İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki 24 beldeye saldırı düzenleyeceğini açıkladı ve bölge sakinlerini Avali Nehri’nin kuzeyine gitmeleri için uyardı. İsrail, Hizbullah güçleriyle çatışmaların ardından sınırlı ve hedefli kara harekatı başlattığını duyurdu. Hizbullah, İsrail piyadeleriyle çatıştıklarını ve onları geri çekilmeye zorladıklarını bildirdi. İsrail ordusu, Lübnanlı sivillerin güvenliği için evlerini derhal tahliye etmeleri gerektiğini belirtti.
2 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ne yakın zamanda hava saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın bölgeden İsrail'e saldırı hazırlığında olduğunu öne sürerek, bölge halkının derhal uzaklaşmasını istedi. İsrail'in sabah düzenlediği saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Hizbullah, İsrail'in saldırılarını bir savaş ilanı olarak nitelendirdi.
23 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan sınırında bazı bölgeleri topçu atışlarıyla vurdu. İsrail'in topçu atışı Lübnan ordusunun bölgedeki bir gözetleme noktasına isabet etti. İsrail ordusu, Lübnan topraklarına doğru topçu atışıyla karşılık verildiğini aktardı. Lübnan topraklarından olası bir sızmaya karşı bölgede saldırı alarmı çaldığı ve çevrede arama yapıldığı belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah’a bağlı Al-Manar TV, saldırının gerçekleştiğini doğruladı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında henüz daha fazla bilgi verilmedi.
20 Eylül 2024

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve bölgeyi insansızlaştırma çabaları devam ediyor. İsrail, Gazze'nin hem kuzeyini hem de güneyini kapsayacak şekilde insansızlaştırmaya çalışıyor ve bu süreçte 2.3 milyon Gazzeliyi Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'na sıkıştırmayı hedefliyor. İsrail'in HAMAS'ı çökertme ve Gazze'den çekilme planlarından ziyade, Gazze'nin nasıl yönetileceği üzerine odaklandığı ve bölgeyi insansızlaştırma dahil her türlü girişime açık olduğu belirtiliyor. ABD, Katar ve Mısır'ın öncülük ettiği Paris toplantısında hazırlanan ateşkes planı ise İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini garanti etmeyen bir plan olduğu için kabul edilmiyor.
8 Şubat 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılara karşı İsrail, Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde bombalıyor. Saldırıların altıncı gününde, Hamas saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı ise 1354'ü geçti. İsrail'in Gazze'ye su, elektrik, yiyecek ve yakıt ikmalini kestiği bildirildi.
12 Ekim 2023

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. Gallant, Gazze Şeridi'nde elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacağını belirtti.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim