ABD'de 25 Cumhuriyetçi eyalet valisi, Başkan Joe Biden'ın göç politikalarını eleştiren bir bildiri yayınladı. Bildiride, Biden yönetiminin ülkeyi yasa dışı göçe karşı savunmasız bıraktığı iddia edildi. Teksas Valisi Greg Abbott, Biden yönetimini 6 milyondan fazla yasa dışı göçmenin eyalete girmesinden sorumlu tuttu. Anayasa Mahkemesi, Teksas'ın Meksika sınırına çektiği tel örgülerin federal hükümet tarafından kaldırılabileceğine karar verdi, ancak Abbott ve diğer eyalet valileri bu karara karşı çıkarak tel örgülerin kullanımına devam edeceklerini belirtti.
26 Ocak 2024

Türkiye'den Hollanda'ya vize başvurusu yapan yazılım geliştirici Selin Tunç, başvurusunun reddedilmesinin ardından yaşadıklarını Twitter üzerinden paylaşarak sorunun çözülmesini sağladı. Tunç, Google'dan aldığı etkinlik daveti için vize başvurusunda bulunmuş, ancak evli olduğu ve çocuğunun olduğuna dair belgeler konsolosluk tarafından kabul edilmemişti. Sorun, Tunç'un eşinin kimlik bilgilerinin dijital ortama aktarılmadığının anlaşılması ve belgelerin doğrudan konsolosluğa e-posta ile gönderilmesi sonucu çözüldü ve vize verildi.
15 Haziran 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamalarına göre, UNESCO'nun tavsiyesiyle Ayasofya için bir 'ziyaretçi yönetim planı' uygulanacak. 15 Ocak'tan itibaren yabancı turistler Ayasofya'yı ziyaret etmek için 25 avro (823 lira) ödeyecekler. Giriş ücretleri III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki gişeden alınacak biletlerle tahsil edilecek. Ayrıca, QR kod sistemi sayesinde ziyaretçiler, ibadet edenleri rahatsız etmeyecek şekilde 23 farklı dilde bilgi alabilecekler.
12 Ocak 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Britanya merkezli tur operatörü Jet2holidays, son beş yıl içinde hizmet verdikleri noktalar arasında en hızlı büyüyen turizm merkezinin Türkiye olduğunu belirtti. Şirket, 2018 yılından beri Türkiye’ye uçuş programlarının yüzde 200 arttığını ve paket tatil programları da satan şirketin uçuş sıklığının artması, mevsimlerin süresinin uzaması ve 2019 yılında İzmir’in yeni durak olarak eklenmesinin talebi artırdığını aktardı. Ayrıca, şirketin gerçekleştirdiği ankette, İngiltere’deki turistlerin en çok hava ve iklim nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiği ortaya çıktı.
17 Ağustos 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, şehirlerarası otobüslerde araç takip cihazı kullanımını hayata geçirdi. Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında yürürlüğe giren bu sistemle, bakanlık otobüslerin anlık hareketlerini izleyebilecek. Otobüs şoförü Erhan Elibol, cihazın montajının dört gün önce yapıldığını ve sistemin, şoförlerin çalışma ve dinlenme saatlerini, hız sınırlarını ve yolcu alıp indirmeleri gibi faaliyetleri denetleyeceğini belirtti. Elibol, sistemin yolcu güvenliği açısından önemine vurgu yaptı.
1 Ocak 2024

ABD'nin Teksas eyaleti, yasadışı göçü engellemek amacıyla ABD-Meksika sınırına dikenli tel döşeme kararı alarak federal hükümetin ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına meydan okudu. Cumhuriyetçi 25 eyalet valisi Teksas Valisi Greg Abbott'a destek verdi. Sosyal medyada Teksas'ın bağımsızlık ilan edeceği ve iç savaş çıkacağı iddiaları ortaya atıldı. Ancak ABD Anayasası'na göre eyaletlerin bağımsızlık ilan etme yetkisi bulunmuyor ve göç meseleleri federal hükümetin yetkisinde. Teksas'ın bu hamlesi, federal hükümetin göç politikalarına karşı bir meydan okuma olarak görülüyor ve eyalet-federal hükümet ilişkilerindeki gerilimi artırıyor.
28 Ocak 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, genel seçimler öncesinde yasadışı göçü öncelikli konu olarak ele alıyor. Ülkedeki otellerde yaklaşık 51 bin yoksul göçmenin bulunduğunu ve bu durumun vergi mükelleflerine günde 6 milyon sterlinden fazla maliyet getirdiğini belirten hükümet, 1976 yapımı Bibby Stockholm adlı gemiyi sığınmacılara kamp olarak kullanmaya başladı. Gemide sadece sığınma talebinde bulunan 500 bekar erkek kalacak. İnsan hakları örgütleri, gemiyi 'yüzen kafes' ve 'insanlık dışı' olarak nitelendirdi.
20 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal suçlamasıyla yargılanan ve ceza alan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Türkiye'ye dönüşünde törenle karşılanmıştı. Ancak Atilla, Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve karakola götürüldüğünü açıkladı. Atilla, devletin tutumunu eleştirerek, insanların seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasında mantıklı bir açıklama yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'den kaçma iddialarını reddetti ve yaşananları eleştirdi.
2 Mayıs 2023

Fransa Parlamentosu, göçle ilgili tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, yabancılara sağlanan kira desteği ve aile yardımlarını çalışma durumlarına bağlıyor, güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasını öngörüyor ve göç kotaları oluşturmayı içeriyor. Ayrıca, Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocuklarının vatandaşlık talep etme koşulları ve aile birleşimi için gerekli koşullar zorlaştırılıyor. Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
20 Aralık 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan yönetmelik, 100 gün veya daha kısa süreli kiralamalar için izin belgesi alınmasını, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılmasını ve konutların belirli nitelikleri taşımasını zorunlu kılıyor. İzin belgesi almak için gerekli belgeler ve konutlarda bulunması gereken özellikler detaylandırılmış, aykırılık durumunda para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
28 Aralık 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak'tan itibaren pasaport, vize, tapu ve yurt dışından getirilen telefonların kullanım izni gibi işlemlerden alınan harç tutarlarına yüzde 58,48 oranında zam yapıldı. Yeni düzenlemeyle pasaport harçları, süresine göre 1639 liradan 7833 liraya kadar çıkarken, giriş vize harçları tek giriş için 5476 lira, çoklu giriş için 18346 lira olarak belirlendi. Yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izni için alınan harç ise 31692 lira oldu.
30 Aralık 2023

Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin turizm geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5'i Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı. Ziyaretçilerin seyahatlerini kişisel veya paket turla organize ettiği belirtildi. Ayrıca, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu.
31 Ekim 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyi arasındaki anlaşmazlıklar Sudan'da çatışmalara yol açtı. Bu çatışmalar sonucunda Türkiye, ABD ve Fransa, Sudan'daki vatandaşlarını ve diplomatik personellerini tahliye etmeye başladı. ABD önce elçilik personelini tahliye etti, ardından vatandaşlarının tahliye işlemine başladı. Fransa da hızlı bir tahliye operasyonu başlattığını duyurdu. Türkiye de tahliye işlemlerine başladı.
23 Nisan 2023
İşaretlediklerim