6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'daki yaklaşık bin asistan hekim ve yan dal uzmanlık öğrencisi, yıkılan veya hasar gören üniversitelerde eğitimlerine devam edemiyor. Barınma sorunu ve eğitim için gerekli olanakların yetersizliği nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) başka şehirlerde eğitimlerine devam etme kararı, sürenin kısalığı ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle yeterli çözüm olmuyor. Öğrenciler, kalıcı çözümler ve eğitim eşitliği talep ediyor.
14 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesi illerinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu düzenlemeler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. Söz konusu düzenlemeler, sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarda 'doğal afet' provizyonu alınması halinde 'ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve tıbbi malzemelerden katılım payı' alınmamasını ve kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında (eczaneler/merkezler) zorunlu statik IP uygulamasının kaldırılmasını içeriyor.
28 Temmuz 2023

Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından hala ulaşılamayan kişiler bulunuyor. CHP tarafından kurulan bir komisyon ve Türkiye İşçi Partisi Antalya İl Başkanı, Sağlık Bakanlığı'nın merkezi bir kayıt sistemi oluşturmamasını eleştiriyor. Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Sağlık Bakanı ile görüşemediklerini belirtirken, Hatay'da yardım çalışmaları yapan Yunus Başaran, şehirde birçok kayıp ilanının olduğunu ve depremzedelerin ikinci bir travma yaşadığını ifade ediyor.
7 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 bin 300 depremzede vatandaşın tedavi altında olduğunu açıkladı. Bakan Koca, deprem bölgesinde 3 bin 677 bebek doğduğunu, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının karşılandığını, 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını ve içme sularının kontrol altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personeli sayısının 145 bin 711 olduğu ve gerekli aşıların sevk edildiği ifade edildi.
13 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında Hatay'da yaşanan durumu eleştirdi. Atay, devlet müdahalesinin yetersiz olduğunu ve ilk günlerde Hatay'a yeterli yardımın ulaşmadığını belirtti. Ayrıca, bölgede artık salgın hastalıkların düşünülmesi gereken bir duruma gelindiğini ifade etti. İhtiyaç listesi olarak yağmurluk, çadır, ısıtıcı, seyyar tuvalet, içme suyu ve hijyen malzemelerini sıraladı.
10 Şubat 2023

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi ise en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli eksikliklere neden olabilir.
14 Haziran 2024

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Adıyaman depremi sonrasında izinsiz yardım için bölgeye giden ve hakkında soruşturma açılan aile hekimi Dr. Sosın Fisli, yaşadığı bu süreçten sonra yurt dışına göç etmeye karar verdi. Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi alan Fisli, Almanya'ya gitmeye hazırlanıyor. Türkiye'de hekimlerin ağır çalışma koşulları ve güvencesizlik nedeniyle yurt dışına göç etme eğilimi artıyor. 2023'ün ilk dört ayında 881 hekim iyi hal belgesi talep etti. Fisli, daha önce de Almanya'da çalışmış ve ailevi sebeplerle Türkiye'ye dönmüştü. Deprem bölgesine gönüllü gitmesi nedeniyle açılan soruşturma ve çalışma koşullarından dolayı istifa etmeyi düşündüğünü, ancak hastalarının ısrarı üzerine kararından vazgeçtiğini belirtti.
5 Mayıs 2023

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli sorunlara neden olabilir.
14 Haziran 2024

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay şehir merkezinde sekiz ceset saatlerce kaldırılamadan yol kenarında bekletildi. Polis, şehrin birçok yerinde cesetlerin olduğunu ve kaldırma çalışmalarına yetişemediklerini belirtti. Hatay, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alıyor ve ilk 24 saatte yeterli arama kurtarma faaliyeti yapılamadığı bildiriliyor. The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski, Hatay'daki durumu 'apokaliptik' olarak nitelendirdi.
7 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 14 Mayıs seçimleri sonrasında yurt dışında çalışmak için gerekli olan 'iyi hal belgesi' alan doktor sayısında bir artış yaşandı. Nisan ayının ilk ve ikinci yarısında sırasıyla 90 ve 91 doktor belge alırken, mayısın ilk yarısında 94, ikinci yarısında ise 144 doktor belge aldı. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına gitmek için belge taleplerinde sürekli bir artış olduğu ve 2023'ün ilk üç ayında bu oranın %70'e ulaştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktorların yurt dışına gitmesi konusunda 'Giderlerse gitsinler' ifadesini kullanmış ve yeni mezun doktorların istihdam edileceğini söylemişti.
1 Haziran 2023

Sağlık Bakanlığı'nın yeni aile hekimliği yönetmeliği taslağı, hekimler arasında büyük tepki topladı. Yönetmelikteki karmaşık teşvik hesaplama formülü, hekimlerin maaşlarını hesaplamasını zorlaştırıyor ve yalnızca hekimlere yükümlülük getiriyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık sendikaları, yönetmeliğin hukuki olmadığını ve iptali için mahkemeye başvuracaklarını belirtiyor. Hekimler, bu düzenlemelerin sağlık sisteminin tıkanıklığını çözmeyeceğini ve mesleklerini bırakma noktasına gelebileceklerini ifade ediyor.
3 Ekim 2024

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıp gelmeyen kişi sayısının 23 milyon olduğunu belirtti. Koca, randevuya gelinmemesinin diğer hastaların sağlık hizmetine erişimini engellediğini vurguladı. Ayrıca, randevu almak için uzun süreler beklenmesine rağmen, bu randevuların kullanılmamasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
13 Mart 2024

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonucunda Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yıkıldı. Depremler Türkiye'nin birçok yerinde hissedildi ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak kaydedildi. Yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun hastaneleri ile Hatay'daki Akademik Hastane ve Adıyaman Gölbaşı Hastanesi de ağır hasar gören yapılar arasında yer alıyor.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim