Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022'nin ilk altı ayında 1361 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talebinde bulundu. Son 10 yılda bu belgeyi talep eden hekim sayısında büyük bir artış yaşandı; 2012'de 59 olan başvuru sayısı, 2021'de 1405'e yükseldi. Hekimlerin göç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Körfez ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor.
3 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 14 Mayıs seçimleri sonrasında yurt dışında çalışmak için gerekli olan 'iyi hal belgesi' alan doktor sayısında bir artış yaşandı. Nisan ayının ilk ve ikinci yarısında sırasıyla 90 ve 91 doktor belge alırken, mayısın ilk yarısında 94, ikinci yarısında ise 144 doktor belge aldı. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına gitmek için belge taleplerinde sürekli bir artış olduğu ve 2023'ün ilk üç ayında bu oranın %70'e ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktorların yurt dışına gitmesi konusunda 'Giderlerse gitsinler' ifadesini kullanmış ve yeni mezun doktorların istihdam edileceğini söylemişti.
1 Haziran 2023

Eurostat'ın 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği'ne iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 58 bine ulaştı. Bu artışla Türkiye, AB'ye en çok iltica başvurusu yapılan ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki sırada Suriye ve Afganistan bulunuyor. AB'ye toplam ilk iltica başvuruları ise 2021'e göre yüzde 64 artış gösterdi.
6 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

İsviçre Başkonsolosluğu, güvenlik endişeleri nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar hizmetlerini durdurduğunu açıkladı. Bu karar, İsveç'te Kuran yakılmasına verilen iznin Türkiye'de yarattığı tepkiler ve ardından ABD'nin Türkiye'de terör saldırısı olabileceği yönündeki uyarıları sonrasında geldi. ABD'nin uyarısı üzerine birçok ülke Türkiye'ye seyahat uyarılarında bulunmuş, bazı konsolosluklar da güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapanmıştı. İçişleri Bakanlığı, güvenlik uyarılarına ilişkin bazı şüphelilerin gözaltına alındığını duyurmuştu.
2 Şubat 2023

İstanbul Esenyurt'ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı bir programla Suriyelilerin ülkelerine dönüşü öncesinde, Suriyelilerin evlerinden alınıp İl Göç İdaresi'ne götürüldüğü ortaya çıktı. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Bal, bu durumun Kılıçdaroğlu'nun katılımının bilinmesinin ardından gerçekleştiğini ve başka bir anlam yüklemek istemediğini ifade etti. Belediye, daha önce de Suriyelilerin dönüşüne yardımcı olan 'Gönüllü Geri Dönüş' projesini sürdürmekteydi.
8 Ocak 2023

Almanya Federal Meclisi, göçmenler için çifte vatandaşlığı kolaylaştıran 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu' başlıklı tasarıyı onayladı. Yasa ile Alman vatandaşlığına geçiş süresi sekiz yıldan beş yıla indirildi, uyum sağlama durumunda ise üç yıla düşürüldü. Çifte vatandaşlık imkanı genişletildi ve 'opsiyon modeli' kaldırıldı. Almanya'da doğan ve ebeveynlerinden biri beş yıl yasal ikamet eden çocuklar Alman vatandaşlığı alabilecek. Misafir işçi jenerasyonu ve belirli şartları karşılayan yabancılar için geçim şartı ve yazılı sınav zorunluluğu kaldırıldı.
19 Ocak 2024

Türk sanatçı Volkan Konak, Almanya'ya giriş vizesi alamadığı için Mayıs ayında yapılacak olan Almanya konserini iptal etmek zorunda kaldı. Konak, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve Türkiye'den Avrupa'ya vize almanın zorlaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu alındığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin vize verme konusunda daha katı davrandığına dikkat çekildi. Pandemi sonrası artan vize başvurularında ret oranlarının yüksek olduğu ve aralarında doktor ve mühendislerin de bulunduğu birçok meslek grubunun etkilendiği belirtildi.
27 Mayıs 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

Brezilya'da seçimleri kaybettikten sonra ABD'ye giden eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'daki kongre baskınıyla ilişkilendirilerek soruşturuluyor. Bolsonaro, ABD'de daha uzun süre kalabilmek için altı aylık turist vizesine başvurdu. Avukatı, Bolsonaro'nun suç işlediğine dair bir kanıt olmadığını savunuyor. ABD Kongresi'nden 41 Demokrat üye, Bolsonaro'nun vizesinin iptal edilmesi için hükümete mektup yazdı.
31 Ocak 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

İtalya, Çin'in başlattığı ve 'modern İpek Yolu' olarak bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekildiğini duyurdu. Sağ koalisyon hükümeti, Çin'in Roma Büyükelçiliğine resmi bir nota ile çekilme kararını iletti. İtalya'nın bu kararı, 2019 yılında G7 ülkeleri arasında girişime katılan ilk ve tek ülke olmasının ardından geldi. İtalyan yetkililer, projenin beklenen etkilerini yaratmadığını ve katılmayan ülkelerin daha iyi sonuçlar aldığını belirtti.
6 Aralık 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye 40 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bayram sonrası bu ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Fırat'a göre, Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecek ziyarette anlaşmalar imzalanacak ve BAE'nin yatırımları 30-40 milyar dolara kadar ulaşacak. İlk yatırım paketinde yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi sektörler ön planda olacak.
26 Haziran 2023

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, yasadışı geçişlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye-İran sınırını yürüyerek 'kaçak' geçti. Türkoğlu ve ekibi, kaçak geçişleri yerinde tespit etmek için Van'a gitti ve beş gün boyunca sınır hattını dolaştı. Türkoğlu, geçiş esnasında hiçbir şekilde sorgulanmadığını veya 'Dur' denmediğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim