İtalya'da sağ koalisyon hükümeti tarafından önerilen başkanlık sistemine geçiş projesi, muhalefetin geniş çaplı direnişiyle karşılaştı. Başbakan Giorgia Meloni'nin muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, parlamentonun rolünün azaltılması ve başkanlık sistemine geçiş fikri ele alındı. 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti ve Eylem Partisi liderleri, mevcut parlamenter sistemin korunması ve cumhurbaşkanının garantör rolünün önemine vurgu yaparak değişikliklere karşı çıktılar. Anayasa değişikliği için parlamentonun her iki kanadından üçte ikilik destek ya da referandum gerekiyor.
10 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

Hollanda'da yapılan eyalet seçimlerinde, ilk kez katılan 'Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi' (BBB) sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu aldı. Bu sonuç, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısının düşeceğini gösteriyor. Ipsos'un verilerine göre, BBB lideri Caroline van der Plas, hükümet ortaklarının BBB ile müzakere etmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 17'den 9'a düşerken, koalisyon ortaklarının sandalye sayısı da 32'den 24'e geriledi.
16 Mart 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Meclis'teki oylamalarda bazı milletvekillerinin oy kullanmaması hakkında açıklamalarda bulundu. Öztrak, iktidar partisinin oylarının belli olduğunu ve bunu etkilemenin zor olduğunu belirtti. Ayrıca, oylamanın ucu ucuna olduğu durumlarda milletvekillerinin hemen Meclis'e çağrıldığını ifade etti. Öztrak, kendisinin ve bazı yöneticilerin genel merkezde görevli oldukları için oylamalarda bulunmadıklarını, diğer milletvekillerinin ise denetimde veya sel felaketinin yaşandığı bölgelerde olduklarını söyledi.
20 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya kalıcı bir çözüm bulunması ve ateşkes sağlanması için ilk kez çağrı yaptı. Bu çağrı, Parlamentonun daha önceki 'insani duraklama' talebinden bir adım öteye geçerek, siyasi çabaların başlatılmasını istiyor. Karar sembolik nitelikte olup yasal bir ağırlığı yoktur ve Strazburg'daki genel kurulda 312 lehte, 131 aleyhte ve 72 çekimser oyla kabul edilmiştir. Parlamentonun sol eğilimli ve merkezci grupları bu çağrıyı desteklerken, merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) üyeleri çekincelerini dile getirmiştir.
18 Ocak 2024

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen özel oturumda konuştu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin zorluklarla dolu bir dönemden geçtiğini ancak umutsuz olmak için bir neden olmadığını belirtti. 14 Mayıs genel seçimlerine yaklaşırken, ülkenin demokrasi ile taçlandırılacak bir heyecanla sarıldığını ve yeni bir döneme yaklaşıldığını ifade etti. Bu yeni dönemde yoksulluğun ve yolsuzluğun sona ereceğini, liyakatin hâkim olacağını ve Türkiye'nin yaşama sevincini geri alacağını söyledi.
23 Nisan 2023

İspanya 1'inci Futbol Ligi'nde (La Liga) Barcelona'nın Sevilla'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, iki kulüp arasında yaşanan polemik ön plana çıktı. Barcelona'nın bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını 'çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek'le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı. Sevilla, Barcelona hakkındaki suçlamalardan dolayı protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.
30 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

İspanya'nın en büyük iki bankası Santander ve BBVA'nın rekor düzeyde kar açıklamasının ardından, sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidas Podemos'un lideri Yolanda Diaz, bankaları ekonomik krizden çıkar sağladıkları gerekçesiyle eleştirerek ipotekleri dondurmaya çağırdı. Başbakan Pedro Sanchez de büyük şirketlerin artan karlarına karşın İspanyolların alım gücünün düşmesini eleştirdi. Bankalar ise mevcut sistemin değişmesine karşı olduklarını ve ipoteklerin dondurulmasının geçerli bir çözüm olmayacağını belirtti.
2 Şubat 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023
İşaretlediklerim