Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nobel Barış Ödülü'ne aday olmak istediğini belirtti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolü nedeniyle 11 ülkeden aday gösterilmesi için başvuru yapıldığını ifade etti. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó da Erdoğan'ın adaylığını desteklediklerini söyledi. Erdoğan, İsveç'in Nobel Barış Ödülü'ne nasıl yaklaşacağını bilmediğini, ancak kendi yönetim tecrübesinin ve barışa katkılarının ödül için uygun olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Nobel Barış Ödülü'nün Norveç'te verildiği, ancak Erdoğan'ın bunu İsveç ile karıştırdığı belirtildi.
2 Şubat 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül törenine Rusya, Belarus ve İran'ı davet etti. Ayrıca, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson da davet edildi. Bu karar, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro tarafından eleştirildi. Nobel Vakfı Direktörü Vidar Helgesen, bu kararın dünyanın giderek daha fazla kutuplaşmasından ve farklı görüşlere sahip kişiler arasındaki diyaloğun azalmasından dolayı alındığını belirtti.
1 Eylül 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) fiiliyatta dondurulmuş müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtti. Nehammer, Türkiye ile AB arasında yeni bir ortaklık kurulması gerektiğini ve bu ortaklığın karşılıklı güven esası ve ekonomik ve siyasi konularda işbirliğini temel alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin AB üyeliğine resmen 1999 yılında başvurduğu ve Aralık 2005'te başlayan müzakerelerin 'hukuk devleti ve insan haklarının olumsuz seyri' gerekçesiyle askıya alındığı hatırlatıldı.
11 Eylül 2023

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, PKK için para toplamaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir kişinin cezasını onayladı ancak Türkiye'ye sınır dışı edilme kararını iptal etti. Bu kişi, 'teröre finans sağlamak', 'gasp teşebbüsü' ve 'silahlı saldırıdan' suçlu bulundu. Bu durum, İsveç'te PKK adına para toplayan bir kişiye ilk kez hapis cezası verilmesi anlamına geliyor.
20 Eylül 2023

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediklerini belirtti. Miller, F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğiyle iki ayrı konu olduğunu ifade etti ve bazı Kongre üyelerinin bu iki konuyu bağlantılı gördüğünü ancak kendilerinin böyle bir bağlantı olması gerektiğine inanmadıklarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
11 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'de bir cami yakınında Kuran yakma eylemine izin verdi ve bir kişi tarafından Kuran yakıldı. İsveç'in NATO üyeliğine yaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu eylem, Türkiye ve ABD tarafından kınandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı, eylemi İslamofobik olarak nitelendirerek Müslümanları rencide edebileceğini ve İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa'da yeri olmadığını ve İsveç'in anayasal haklarına vurgu yaptı.
2 Temmuz 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Norveç'te gerçekleştirileceği öğrenilen bir Kuran'a saldırı eylemi sebebiyle Norveç'in Ankara Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bu çağrı, İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına verilen tepkilerin ardından geldi. Paludan'ın eylemi sonrasında Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek vermeyeceğini duyurmuştu.
2 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Anadolu Ajansı'nın verilerine göre yüzde 52,16 oy alarak yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oyda kaldı. Stoltenberg, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan ile birlikte çalışmayı sürdürmeyi ve temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi Türkiye'de geniş çaplı tepkilere neden oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Şanlıurfa'da yaptığı konuşmada İsveç hükümetini kınayarak, Türkiye Cumhurbaşkanlığı kabinesini bu konuda harekete geçmeye çağırdı. Akşener, İsveç hükümetinin gereğini yapması gerektiğini ve aksi takdirde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
22 Ocak 2023

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim