Finlandiya, dışişleri bakanının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e katılım sürecini tamamlayan belgeleri teslim etmesiyle NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Türkiye'nin onayının ardından Finlandiya'nın üyeliği konusundaki tüm engeller kalktı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başlangıçta iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini dile getirmişti. Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi üzerine Finlandiya'nın NATO üyeliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
4 Nisan 2023

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ardından Finlandiya'nın İsveç olmadan da NATO'ya katılmayı değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya üyelik için başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin vermesi nedeniyle İsveç'in üyeliğini onaylamamıştı. Haavisto, Finlandiya'nın önceliğinin İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak olduğunu, ancak tek başına üyeliği de değerlendirmek zorunda olduklarını belirtti.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'daki paralı asker şirketi Wagner'in 'silahlı isyanı' ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alındı. Ayrıca İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu, F-35 ve F-16 konuları da görüşüldü. Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumu devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
25 Haziran 2023

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023

Vilnius'ta 11 ve 12 Temmuz'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yönelik blokajını aşmak için Türkiye, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, istihbarat şefleri ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacak. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir basın toplantısı düzenleyecek. Ancak İsveç'in üyeliği konusunda bu toplantıdan veya yaklaşan zirveden bir karar çıkması beklenmiyor. Türkiye'nin itirazları, İsveç'te bir camiye yakın bir yerde Kuran yakılmasına izin verilmesi sonrasında artmıştı.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ilerleme sağlanması halinde İsveç'in NATO üyeliğine destek vereceklerini belirtti. NATO Genel Sekreteri ve Almanya Başbakanı, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını ifade etti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Türkiye'nin AB üyeliğinin şu an için gündemde olmadığını ve AB'nin Batı Balkanlar'ı kapsayan genişleme sürecine odaklandığını söyledi.
13 Temmuz 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkarıldı. Şüpheli, daha önce Stockholm'de bir restoran önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için tutuklanmıştı. Savcılık, şüphelinin PKK için haraç toplamaya çalıştığını ve örgütün İsveç'teki faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia ediyor. Bu olay, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve talepleri bağlamında önem taşıyor.
21 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri nedeniyle durmuştu. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirdi ve iade konusunda somut adımlar attı. Stockholm Üniversitesi Türk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Paul T. Levin, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin PKK destekçisi olarak tanımlanan ve uyuşturucu suçundan hüküm giyen bir kişinin Türkiye'ye iadesine yeşil ışık yaktığını ve bu durumun İsveç'in Ankara'yı ikna çabalarında etkili olabileceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya'ya yapacağı ziyarete gelen tepkilere yanıt verdi. Orban, Brüksel'de oturarak barışın sağlanamayacağını ve savaşın sona ermesi için aktif adımlar atılması gerektiğini belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığı uyarısına rağmen, Orban barış yolunda önemli bir araç olarak hizmet edeceklerini ifade etti. Orban, dönem başkanlığını üstlendikten sonra ilk dış ziyaretini Ukrayna'ya yapmıştı.
5 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu durum, Türkiye'de tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu olayın ardından İsveç'in NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu eylemi lanetledi.
28 Haziran 2023

Finlandiya, NATO'ya katılmasının ardından Rusya sınırına göçmen akınını kontrol altına almak amacıyla çit çekmeye başladı. İlk bölümü başkentin kuzeydoğusundaki Imatra'da çekilen çitlerin toplam maliyetinin 380 milyon avro olması ve sınır boyunca bin 300 kilometre uzanması planlanıyor. Proje sorumlusu, çitin amacının olası bir istilayı engellemek değil, yoğun göçmen akınının beklendiği bölgelerin güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin başlangıçta endişeleri olmuş, ancak İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini kabul etmesiyle bu endişeler giderilmiş ve Finlandiya resmen NATO üyesi olmuştur.
15 Nisan 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika tarafından bir cami önünde Kuran yakıldı. İsveç polisi bu eyleme izin verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu eylemi 'saygısız ve incitici' olarak nitelendirdi ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, İsveç'in NATO üyeliğine kabulü konusunda da Macaristan ve Türkiye'yi katılım protokolünü gecikmeden onaylamaları için teşvik ettiklerini ifade etti.
28 Haziran 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 hazırlıkları kapsamında Macaristan'a konuk oldu ve Puskas Stadyumu'nda oynanan maçta 1-0 mağlup oldu. Maçın tek golü, Macar oyuncu Szoboszlai tarafından 48. dakikada penaltıdan kaydedildi. Bu sonuçla birlikte Macaristan'ın yenilmezlik serisi 12 maça yükseldi.
23 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023
İşaretlediklerim