Mehmet Altan, AKP dönemini patates üzerinden analiz ederek, bu dönemde yaşanan ekonomik ve toplumsal değişimlere dikkat çekiyor. Altan, Çin'in patates üretimindeki artışını örnek göstererek, Türkiye'de de benzer bir sürecin yaşandığını belirtiyor. AKP'nin ilk yıllarında AB reçetelerini uygularken, daha sonra siyasi iktidarın değişmesiyle halkın patatese muhtaç hale geldiğini vurguluyor. Altan, 2008 yılında BM'nin 'patates yılı' ilan etmesine atıfta bulunarak, 2024 yılında Türkiye'nin de yoksul ülkeler arasında yer aldığını ifade ediyor.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK öğrenim kredisi borçlarına ilişkin faizlerin silindiğine dair açıklamaları, borçluların beklentilerini karşılamadı. Borçlular, yapılan yasal düzenlemenin ve vergi yapılandırma paketinin yetersiz olduğunu, anapara dışındaki borçların silinmesini ve banka hesaplarına konulan blokelerin kaldırılmasını talep ediyor. Erdoğan'ın açıklamalarında kavram kargaşası yaratıldığı ve seçime kadar zaman kazanmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
28 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin millî dış ticaret politikasının olmadığını, özellikle Çin'den yapılan ithalatlarda teknoloji ürünleri yerine daha düşük katma değerli ürünlerin tercih edildiğini belirtiyor. Üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanıldığını ve hükümetin bu konuda bir iyileştirme programına sahip olmadığını ifade ediyor. Dış borçların çevrilmesi için yüksek faiz oranları ödendiğini, altın ithalatına getirilen kotaların hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu, kaçak altın ticaretinin arttığını vurguluyor.
19 Mart 2024

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin 20 yıllık iktidarında beş farklı sektöre 418 milyar dolar aktardığını iddia etti. Kılıçdaroğlu ve ekibi tarafından hazırlanan rapora göre, bu süreçte kamu zararı 2 trilyon 572 milyar dolara ulaştı. İstanbul'daki imar rantı da dahil olmak üzere, inşaat ve imar, mal ve hizmetler tedariki, enerji, lojistik ve madencilik sektörlerinde haksız kazanç sağlandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, bu zararın tespiti ve tahsili için öneriler hazırladığını ve hukuki adımların atılacağını ifade etti.
24 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin AB, İngiltere ve ABD ile olan ticaretinde 0,7 milyar dolar fazla verirken, Rusya ve Çin ile olan ticaretinde 12,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığının neredeyse tamamını bu iki ülkeye karşı verdiğini gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, Rusya ile enerji ticaretinde pazarlık yapılması ve Çin'den yapılan ithalatta teknoloji dışı ürünler için kota uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, bu ülkelerin yolsuzluğa açık ülkelerle işbirliği yaparak dış ticaret yoluyla sömürü düzeni kurduğunu öne sürdü.
3 Nisan 2024

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının maliyetin altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. Özel, bu fiyatların üreticinin ölüm fermanı olduğunu ve buğdayın kilogram fiyatının en az 15 lira olarak güncellenmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise buğday ve türevi ürünler için alım fiyatlarını güncellediğini ve üreticilere destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Ayrıca, buğday ithalatının 21 Haziran 2024'ten 15 Ekim 2024'e kadar durdurulduğu açıklandı.
7 Haziran 2024

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen gıdaların kimyasal madde içerdiği için geri gönderildiğini belirtti. Greenpeace, son iki yılda Avrupa'ya gönderilen sebze ve meyvelerin pestisit kalıntıları nedeniyle ciddi risk taşıdığı için 165 bildirim yapıldığını duyurdu. Emre, Türkiye'nin tarım potansiyelinin ekonomik kriz nedeniyle eridiğini ve tarımsal girdi maliyetlerinin arttığını vurguladı. Çözüm önerileri arasında modern tarım teknolojilerinin kullanılması, sıkı denetimler ve yerel tohumların teşviki yer alıyor.
11 Kasım 2024

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılarla bir araya gelerek yeni bir destek paketini açıklayacak. Geçen yıl uygulamaya konulan düzenlemelerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ının Merkez Bankası'na satılması zorunlu hale gelmişti. Bu durum, Merkez Bankası'nın yıllık 100 milyar dolarlık rezerv kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, 2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidarın çeşitli ekonomik teşvikler ve kampanyalarla 'bonkörlüğünü' artırdığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Ege Cansen, eğitim harcamalarının ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması gerektiğini vurguluyor. Türkiye'de 20 milyona yakın öğrenci ve 1.4 milyon öğretmenle eğitim sektörünün en büyük kaynak kullanan sektör olduğunu belirtiyor. Eğitim harcamalarının beşeri sermaye oluşturma süreci olduğunu ve bu sermayenin bireylerin ve toplumun üretim becerilerini artırması gerektiğini ifade ediyor. Cansen, kalkınmaya hizmet etmeyen eğitim harcamalarının israf olduğunu savunuyor.
9 Haziran 2024

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki yüzde 30'luk artış nedeniyle ekmeğe zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Balcı, tarım bakanlığı ile iletişim kuramadıklarını ve bu durumun çözüm için gerekli adımların atılmasını engellediğini belirtti. Un fiyatlarının daha da artmasından endişe duyduklarını ifade eden Balcı, yetkililerden acil tedbirler alınmasını talep etti. Ayrıca, geçmiş yıllara kıyasla asgari ücretle alınabilecek ekmek miktarının arttığını ancak fırıncıların daha fazla fedakarlık yapacak durumda olmadığını vurguladı.
9 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP hükümetinin 2002 yılından bu yana dokuz kez imar affı çıkardığını ve bu durumun Türkiye gibi bir deprem ülkesinde 3 milyon yapının denetimsiz bırakılması anlamına geldiğini belirtti. Sancar, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yapılan eleştirilerde, iktidarın 'imar barışı' adı altında yürüttüğü politikaların ve yönetim zafiyetlerinin felaketin boyutlarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan yardım dağıtımındaki kargaşa ve insanların zor koşullarda hayatta kalmaya çalıştığını vurguladı.
13 Şubat 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim