ABD'nin film endüstrisi merkezi Hollywood'da, oyuncuların iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle başlattıkları grev, büyük yapımları etkilemeye başladı. Marvel'in 'Deadpool 3' filmi, grevden etkilenen ilk büyük yapımlardan biri oldu ve çekimleri durduruldu. Yaklaşık 160 bin performans sanatçısı greve katıldı ve bu durum, 3 Mayıs 2024'te gösterime girmesi planlanan 'Deadpool 3' filminin yayın tarihini tehlikeye attı.
14 Temmuz 2023

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilecek olan 96. Oscar ödüllerinin adayları duyuruldu. En iyi film kategorisinde ilk kez üç kadın yönetmenin filmleri aday gösterildi. Adaylar arasında en iyi film, yönetmen, oyuncu kategorileri ve daha birçok dal bulunuyor. Ödül töreni, 10 Mart'ta Jimmy Kimmel'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2024

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz, sekiz yıl aradan sonra 'Hayat' isimli yeni bir filmle sinemaya dönüyor. Film, 1 Aralık 2023 tarihinde vizyona girecek ve kadrosunda Miray Daner, Burak Dakak, Doğu Demirkol, Melis Birkan, Umut Kurt gibi isimler yer alacak. 'Hayat', evinden kaçan genç bir kızın, annesi ve nişanlısı tarafından aranmasını konu alıyor.
14 Temmuz 2023

18 Haziran'da Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik gemisinin enkazına turistik gezi düzenleyen OceanGate şirketine ait Titan denizaltısı patlamış ve beş kişi yaşamını yitirmişti. Bu trajik olay, MindRiot Entertainment ve yapımcı E. Brian Dobbins tarafından film yapılacak. Bu, Titan kazası hakkında yapılan ilk uzun metrajlı film olacak. Daha önce Britanyalı yayın kuruluşu Channel 5, 'Titanic Sub: Lost at Sea' adlı bir belgesel yayınlamış ve MindRiot da OceanGate’in eski görev direktörü Kyle Bingham hakkında 'Salvaged' adlı kendi belgesel dizisini hazırlamıştı.
29 Eylül 2023

Bu hafta sinema salonlarında sekiz yeni film vizyona giriyor. Ukrayna'nın kadın savaşçılarına adanmış 'Kelebek Görüşü', Bram Stoker'ın Dracula romanından uyarlanan 'Drakula: Son Yolculuk', bir adamın profesyonel bir araba yarışçısı olma yolunda verdiği mücadeleyi konu alan 'Gran Turismo', bir polisin bir katilin izini sürmeye yardımcı olması amacıyla FBI tarafından işe alınmasını konu alan 'Katili Yakalamak', Dünya'yı kurtarmak için tehlikeli bir ölüm kalım operasyonunu gerçekleştirmeyi konu alan 'Gezegenler Savaşı', bir grup arkadaşın kiralık arabayla yolculuk ederken yaşadığı olayları aktaran 'Otoban Katilleri', bir ruh sağlığı merkezinde akıbeti belli olmayan kayıp kadın hastabakıcıları araştıran genç bir gazetecinin başından geçenleri anlatan 'Efsunlu 3: Muska' ve üç uzaylının macerasını odağına alan 'Uzay Köpekleri' filmleri izleyiciyle buluşuyor.
25 Ağustos 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 308 bin 730 seyirciye ulaşarak Ceylan'ın sinemalarda en çok izlenen filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başroldeki Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Rekorun önceki sahibi ise 304 bin 782 seyirciyle, dokuz yıl önce vizyona giren 'Kış Uykusu' idi.
2 Kasım 2023

Oyuncu Jenna Ortega, başrol oyuncusu Melissa Barrera'nın Filistin'e destek verdiği için yapım şirketi Spyglass tarafından kovulmasının ardından, 'takvim uyuşmazlığı' gerekçesiyle 'Çığlık 7' filminden ayrıldı. Ortega'nın ayrılığı, Barrera'nın kovulmasından bir gün sonra gerçekleşti. Bu durum sosyal medyada şüpheyle karşılandı ve Ortega'nın ayrılık sebebini inandırıcı bulmayan yorumlar yapıldı.
23 Kasım 2023

1950'ler ve 60'larda Avrupa sinemasının önde gelen isimlerinden İtalyan oyuncu Gina Lollobrigida, 95 yaşında hayatını kaybetti. Roma'da tedavi gördüğü klinikte yaşamını yitiren Lollobrigida, Hollywood'un ünlü isimleriyle birçok filmde rol almış ve 'La Lollo' olarak tanınmıştı. Oyunculuğu bıraktıktan sonra fotoğrafçılığa yönelen ve siyasete atılmak isteyen Lollobrigida, siyasette başarı elde edememişti. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, Lollobrigida'nın cazibesinin ebedi kalacağını belirterek onu andı.
16 Ocak 2023

Türk sinemasının önemli isimlerinden Fatma Girik, vefatının birinci yılında anılmaktadır. 1942 İstanbul doğumlu olan Girik, 14 yaşında sinemaya adım atmış ve kısa sürede başrol oyuncusu olmuştur. 'Erkek Fatma' lakabıyla tanınan Girik, Anadolu kadınının güçlü karakterini perdeye yansıtmış ve 1965'te Altın Portakal ödülünü kazanmıştır. Ayrıca siyasete de atılan Girik, Şişli Belediye Başkanlığı yapmış ve 200'e yakın filmde rol almıştır. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle 24 Ocak 2022'de hayatını kaybeden Girik, Bodrum'a defnedilmiştir.
24 Ocak 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filminin ilk fragmanı ve görselleri yayınlandı. Film, Türkiye'de Bir Film dağıtımıyla yakında sinemalarda gösterime girecek. Filmin konusu, tacizle suçlanan ve hayatı altüst olan resim öğretmeni Samet'in hikayesini ve bu süreçte tanıştığı öğretmen Nuray ile ilişkisini ele alıyor.
9 Haziran 2023

Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919' filminin ilk kısmı, vizyona girdiği ilk üç gün içinde 269 bin 113 seyirci tarafından izlenerek yılın en iyi açılış yapan yerli drama filmi oldu. Film, Atatürk'ün çocukluk yıllarından Milli Mücadele'ye kadar olan dönemini ele alıyor. Box Office Türkiye verilerine göre, film gişede büyük bir başarı elde etti.
6 Kasım 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023

Ali Atay, yönetmenliğini yaptığı ve fenomen haline gelen 'Ölümlü Dünya'nın devam filmi 'Ölümlü Dünya 2'nin oyuncu kadrosuyla ilk fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafta Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Ali Atay, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit, Giray Altınok, Özgür Emre Yıldırım, Sarp Apak ve İrem Sak yer alıyor. Film, 1 Haziran'da sete çıkmıştı ve hayranları tarafından merakla bekleniyor.
25 Haziran 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

Titanik filminin yönetmeni James Cameron, Atlas Okyanusu'nda turistik amaçla sefer yaparken kaybolan ve içinde beş yolcusuyla birlikte enkazı bulunan 'Titan' adlı denizaltının kayboluşunu ve enkazının bulunmasını şiddetle hissettiğini ifade etti. Cameron, daha önce Titanik'e 33 kez dalış yapmış biri olarak, denizaltının iletişim ve navigasyon sistemlerinin aynı anda kaybolmasından bir felaketin gerçekleştiğini tahmin ettiğini belirtti. Denizaltının enkazı, Titanik enkazının yakınında bulundu ve iç patlama sonucu parçalandığı açıklandı. Denizaltı turunu düzenleyen OceanGate şirketi, yolcuların ailelerine başsağlığı diledi.
23 Haziran 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, ödül töreninin ardından Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanacağı belirtilen Dizdar, havalimanından direkt olarak oy kullanacağı okula gitti. Oy kullanmak üzere gittiği Kadıköy Lisesi'nde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Dizdar, ödül kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.
28 Mayıs 2023

'Açlık Oyunları' serisinin yeni filmi 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Baladı', serinin önceki olaylarından 64 yıl öncesini konu alıyor. Filmde, gelecekte 'kötü adam' olarak tanınacak Coriolanus Snow'un gençliği ve akıl hocalığı yaptığı Lucy Gray Baird'in hikayesi anlatılacak. 17 Kasım 2023'te gösterime girmesi planlanan filmde Tom Blyth ve Rachel Zegler başrolleri paylaşırken, Peter Dinklage, Hunter Schafer ve Viola Davis gibi ünlü isimler de kadroda yer alıyor. İlk 'Açlık Oyunları' filmi 2012 yılında gösterime girmiş ve Suzanne Collins'in roman üçlemesinden uyarlanmıştı.
28 Nisan 2023

Gareth Edwards, 'Godzilla' ve 'Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi' filmlerinden sonra yedi yıl aradan sonra 'The Creator' isimli yeni bir bilim-kurgu filmi ile dönüyor. Film, John David Washington ve Gemma Chan'ın başrollerini paylaştığı ve yapay zeka güçleri ile insan türü arasındaki bir savaşı ele alıyor. Filmde, Joshua isimli eski bir özel kuvvetler ajanının, insanlığı sona erdirme gücüne sahip bir yapay zeka silahını yok etmek için görevlendirildiği anlatılıyor. Fragmanı yayınlanan film, 29 Eylül'de sinemalarda gösterime girecek.
19 Mayıs 2023
İşaretlediklerim