Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek gecelik mevduat faizini %3,50'ye, refinansman faizini %4'e ve marjinal fonlama faizini %4,25'e çıkardı. Ayrıca, 2023 yılı için enflasyon tahminini %5,3'ten %5,4'e, 2024 için ise %2,9'dan %3'e yükseltti. Çekirdek enflasyon tahminleri de artırılırken, büyüme tahminleri düşürüldü; 2023 için %1'den %0,9'a, 2024 için %1,7'den %1,5'e indirildi.
15 Haziran 2023

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yaklaşık beş yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Bu indirimle birlikte refinansman faizi 4,25, mevduat faizi 3,75 ve marjinal fonlama faizi 4,50 seviyesine çekildi. ECB'nin bu kararı, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranını değiştirmediği bir dönemde geldi. Bu adım, ECB'nin para politikasında önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.
6 Haziran 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Chicago Booth İşletme Fakültesinde yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indirilmesi için para politikasının bir süre daha 'yeterince kısıtlayıcı' olması gerektiğini ifade etti. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma politikaları uyguladığını, ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve savaş veya salgın gibi başka şokların da olabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin büyümesinin 2022 ve 2023'te potansiyelin altında kalacağını ve iş gücü piyasasının sıkı durumda olduğunu vurguladı.
20 Ocak 2023

Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 19'dan yüzde 8,5'e indirdi ancak bu hamle enflasyonu düşürmek yerine, enflasyon oranını yüzde 15-20 aralığından yüzde 80'in üzerine çıkardı. Bu durum, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinin işlemediğini gösterdi. Geçen hafta, Merkez Bankası'nın beş puanlık faiz artırımı yapması, bu politikanın terk edildiğine ve daha rasyonel bir yaklaşıma dönüldüğüne işaret ediyor. Servet Yıldırım, yüksek faizin ekonomiye zararlarını sıralarken, Türkiye'nin dünyanın en yüksek faiz veren ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor ve sıkı para politikası uygulamanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
25 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirtti. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2024

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Mart ayında faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselten MB, nisan, mayıs ve haziran aylarında da faizi sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izleyerek, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi.
23 Temmuz 2024

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından, ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, yıl sonu için politika faizi ve enflasyon tahminlerini 5'er puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250'şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirtti. Ayrıca, JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57'den yüzde 62'ye yükseltti.
25 Ağustos 2023

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Mart ayında yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilen faiz oranı, nisan ayından itibaren sabit tutulmuştu. MB Para Politikası Kurulu, eylül ayında da politika faizini değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı. Karar metninde, enflasyon göstergelerinin ve yurt içi talebin durumu değerlendirilerek, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.
19 Eylül 2024

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 37,50 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Ekim ayında faiz oranı 500 baz puan artışla yüzde 35'e yükseltilmişti. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, ayrıca Aralık ayında da 250 baz puanlık bir artış beklediğini ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 65 olduğunu belirtiyor. JP Morgan'a göre enflasyon Mayıs 2024'te yüzde 73 ile zirve yapacak ve 2024 yıl sonunda yüzde 40'lara gerileyecek.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, bu olumlu verilerin Eylül ayında bir faiz indirimi için zemin hazırladığını belirtti.
11 Temmuz 2024

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan, daha önce Kasım ayında beklediği faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşebileceğini belirtti.
11 Temmuz 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim