Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen vizelerinin dijitalleşmesi için gerekli yeni kuralları onayladı. Bu kararla birlikte siyasi süreç tamamlanmış olup, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvuruları başlayacak. Yeni sistemde vizeler, internet üzerinden 2 boyutlu barkod olarak verilecek ve mobil cihazlara indirilebilecek. Vize başvuruları ve gerekli evrakların yüklenmesi tek bir internet platformu üzerinden yapılacak ve bu sistem AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleriyle uyumlu çalışacak.
13 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin mülteci akınıyla sıkıştırma senaryolarını boşa çıkardığını ifade etti. Yıl başından bu yana 143 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişini engellediklerini belirten Erdoğan, suça bulaşan veya kaçak olarak ülkemizde bulunanları tespit edip süratle sınır dışı ettiklerini söyledi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyinde inşa edilen kalıcı konutların yapımının devam ettiğini ve bu konutların tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin vatanlarına dönebileceğini belirtti.
22 Ağustos 2023

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

Türkiye, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranlarıyla karşı karşıya. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkeleri sıkça ret yanıtı veriyor ve randevu almakta zorluklar yaşanıyor. Avrupa Komisyonu, pandemi nedeniyle dünya genelinde Schengen vizelerine olan talepte ciddi düşüşler yaşandığını ve şimdi talebin artmasıyla konsoloslukların personel ve operasyonel kısıtlamalarla karşılaştığını belirtti. Komisyon, yaşanan sorunların Türkiye'ye özgü olmadığını vurguladı.
8 Haziran 2023

ABD, 2017 yılında diplomatik personel arasında yayılan gizemli bir hastalık sebebiyle askıya aldığı Küba'nın başkenti Havana'daki vize ve konsolosluk hizmetlerini 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden başlattı. Aile üyeleri, ABD'de bulunanlar ve Green Card kazananlara öncelik verilecek. Bu karar, Küba'dan ABD'ye düzensiz göçmen akınının arttığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikaları konusunda baskı altında olduğu bir dönemde alındı. Ayrıca, Biden'ın Meksika sınırındaki düzensiz göç sorununu ele almak üzere El Paso'ya gideceği ve bölgeden gelen düzensiz göçmenlerin hızlı sınır dışı edileceğini açıkladığı belirtildi.
6 Ocak 2023

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyası temsilcilerinin Schengen vizesi almakta zorlandığını, randevu süreçlerinin uzadığını ve vize sürelerinin kısaldığını belirtti. Avdagiç, vize başvurularında aşırı evrak talebi ve değerlendirme süreçlerinin uzunluğundan şikayet etti. AB Komisyonu ise Türkiye'ye özgü olmadığını ifade ettiği vize sorunlarına dair bir açıklama yaptı.
3 Temmuz 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

İtalya'nın Venedik şehrinin yönetimi, günübirlik gezen turistlerden 5 avro ücret almayı planlıyor. Bu uygulamanın 2024'ün bahar aylarından itibaren başlaması öngörülüyor. Ancak, bu plan, hareket özgürlüğünü kısıtladığı ve şehri açık hava müzesine dönüştüreceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Venedik'in haklarını savunan sivil toplum örgütü Venessia'nın başkanı Matteo Sechi, bu uygulamaya karşı olduklarını belirtiyor.
12 Eylül 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

İtalya, Venedik kentindeki turizm yoğunluğunu azaltmak amacıyla Haziran 2024'ten itibaren turist kafilelerinin sayısını 25 kişiyle sınırlayacak ve hoparlör kullanımını yasaklayacak kararlar aldı. Daha önce, kentin en kalabalık günlerinde turistlerden günlük 5 avro giriş ücreti alınması planlanmıştı. UNESCO, Venedik'i 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne almayı önermişti. Ayrıca, günübirlik giden turistlerden 'ayakbastı' parası alınması da planlanıyor.
30 Aralık 2023

Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler Komitesi, Schengen vize başvurularının dijital ortamda yapılmasını ve süreçlerin hızlandırılmasını öngören bir raporu kabul etti. Rapor, 34 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu değişiklik için Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında yasal süreç gerekiyor. Anlaşma sağlanırsa, vizeler artık pasaportlara basılmayacak ve dijital sisteme işlenecek.
31 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

İçişleri Bakanlığı, başka illerde kayıtlı olmalarına rağmen İstanbul'dan ayrılmayan Suriyelilere yaptırımların uygulanacağını bildirdi. İstanbul Valiliği, 28 Temmuz 2023'te yaptığı duyuruda, İstanbul'da bulunan ve başka illerde kayıtlı olan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların 24 Eylül 2023'e kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiğini belirtmişti. 24 Eylül 2023 itibarıyla İstanbul'da yasal kalış hakkı olmadığı halde ayrılmayan Suriyelilere yaptırımlar uygulanacak.
21 Eylül 2023

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan iltica başvuruları, 2022 yılının toplamını geçti. Türkiye'den yapılan başvurular, geçen yıla göre %45 artış gösterdi. Bu, Almanya'ya yapılan iltica başvurularındaki en yüksek artış oranı oldu. Başvurularda Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları ilk üç sırada yer alıyor.
10 Ekim 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim