ÇAYSİAD yöneticisi Mustafa Yılmaz Kar, çay üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, fiyatların yüzde 100'e yakın oranda artabileceğini belirtti. 2008 yılı ile kıyaslandığında çay fiyatlarında 14 kat artış yaşandığını, ancak alım gücünde yüzde 15 gerileme olduğunu ifade etti. Maliyet artışlarının üreticinin alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bu durumun tüketici fiyatlarına yansıyacağını söyledi.
10 Mayıs 2023

Manisa'nın Salihli ilçesindeki üç çiftçi, tarlalarındaki yaklaşık 600 ton kavun ve karpuzu bekledikleri fiyatı alamadıkları için bedava dağıttı. Ahmet Akbaş, Metin Akbaş ve Eyüp Çakar, sosyal medyada duyuru yaparak vatandaşları tarlalarına davet etti. Çiftçiler, ürünlerinin maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu ve tüccarların teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmediklerini belirtti. Bu nedenle, ürünlerini bedava dağıtarak köylülerin ve vatandaşların faydalanmasını sağladılar.
12 Ağustos 2024

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde 'beşli çete' olarak adlandırdığı bazı holdinglere 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. Bu şirketlerin iktidardan aldıkları ihaleler nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu paranın her kuruşunun Türk halkına geri verileceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
5 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine, HDP'nin Hazine yardımlarına geçici bloke koydu. Başsavcı, HDP'nin parti faaliyetleri dışında bu yardımları terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda kullandığını iddia etmişti. AYM, somut delil talep ettikten iki gün sonra, Diyarbakır'da tutuklu gazeteciler hakkındaki soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, HDP'nin Hazine yardımlarını PKK'ya gönderdiğini iddia etti. HDP'li Serhat Eren, gizli tanığın ifadesinin sipariş üzerine üretildiğini ve AYM'nin bu ifadeye dayanarak karar vermesini eleştirdi.
25 Ocak 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son dönemdeki zamların ekmek maliyetini de artırdığını ve bu durumun büyük bir ekonomik krize bağlı olduğunu belirtti. Tarım ve gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 300 olduğunu ifade eden Kavuncu, ekonomik kalkınma politikalarının ve enflasyonla mücadele programının değiştirilerek ekonominin düze çıkarılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kavuncu, ekmek fiyatlarının 12 TL olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
20 Temmuz 2023

CHP Parti Meclisi üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, TÜİK'in 2019 yılından sonra intihar vakalarına ilişkin verileri açıklamadığını belirtti. Demir, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yurttaşları mutsuz, umutsuz ve çaresiz bir noktaya getirdiğini ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, son bir haftada yaşanan intihar vakalarını sıralayarak, verilerin açıklanmamasının bilimsel çalışmaları engellediğini ve AKP iktidarının bu konuda adım atmadığını eleştirdi.
25 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Partili iktisat profesörü Bilge Yılmaz'ın ekonominin başına getirilmesi gerektiğini savunan bir tweet'i beğendi. Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin uyguladığı 'yeni model' programının ekonomide olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtilirken, Yılmaz'ın uluslararası çevrelerde Türkiye ekonomisinde 'devrim' yapabilecek bir isim olarak geçtiği ve ekonomi yönetimine talip olduğu ifade edildi. Ayrıca DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın da ekonomi yönetimi konusunda iddialı olduğu ve Kılıçdaroğlu'nun Babacan ile birlikte 'Ekonomi için şampiyonlar ligimiz hazır' açıklaması yaptığı belirtildi.
3 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vergi ve harçlara yapılan zamları 'ekonomik soykırım' olarak tanımladı. KDV, yurtdışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarlarına yapılan zamları eleştiren Kılıçdaroğlu, bu zamların sadece belirli bir kesimi zenginleştirirken geniş halk kitlelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yurt dışından para bulma çabalarını ve Türkiye'nin itibar kaybını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, iktidarın değişeceğini ve halkın yaşayarak bunu göreceğini ifade etti.
9 Temmuz 2023

Kan ve Ötesi Projesi Türkiye Girişimi Raporu'na göre, 2021'de Türkiye'nin kan ve kan ürünlerinin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar TL oldu ve milli ekonomi içindeki payı yüzde 1 oldu. Kan tedariki, tedavi süreci ve bağışların maliyeti 405,9 milyon dolara ulaştı. Rapor, kan nakli sürecinin sebep olduğu maddi kayıplar ve sorunları da değerlendiriyor. Kanın sadece insandan sağlanabilen ve muadili olmayan hayati önemde bir ürün olduğu belirtiliyor. Yetersiz kan arzı ölümcül sonuçlara, ihtiyaç fazlasıysa kamu kaynaklarının israfına yol açıyor.
15 Ekim 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, kur korumalı mevduat uygulamasını (KKM) kemoterapi tedavisine benzeterek, bu uygulamanın ekonomiye zarar verebileceğini ancak zamanla düzeleceğini ifade etti. KKM'nin Türkiye ekonomisini dolarizasyondan kurtarıp liraya dönüştürme politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, KKM'nin ekonomik büyümeye katkı sağladığını ve potansiyel olarak daha yüksek enflasyonu önlediğini savundu. Karakaya, KKM'nin maliyetini sadece muhasebe kaybı olarak değil, ekonomik kazanç ve alternatif maliyetler açısından değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim