Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bir mahkeme, porno sitesi xhamster.com hakkında açılan davada, kişilerin rızası olmadan yayınlanan görüntülerin kaldırılmasına karar verdi. Davayı, daha önce benzer bir dava kazanan Hollandalı çocuk istismarı karşıtı kampanya grubu Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) açtı. Mahkeme, site sahibi Hammy Media'nın Hollanda yasalarına göre denetlenebileceğine ve sorunlu görüntüleri üç gün içinde kaldırması gerektiğine hükmetti, aksi takdirde ağır para cezaları uygulanacağına karar verdi.
13 Nisan 2023

Türkiye, uluslararası alanda yaşanan hibrit savaş ortamını kullanarak muhalefeti susturacak bir 'casusluk' yasası üzerinde çalışıyor. Bu yasa, Avrupa ve ABD'deki benzer yasalarla karşılaştırılarak ele alınıyor ve bu yasaların otoriter rejimler tarafından keyfi olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Yasa taslağı, çok geniş bir yelpazede suç tanımları içeriyor ve bu durum, hükümetin muhalif sesleri bastırmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca, bu yasa taslağı hem içeride hem de dışarıda tepki çekeceği öngörülüyor.
12 Mayıs 2024

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), küresel taksi uygulaması Uber'e sürücü bilgilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle 290 milyon avro para cezası verdi. Bu ceza, 170 sürücünün bir Fransız insan hakları grubuna şikayetinden sonra başlatılan inceleme sonucunda verildi. DPA, cezanın ardından ihlalin sona erdiğini belirtti. Uber, birçok ülkede hizmet veren bir platform olarak biliniyor.
26 Ağustos 2024

KKTC'de kumarhane sahibi Halil Falyalı ve şoförünün öldürülmesiyle ilgili olarak aranan zanlı, Hollanda'nın Zoetermeer kasabasında yakalandı. Hollanda polisi, Türk emniyet birimlerinin bilgisi üzerine zanlıyı takip ettiğini ve tutukladığını açıkladı. Zanlının Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor.
8 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verildi. Duruşmada tanıklar dinlendi ve İBB çalışanı Fatma Yavuz, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın ideolojik görüşleri nedeniyle bazı yerlere daha fazla yardım yapıldığını iddia etti. Duruşma sırasında bir tartışma yaşandı ve gazetecilerin salona alınmaması konusunda mahkeme başkanı ile avukatlar arasında gerginlik yaşandı. Bir sonraki duruşma 29 Mart'ta yapılacak.
25 Ocak 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 275 bin 40 olan sığınmacı kabul sayısını 2022'de 384 bin 245'e yükseltti. Almanya, en fazla sığınma talebini onaylayan ülke olarak öne çıktı ve bu dört ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) toplam olumlu iltica kararlarının yüzde 73'ünü verdi. Onaylanan sığınma taleplerinin büyük bir kısmı mülteci statüsüne, ikincil koruma ve insani koruma kategorilerine dahil edildi. Koruma statüsü alanlar arasında Suriyeliler, Afganlar ve Venezuelalılar en büyük grupları oluşturdu.
28 Nisan 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi. Bu yasak, 2019'da hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında getirilmişti. Belçika'daki Müslüman ve Yahudi toplulukları, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurmuştu. AİHM, helal kesim yasağının Avrupa yasalarına ve sözleşmelere uygun olduğunu ve inanç özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, boşanma davası reddedilen çiftlerin karar kesinleştikten sonra üç yıl beklemelerini zorunlu kılan kuralı iptal etti. Ankara 18'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verildi. Mahkeme, bu kuralın adil olmadığını, evlilik dışı ilişkilere yol açtığını ve kişisel haklar ile devletin aileyi koruma yükümlülüğünü ihlal ettiğini savundu. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
19 Nisan 2024

Almanya Bakanlar Kurulu, ülkeyi yabancı kalifiye elemanlar için daha cazip kılmayı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, AB dışı ülkelerden gelenlerin meslek diplomalarının denkliğini kolaylaştıracak ve en az iki yıl tecrübeli kişilere Almanya'da iş bulma fırsatı sunacak. 'Fırsat Kartı' adı verilen belge ile Almanya'ya gelip iş aramak ve geçici işlerde çalışmak mümkün olacak. Almanya, nitelikli işgücü açığını kapatmak ve iş piyasasının istikrarını korumak için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç duyuyor.
30 Mart 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 18 yaşından büyüklerin 25 gram marihuana bulundurmasına ve evlerinde üç kök kenevir bitkisi yetiştirmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. Tasarıya muhalefet partileri ve polis sendikası tepki gösterdi.
17 Ağustos 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Almanya'da Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi, aşırı solcu Lina E. ve üç kişiyi Neonazilere yönelik saldırılar düzenlemek suçundan hapis cezasına çarptırdı. Lina E. suç örgütüne üye olmaktan beş yıl üç ay, diğer üç sanık ise iki yıl beş ay ile üç yıl üç ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Sanıkların 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 13 kişi yaralanmış. Savunma avukatları ise davanın siyasi olduğunu iddia ederek müvekkillerinin beraatini talep etti.
31 Mayıs 2023

Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleşen iki ayrı silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. İlk saldırıda bir anne ve ağır yaralanan 14 yaşındaki kızı, ikinci saldırıda ise 43 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi. Saldırıları düzenleyen 32 yaşındaki şüphelinin tek başına hareket ettiği ve daha önce hayvan istismarından sabıkası olduğu belirtildi.
29 Eylül 2023

İtalya'da eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 2019 yılında bir göçmen kurtarma gemisini denizin ortasında bırakmakla suçlanıyor ve altı yıl hapis cezası isteniyor. Salvini, insani yardım örgütü Open Arms'ın işlettiği gemiyi 19 gün boyunca denizde mahsur bırakarak gemidekileri özgürlüğünden yoksun bırakmakla itham ediliyor. İtalyan Senatosu, 2020'de Salvini'nin dokunulmazlığını kaldırmıştı. Başbakan Giorgia Meloni ve bazı bakanlar Salvini'ye destek verirken, Elon Musk da sosyal medya üzerinden Salvini'ye destek verdi.
16 Eylül 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Hollanda'da seçim günü yaşanırken, Türkiye'deki bazı Twitter kullanıcıları, gazeteciler ve medya kuruluşları, sandıklar kapanmadan Dersim kökenli Dilan Yeşilgöz'ü başbakan olarak ilan etti. Anket sonuçlarına göre Hollanda'da koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor ve koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi olası. Türkiye'de erken ilan edilen başbakanlık haberleri Hollandalı gazeteci Ingrid Woudwijk'i rahatsız etti ve bu duruma Twitter üzerinden tepki gösterdi.
22 Kasım 2023
İşaretlediklerim