Türkiye sinemalarında bu hafta İtalya'nın Oscar adayı 'Kaptan Benim' dahil olmak üzere dokuz yeni film vizyona giriyor. 'Kaptan Benim', Senegal'den Avrupa'ya gitmeye çalışan iki gencin hikayesini anlatıyor. Diğer filmler arasında Nicolas Cage'in başrolünde olduğu 'Rüya Senaryo', bir uçak kazasını konu alan 'Çıkış Yok', Cem Karaca'nın hayatını anlatan 'Cem Karaca'nın Gözyaşları', dans temalı 'Haydi Tut Elimi', Trabzonspor'un tarihini anlatan belgesel 'İnadıyla Şampiyon', animasyon 'Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir' ve iki yerli korku filmi 'Ruhlar Bölgesi: Karanlık Taraf' ve 'Şeytan1' bulunuyor.
26 Ocak 2024

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan 'Kuru Otlar Üstüne' filminin ilk sahnesi yayınlandı. Film, Cannes Film Festivali'nde 11 dakika ayakta alkışlanmış ve eleştirmenlerden olumlu yorumlar almıştı. Filmin konusu, tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin yaşadıklarını ve bu süreçte tanıştığı başka bir öğretmenle ilişkisini ele alıyor. İlk sahnede Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu'nun karakterlerinin sohbeti gösteriliyor.
6 Haziran 2023

Emmy ödüllü Türk oyuncu Haluk Bilginer, Pablo Larrain’in yeni filmi 'Maria'nın kadrosuna dahil oldu. Filmde Angelina Jolie ile başrolü paylaşacak olan Bilginer, Yunan asıllı armatör ve iş insanı Aristotle Onassis’i canlandıracak. Filmin senaryosunu Steven Knight kaleme aldı ve ünlü sopranonun 1970’lerin Paris’indeki yalnızlığının son günlerini konu alacak.
1 Ekim 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

Filistin'e destek mesajı yayınladığı için oyuncu Melissa Barrera, 'Çığlık 7' filminin kadrosundan çıkarıldı. Barrera'nın paylaşımları 'antisemitist' olarak değerlendirildi ve yapım şirketi Spyglass tarafından işine son verildi. Filmin yönetmeni Christopher Landon, kararın kendisi tarafından alınmadığını belirtti. Ayrıca, Oscar ödüllü oyuncu Susan Sarandon da benzer sebeplerden dolayı menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı.
22 Kasım 2023

Türk sinemalarında bu hafta beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı' filmi, serinin önceki hikayelerinden 64 yıl öncesini anlatıyor. 'Meksika Açmazı', popüler bir podcast programından uyarlanan bir komedi filmi. 'Alya' isimli bilim kurgu ve aksiyon filmi, özel güçlere sahip bir kadın kahramanın maceralarını konu alıyor. 'Birkaç Mısraymış Meğer', platonik bir aşk hikayesini işlerken, 'Cin Gelini' ise bir korku filmi olarak araştırma grubunun başına gelen olayları anlatıyor.
17 Kasım 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

Marvel Sinematik Evreni'nin (MCU) yeni filmi 'The Marvels', ABD'de ilk hafta sonunda 47 milyon dolar hasılat yaparak MCU'nun en düşük açılış rekorunu kırdı. Daha önce bu rekor 55,4 milyon dolarla 'The Incredible Hulk' filmindeydi. 'The Marvels', 2019 yapımı 'Captain Marvel' filminin devamı niteliğinde ve başrollerde Brie Larson, Iman Vellani ve Teyonah Parris yer alıyor. Film, üç süper kahramanın bir tehdit karşısında birlikte çalışmasını konu alıyor.
13 Kasım 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 'Tanrının Yarattıkları', 'İntikam Oyunları', 'Üçlü Pürüz', 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' olmak üzere beş yeni film izleyiciyle buluşuyor. 'Tanrının Yarattıkları', İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş bir dram filmi iken, 'İntikam Oyunları' yerli aksiyon severlere hitap ediyor. 'Üçlü Pürüz' ise bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor. Korku filmi severler için 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' filmleri vizyona giriyor.
21 Nisan 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 filmden üçü seyirciyle buluştu. Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' adlı filmi, Fikret Reyhan'ın 'Cam Perde' adlı filmi ve Malik Isasis ile Esra Saydam'ın 'Öte' adlı filmi festivalde gösterildi. Filmler, aile draması, kadına şiddet ve bir kadının Türkiye'deki yolculuğu gibi konuları ele alıyor.
20 Eylül 2023

ABD'nin sinema endüstrisi merkezi Hollywood'da, senaristlerin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle başlattığı grevin ardından, 160 bin üyeli Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle greve başladı. Sendika, Netflix ve Amazon gibi platformlardan adil gelir dağılımı ve yapay zekanın kullanımına kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Ünlü oyuncuların da destek verdiği grev, bazı önemli yapımların aksamasına ve Hollywood'un sektör çapında 'kapanmasına' yol açabilir.
14 Temmuz 2023

Bu hafta sinema salonlarında dokuz film vizyona giriyor. Bunlar arasında Christopher Nolan'ın yönettiği bilim kurgu filmi 'Oppenheimer' ve Margot Robbie ve Ryan Gosling'li 'Barbie' bulunuyor. 'Oppenheimer', atom bombasının yapılış hikayesini anlatırken, 'Barbie' ise bir kadının mükemmel kadın imajına uyum sağlama çabasını konu alıyor. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Uyanış', 'Paris Hatıraları', 'Teftiş', 'Prenses ve Dracula', 'Zıpır Dedektif ve Altın Arı Kovanı', 'Resident Evil: Death Island' ve 'Mühr-ü Musallat 2: Yasak Düğün' bulunuyor.
21 Temmuz 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında 2'si yerli olmak üzere toplam 8 yeni film vizyona giriyor. Louis Garrel'in annesinden esinlenerek yarattığı 'Masum', Pierre Core imzalı 'Belle ve Sebastian: Cesur Dostum', Barış Gördağ ve Yasin Çetin'in yönettiği 'Koku', Uğur Karakuzu'nun yönettiği yerli korku filmi 'Sırrı Cin', Brad Anderson'un yönettiği 'Lanetli Kan', Kjersti Helen Rasmussen'in 'Karabasan', Ayako Kouno'nun 'Sword Art Online the Movie: Progressive-Scherzo of Deep Night' ve Will Ashurst'un 'Neşeli Çiftlik: Tren Kalkıyor!' animasyonları izleyicilerle buluşuyor.
12 Mayıs 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda üç yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona giriyor. Damien Chazelle'nin yönettiği ve Margot Robbie ile Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı 'Babylon', 1920'lerin Hollywood dünyasını konu alıyor. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hayatını anlatan 'Korsaj' ve IŞİD'in Musul işgali sırasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda esir alınan 49 personelin hikayesini anlatan '49' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Kutsal Damacana' serisinin dördüncü filmi ve üç yeni animasyon filmi de izleyicilerle buluşuyor.
20 Ocak 2023

Türkiye'deki sinemalarda yılın son haftasında yedi yeni film vizyona giriyor. Natalie Portman ve Julianne Moore'un başrollerini paylaştığı 'Bir Skandalın Peşinde' adlı film, gerçek olaylara dayanan bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Lus Besson'un yönettiği 'Dogman', şiddet dolu bir çocukluğun izlerini taşıyan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Romantik komedi 'Aşk Her Yerde' 4K restorasyonu ile yeniden izleyici karşısına çıkıyor. İbrahim Büyükak'ın yönettiği 'Mutluyuz' adlı film, boşanma sürecindeki bir çifti konu alıyor. Çocuklara yönelik 'Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör' animasyon filmi, serinin dördüncü bölümü olarak gösterime giriyor. Korku türündeki 'İçimdeki Şeytan' ve 'Karanlık Ruhlar' filmleri de bu hafta vizyona giren yapımlar arasında yer alıyor.
29 Aralık 2023

Oscar ödüllü 'Dune: Çöl Gezegeni'nin devam filmi olan 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2', Türkiye'de 1 Mart'ta sinemaseverlerle buluşacak. Denis Villeneuve tarafından yönetilen ve Frank Herbert'in bilim kurgu eserinden uyarlanan film, kitabın ikinci yarısını konu alacak. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi isimlerin başrollerini paylaştığı ilk filmde başlayan hikaye, ikinci filmde de devam edecek. Ayrıca Christopher Walken, Florence Pugh gibi yeni oyuncular da kadroya katıldı.
30 Ocak 2024

Bu hafta sinema salonlarında biri yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona girdi. 'Başkalarının Çocukları' adlı Fransız drama filmi, bir kadının sevgilisinin çocuğunu kendi çocuğu gibi sevmeye başlamasını konu alıyor. Gerilim türündeki 'Nefes Alma', kaybolan genç bir adamın yaşlı bir adamın kapısını çalmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. 'Venüs’te Görüşürüz', 'Meg 2: Çukur', 'Rubinin Ailesi', 'Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası', 'Orman Çocuğu: Güç Uyanıyor' ve 'Mir Anka' adlı filmler de bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
4 Ağustos 2023
İşaretlediklerim