San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, son enflasyon verilerinin güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell, ilk çeyrekte enflasyon hedeflerine ulaşamadıklarını ancak ikinci çeyrekte bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Faiz indirimine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmeden politikayı gevşetmeyeceklerini vurguladı. ABD'de çekirdek enflasyon, Ağustos 2021'den beri en düşük artışı kaydetti.
15 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bu yıl bir noktada faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonla mücadelede kesin bir zafer elde edilene kadar faiz oranlarında bir indirime gidilmeyeceğini vurguladı. Powell ayrıca, para politikasının çok erken veya çok fazla gevşetilmesinin enflasyonla kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve bu durumun daha sıkı bir politika gerektirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.
7 Mart 2024

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda, ülkenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine geri dönmesinin önemini vurguladı. ABD'nin yıllık enflasyon oranının son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4'te olduğunu belirten Powell, ekonominin beklenen performansı göstermesi durumunda bu yıl bir veya iki kez daha faiz artırılmasının uygun olabileceğini ifade etti. Powell ayrıca enflasyondan en çok etkilenen kesimin çalışan aileler olduğunu söyledi.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, Mart ayında yapılan yüzde 5'lik faiz artışının ardından geldi. Banka, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkı para politikası duruşunu sürdürme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşması ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve daha fazla faiz artırımına işaret etti. Powell, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyonu yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlı olduklarını bildirdi. Ayrıca, trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.
19 Ekim 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini belirtti. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve enflasyonu düşürme sürecinin beklenenden daha az maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde yüzde 2 büyüme beklediklerini ve orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülebileceğini ifade etti. Georgieva, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ve önemli risklerin varlığını kabul ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kanada Ekonomisi Washington Forumu'nda yaptığı konuşmada, politika faizinin beklenenden daha uzun bir süre yüksek kalabileceğini ifade etti. Powell, yüzde 2 enflasyon hedefine dönüş konusunda bu yıl ilerleme kaydedilmediğini ve yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda mevcut kısıtlama seviyesinin korunabileceğini vurguladı. Ayrıca, Powell faiz indirimi beklentilerine karşın, son verilerin daha fazla güven sağlamadığını ve güvene ulaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini belirtti.
16 Nisan 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, CBS televizyonunun '60 Dakika' programında yaptığı açıklamada, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve ekonominin güçlü olduğunu belirtti. Powell, faiz oranlarını düşürme kararlarını verirken daha fazla güven aradıklarını ve bu kararlarda siyaseti dikkate almadıklarını ifade etti. Ayrıca, Fed'in 2021'de enflasyonla ilgili politikalarını daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını kabul ettiğini söyledi.
5 Şubat 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim