Gazze Hükümeti, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze saldırılarında ölen gazeteci sayısının 163'e yükseldiğini duyurdu. Son olarak gazeteci Haydar İbrahim'in ölümüyle bu sayı arttı. Hükümet, gazetecilerin kasıtlı olarak öldürüldüğünü ve bunun Filistin'in sesini susturmak amacıyla yapıldığını belirtti. Gazzeli yetkililer, İsrail'in öldürdüğü gazeteci sayısının 152'ye çıktığını ifade etti.
22 Temmuz 2024

Diyarbakır merkezli bir operasyonda gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 48'i tutuklandı. İstanbul Kadıköy'de, tutuklanan meslektaşları için basın açıklaması yapmak isteyen gazetecilere polis müdahale etti ve altı gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazeteciler arasında Pınar Gayıp, Zeynep Kuray ve diğer dört gazeteci bulunuyor.
29 Nisan 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında bir sivil kafile hedef alındı ve 70 kişi hayatını kaybetti. Gazze İçişleri Bakanlığı, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırı düzenlendiğini belirtti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı 'yeni bir katliam' olarak nitelendirdi.
13 Ekim 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde yılbaşından bu yana devam eden menenjit salgınında ölü sayısı 85'e çıktı. Yobe Eyaleti Sağlık Komiseri Muhammad Lawan Gana, salgının ocaktan bu yana eyaletin farklı bölgelerinde yayılmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, 2 bin 510 kişinin tedavi edilerek hastaneden taburcu edildiği bilgisi verildi. Nijerya hükümeti, menenjit hastalığını 2030 yılına kadar yenmek için yeni tedbirler aldığını duyurdu.
29 Nisan 2024

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde bir kadın doktorun tecavüz edilip öldürülmesinin ardından sağlık çalışanları greve gitti. Kalküta'da başlayan protestolar, Yeni Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. Doktorlar, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve güvenliklerinin sağlanmasını talep ediyor. Başbakan Narendra Modi, cinayeti kınayarak kadınlara yönelik şiddetin ağır ve hızlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2024

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek istedikleri sırada polise saldırdıkları gerekçesiyle tutuklanan sanıkların tamamı tahliye edildi. İstanbul 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, 25 tutuklu sanığın delil karartma ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle yurt dışı çıkış yasağı tedbiriyle serbest bırakılmasına karar verdi. Olay, Saraçhane'de göstericiler ile polis arasında çıkan arbedenin ardından çok sayıda kişinin gözaltına alınmasıyla başlamıştı.
17 Temmuz 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul Saraçhane Meydanı'nda polise saldırı gerekçesiyle gözaltına alınan 52 kişiden 38'i tutuklandı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede toplam 217 kişi gözaltına alınmış, 182'si serbest bırakılmıştı. Tutuklama talepleri, toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet, terör örgütü propagandası yapmak ve kamu görevlisine direnmek suçlarına dayanıyordu. Çağdaş Hukukçular Derneği, tutuklananların detaylarını sosyal medya üzerinden paylaştı.
5 Mayıs 2024

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

ABD'nin Tennessee eyaletine bağlı Nashville kentinde bulunan bir Hristiyan okuluna düzenlenen silahlı saldırı sonucunda üçü çocuk olmak üzere toplam altı kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı gerçekleştiren genç bir kadın olduğu belirtilen saldırgan, polisle çıkan çatışmada öldürüldü. Polis, kurbanların ve saldırganın kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. 2023 yılında ABD'de şimdiye kadar 12 ölümcül okul saldırısı gerçekleştiği bildirildi.
27 Mart 2023

İstanbul'un Çağlayan semtinde bulunan adliyede silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı, adliye girişindeki polis kontrol noktasında meydana geldi ve iki saldırgan polis tarafından öldürüldü. Saldırı sonucunda üçü polis olmak üzere altı kişi yaralandı ve bir sivil hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırganların DHKP/C üyesi olduğunu belirtti ve saldırının ardından 25 adrese operasyon düzenlenerek 40 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
6 Şubat 2024

Ankara'da bir eğlence mekanı çıkışında, yoldan geçen kadınlara sözlü ve fiziki saldırıda bulunan ve havaya ateş eden üç emniyet personeli gözaltına alındı. Olay, 24 Ağustos günü saat 06.30 sıralarında gerçekleşti. Saldırganların biri çarşı mahalle bekçisi, diğer ikisi ise polis memuru olduğu belirtildi. Şahıslar hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı ve açığa alındılar.
24 Ağustos 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Tuncer Cihan isimli bir kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyla bağlantılı ve çatışma bölgeleriyle irtibatlı olduğu belirtilen IŞİD üyesi 48 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Operasyon kapsamında, saldırıda kullanılan silahlardan birinin bulunduğu ve toplamda 51 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.
6 Nisan 2024

Honduras'ta, bir kadınlar hapishanesinde çıkan ve 46 kadın mahkumun ölümüyle sonuçlanan kavganın ardından güvenlik güçleri tarafından ülke genelindeki 25 hapishanede 'Umut Operasyonları' düzenlendi. Operasyonlarda 1000'den fazla silah, binlerce mermi ve çeşitli iletişim cihazları ele geçirildi. PMOP Müdürü Ramiro Munoz, operasyonların Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun talimatıyla yapıldığını ve suç örgütleriyle işbirliği yapan güvenlik görevlilerinin de soruşturma altında olduğunu belirtti. Ayrıca, yüksek güvenlikli bir hapishanenin inşa edileceği ve çete liderleri ile uyuşturucu kaçakçılarının buraya nakledileceği açıklandı.
11 Temmuz 2023

Katar, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara 23 Kasım Cuma günü yerel saatle 07:00'de (TSİ 08:00) dört gün sürecek bir insani ara verileceğini açıkladı. Bu süre zarfında, kadın ve çocuk 13 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan 239 İsrailli rehinenin listesini aldığını doğruladı.
23 Kasım 2023

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, bir tartışma sonucu eşi tarafından bıçaklanan Leyla K. hayatını kaybetti. Olayı gören diğer sürücüler, saldırganı etkisiz hale getirip polise teslim etti. Leyla K., hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Saldırgan H.K. polis tarafından gözaltına alındı.
31 Ağustos 2023

Hepsini Alacağız Kampanya Grubu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen ve gözaltına alınarak tutuklanan 48 kişinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. İstanbul'da Saraçhane'de polisle göstericiler arasında çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. 52 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve 48'i tutuklanmıştı. Kampanya grubu, hükümeti Anayasa Mahkemesi kararına uymaya ve tutuklanan kişileri serbest bırakmaya davet etti.
20 Mayıs 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 39 bin 965'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 313 gündür devam eden saldırılarda 39 bin 965 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 92 bin 294'e ulaştığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 36 Filistinli öldü. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 67 yaşındaki bir saldırgan, iki ayrı yerde toplam yedi kişiyi öldürdü. İlk saldırı Half Moon Bay kentinde bir çiftlikte gerçekleşti ve dört kişi öldü, beş kişi yaralandı. Saldırgan daha sonra çiftliğin yakınında üç kişiyi daha öldürdü. Saldırgan Zhao Chunli, polis tarafından bir otoparkta aracın içinde yakalandı ve saldırıda kullanılan silah araçta bulundu. Polis, saldırganın çiftlik çalışanı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve sorgusunun ardından daha fazla bilgi verilecek.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim