. Seçim sonuçlarının hileli olduğu iddiaları üzerine başlayan protestolarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetti.
1 Ağustos 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz'daki seçimlerin ardından çıkan şiddet olaylarında gözaltına alınanların sayısının 2 bin 229'a yükseldiğini açıkladı. Muhalefet, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek protesto gösterileri düzenledi ve bu gösterilerde 24 kişi hayatını kaybetti. Maduro, kamu mallarına zarar verenlere karşı güvenlik güçlerinin sert müdahalelerde bulunduğunu belirtti. Gözaltına alınanlar yüksek güvenlikli cezaevlerine gönderilecek.
7 Ağustos 2024

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçici hükümetin başına getirildi. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestoları, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü ve şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yunus, öğrenci liderlerinin ve askeri şeflerin kararıyla geçici hükümeti yönetmeyi kabul etti.
7 Ağustos 2024

Venezuela'da başkan Nicolas Maduro'nun yüzde 51 oyla kazandığı iddia edilen seçimler, birçok ülke tarafından şaibeli olarak nitelendirildi ve sonuçlar kabul edilmedi. Başkent Karakas'ta protestolar düzenlendi, polis göstericilere müdahale etti ve bir kişi hayatını kaybetti. Birleşik Devletler, İngiltere, Avrupa Birliği, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler seçim sonuçlarına tepki gösterirken, Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya Maduro'ya destek verdi. Venezuela hükümeti, seçimle ilgili açıklamaları nedeniyle yedi Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını çekmelerini istedi.
30 Temmuz 2024

Kenya'da vergi zammını görüşen parlamento protestocular tarafından basıldı ve polisin müdahalesi sonucu en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Başkent Nairobi ve Mombasa'da 18 Haziran'dan beri süren protestolarda polis, gaz ve tazyikli suyla müdahale etti ancak binlerce kişiyi parlamentodan uzaklaştıramadı. Göstericiler, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun istifasını istiyor. Ruto, göstericilere diyalog çağrısı yaparak demokratik haklarını kullanmalarını savundu.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim