İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 'Illustrated London News' dergisi için sipariş edilen ilk resmi portresi, ressam Alastair Barford tarafından çizildi ve Londra'da tanıtıldı. Barford, portreyi çizerken Kral'ın karşısında oturmadığını, onu Buckingham Sarayı'nda bir resepsiyonda gözlemleyerek ve fotoğraflarını çekerek çalıştığını belirtti. Portrede, Kral'ın kolunda yerli Amazon lideri tarafından hediye edilen bir bileklik de görülüyor. Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta gerçekleşecek.
4 Nisan 2023

Prenses Diana'nın beyaz koyunların arasında tek bir siyah koyunun yer aldığı ünlü kazağı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi tarafından 1,14 milyon dolara satıldı. Kazak, 1981'de Diana'nın Galler Prensi Charles'la evliliğinden haftalar önce giydiği ve Kraliyet ailesi içindeki yerinin sembolü olarak tanımlanan bir parçadır. Kazanan kişinin kimliği açıklanmadı.
15 Eylül 2023

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya'da düzenlediği mitingde yabancı isimleri kullanarak yaptığı ve Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyen bir gaf sonrası, Hatay'da yaptığı konuşmada bu ifadelerini düzeltti. Bahçeli, Amerika ve Almanya'nın çocuklarına seslenerek, ne yaparlarsa yapsınlar, Anadolu'nun yiğidi Recep Tayyip Erdoğan'ı ezdirmeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Hatay'da 'yüzüncü yüzyıl' vurgusu yaparak, her Hataylının 28 Mayıs'ta yüz oyla yüzüncü yüzyılı karşılaması gerektiğini ifade etti.
21 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

Sussex Dükü Prens Harry, anı kitabı 'Spare'ın yayımlanmasının ardından medyanın kitabı ve özellikle Afganistan'daki askerlik deneyimleriyle ilgili açıklamalarını çarpıttığını ve bu durumun ailesi için tehlikeli olduğunu belirtti. Kitap, Britanya'da ilk gününde 400 bin kopya satarak rekor kırdı. Harry, kitabındaki ayrıntıları paylaşarak eski askerler arasındaki intiharları azaltmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, ağabeyi William ile yaşadığı bir tartışmada itildiğini ve bu sırada kırılan kolyesini göstererek olayı doğruladı.
11 Ocak 2023

Yunanistan'ın son kralı 2'nci Konstantin, 82 yaşında Atina'daki bir hastanede vefat etti. 1964 yılında tahta çıkan ve Danimarka Prensesi Anne-Marie ile evlenen Konstantin, 1967'deki askeri darbe sonucu tahttan indirildi ve yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Yunanistan'da 1973'te yapılan referandumla monarşi kaldırıldı ve Konstantin 'son Yunan kralı' unvanını aldı. Ayrıca 1960 Roma Olimpiyatları'nda yelken dalında altın madalya kazanmış ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde görev yapmıştır.
11 Ocak 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

Yedi Yıl Savaşları sırasında Fransız denizcilere ulaşamadan Britanya donanması tarafından ele geçirilen mektuplar, ilk defa açılarak incelendi. Bu mektuplar, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından Kew'deki Ulusal Arşiv'de saklanıyordu ve Cambridge Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden Profesör Renaud Morieux tarafından talep edildi. Profesör Morieux, 102 mektubu deşifre etmek için aylarını harcadı ve mektupların evrensel insan deneyimleriyle ilgili olduğunu, büyük yaşam zorluklarıyla başa çıkma yollarını ortaya koyduğunu belirtti.
9 Kasım 2023

Prenses Eugenie, Kraliçe Elizabeth'in küçük oğlu Prens Andrew ve Sarah Ferguson'un kızı, 30 Mayıs'ta bir erkek bebek dünyaya getirdiğini duyurdu. Bebeğe Ernest George Ronnie Brooksbank adı verildi. Prenses Eugenie, bebekle birlikte iki yaşındaki oğlu Augie'nin de fotoğraflarını Instagram üzerinden paylaştı. Ernest, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra kraliyet ailesine katılan ilk torun ve tahtın 13'üncü varisi oldu.
6 Haziran 2023

Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

İsveç, Türkiye'nin FETÖ ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü dört kişinin iadesi konusundaki taleplerini geri çevirdi. Bu talepler, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci öncesinde, 2019 ve 2020 yıllarında yapılmıştı. İsveç Yüksek Mahkemesi, geçen yaz bu kişilerin iade edilemeyeceğine hükmetmiş ve hükümetin bu karara uymasını zorunlu kılmıştı. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için Bülent Keneş'in iadesini şart koşmuş, ancak İsveç bu talebi reddetmişti.
13 Ocak 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Cidde'de bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan, Selman'a Pamukkale beyazı renkteki iki Togg elektrikli otomobil hediye etti. Togg'un en ucuz modelinin fiyatı 1,2 milyon TL olarak belirtilirken, ön siparişler ve teslimatlarla ilgili süreçte bazı gecikmeler yaşandığı bilgisi verildi.
18 Temmuz 2023

Danimarka Kraliçesi 2'nci Margrethe, yeni yıl konuşmasında tahttan çekileceğini duyurdu. Tahta çıkışının 52'nci yıl dönümü olan 14 Ocak'ta yerini oğlu Veliaht Prens Frederik'e bırakacağını ifade etti. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kraliçe'nin krallığa olan bağlılığı ve çabaları için teşekkürlerini iletti. 83 yaşındaki Margrethe, Avrupa'da en uzun süre tahtta kalan kraliyet ailesi üyesiydi ve 1972'de babası Kral 9'uncu Frederik'in ölümünün ardından tahta geçmişti.
1 Ocak 2024

İnsan Hakları İzleme Merkezi (HRW), Suudi Arabistan birliklerinin Yemen sınırını geçmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalı göçmeni öldürdüğünü bildirdi. HRW, görgü tanıklarının raporlarına ve görüntülere dayanarak ölü sayısının binleri bulabileceğini belirtti. Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde iki yıl süren iç savaş sebebiyle on binlerce kişi ülkeyi terk etti. Suudi Arabistan'da 750 bine yakın Etiyopyalı yaşıyor ve 450 bine yakın kişinin Suudi Arabistan Krallığı'na izinsiz girdiği sanılıyor.
21 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

The Guardian gazetesinin incelemesine göre, İngiliz Kraliyet Ailesi, Lancaster ve Cornwall düklüklerinden yıllık 1,2 milyar sterlin gelir elde ediyor. Bu gelir, 70 yıllık bir süreçte toplanan ve Ortaçağ'dan kalma ayrıcalıklara dayanan geniş arazi ve mülk portföylerinden kaynaklanıyor. Lancaster Düklüğü'nün gelirleri İngiliz tahtında oturan kişiye, Cornwall Düklüğü'nün gelirleri ise tahtın erkek varisine geçiyor. Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümünden sonra tahta çıkan Charles'ın yerine Cornwall Düklüğü oğlu Prens William'a geçti. Britanya'da düklük gelirlerinin halka aktarılması ve kraliyet harcamalarının denetlenmesi konuları politikacılar tarafından tartışılmakta.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’a Togg hediye etti. Bu ziyaret, Erdoğan'ın Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin ardından gerçekleşti. Daha önce Suudi Arabistan'ın veliaht prensine ve Katar emirine de Togg hediye eden Erdoğan, bu turu BAE ziyareti ile tamamladı.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim