Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Kim Kardashian, Sotheby's müzayede evinde düzenlenen 'Royal & Noble' müzayedesinde, Prenses Diana'nın geçmişte taktığı ve Filistin asıllı İngiliz iş insanı Naim Attallah tarafından hediye edilen 'Attallah Haçı' kolyesini 163 bin 800 Avro'ya satın aldı. Kolye, Diana tarafından son olarak Ekim 1987'de bir yardım galasında takılmış ve müzayede öncesi tahminlerin iki katından fazla bir fiyata satılmıştır. Sotheby’s London mücevherat başkanı Kristian Spofforth, Diana'nın mücevherlerinin piyasaya nadiren çıktığını ve bu parçanın yeni bir sahibe geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
19 Ocak 2023

Britanya'da Eleanor Williams isimli 22 yaşındaki bir kadın, sosyal medyada paylaştığı ve geniş çapta yayılan bir açıklamada, üç Pakistanlı tarafından dövüldüğünü, istismar edildiğini ve fuhuşa zorlandığını iddia etti. Ancak polis soruşturması sonucunda iddialarının yalan olduğu ve kendisine zarar verdiği anlaşıldı. Williams, adaleti yanıltmaktan suçlu bulunarak 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlanan Pakistan asıllı işadamı Mohamed Ramzan ve diğer Pakistanlılar, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini ifade ettiler.
15 Mart 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

The Guardian gazetesi, Prens Harry'nin 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabından bir bölümü ele geçirdi. Kitapta, Harry'nin 2019 yılında yaşadığı Kensington Sarayı'nda abisi William ile aralarında çıkan fiziksel kavgayı detaylandırdığı belirtiliyor. Harry, Meghan Markle ile evliliği nedeniyle William ile ilişkilerinin bozulduğunu ve bu tartışma sırasında William'ın kendisine saldırdığını ifade ediyor. Harry'nin sırtında kavga izleri bırakıldığı ve bu durumu ilk başta Meghan'a söylemediği ancak izleri fark edince anlattığı aktarılıyor.
5 Ocak 2023

Londra'daki müzelerde, British Museum'da yaklaşık iki bin eserin kaybolması, zarar görmesi veya çalınması olayının ardından, diğer müzelerde de envanter kayıtlarına göre 1700'e yakın eserin kayıp olduğu tespit edildi. Ulusal Portre Galerisi, Victoria ve Albert Müzesi, Greenwich Kraliyet Müzeleri ve Doğa Tarihi Müzesi gibi önemli kurumlar, kayıp eserler arasında sanat eserleri, fosiller ve tarihi objelerin bulunduğunu açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi ise maddi değeri düşük ve seri üretimde bulunan 550 eserin kayıp olduğunu duyurdu. Müzeler, kayıp eserlerin çalındığı anlamına gelmeyebileceğini, bazen katalog güncellemelerinin yapılmamasından kaynaklanabileceğini belirtti.
10 Ocak 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Birleşik Arap Emirlikleri'nde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 79 yaşında olan Müşerref, amiloidoz hastalığı nedeniyle kalp ve karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyordu. 1999 yılında darbe ile iktidara gelen ve 2001'de cumhurbaşkanı olan Müşerref, 2007'de anayasayı askıya alarak olağanüstü hal ilan etmişti. 2019'da anayasayı ihlal ve vatana ihanet suçlarından idam cezasına çarptırılmış, ancak cezası henüz infaz edilmemişti.
5 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de düzenlenen bir mitingde, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt dışı görüşmeleri sonrası Türkiye'ye 'temiz para' getireceğini ve bu miktarın ilk aşamada 300 milyar dolar olacağını belirtmesine tepki gösterdi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadinin ardında Türkiye'yi 'Londra tefecilerine teslim etme' niyeti olduğunu ve bu durumun ülke ve millet düşmanlarını sevindirdiğini, ayrıca bu kişilerin desteğini Kandil'den aldığını öne sürdü.
19 Nisan 2023

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırıldı ancak prim günü şartı getirildi. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara güvenerek kredi çeken veya varlıklarını satan vatandaşlar, şimdi kademeli prim günü şartı nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyorlar. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen teklif, Genel Kurul'a getirilecek. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 'kademeli prim şartı olmayacak' vaadine güvenerek hareket ettiklerini ve şimdi borç batağında olduklarını ifade ediyorlar.
4 Şubat 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay'ın Antakya bölgesinde 19 yaşındaki Beyza isimli genç bir kadın, askerler tarafından kazılan bir tünel aracılığıyla enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma çalışmaları sırasında askerlerin teknik ekipman kullanmadan çalıştıkları ve gece boyunca enkaz başından ayrılmadıkları belirtildi. Depremler sonucunda 7 Şubat itibarıyla 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiği, 20 bin 534 kişinin yaralandığı ve 5 bin 775 binanın yıkıldığı rapor edildi.
7 Şubat 2023

Netflix'in popüler dizisi 'The Crown', İngiliz kraliyet ailesinin yaşamını konu alıyor ve altıncı sezonunun hazırlıkları devam ediyor. Bu sezonda, Prens Harry'nin 2005 yılında Nazi kostümü giyerek katıldığı bir doğum günü partisinde yarattığı skandalın da ele alınacağı belirtiliyor. Prens Harry bu olay için 'hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan biri' ifadesini kullanmıştı. Dizi, tarihi çarpıttığı gerekçesiyle eleştirilere de maruz kalıyor ve altıncı sezonun yayın tarihi henüz açıklanmadı.
14 Mart 2023

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi, Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir baba ve altı yaşındaki kızını enkaz altından kurtardı. Baba ve kızın kurtarılma anı Yunan ekiplerin sevinç gözyaşları ile kaydedildi. Aynı zamanda Polonya İtfaiyesi de Adıyaman'ın Besni ilçesinde bir erkeği enkazdan çıkardı. Polonya, Türkiye'ye 76 uzman itfaiyeci ve sekiz arama kurtarma köpeği gönderdi ve madencilerin de gönderileceği açıklandı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 şehirde devam eden arama kurtarma çalışmaları kapsamında, Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından altı yaşındaki Eymen kurtarıldı. Eymen'in kurtarılmasının ardından, aynı enkaz altında kalan annesi Fethiye de arama kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak çıkarıldı.
8 Şubat 2023

İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, hakkında yakalama kararı çıkarılmasına rağmen 2 Aralık'ta yurt dışına çıkmış. Mahmud, kazadan sonra gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı, ancak yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Bilirkişi raporunda Mahmud 'asli kusurlu' bulunmuş, ancak polislerin adresine gittiği zaman Mahmud bulunamamıştır.
8 Aralık 2023

Prens Harry, 'Spare' adlı anı kitabının yayımlanmasından önce İngiliz ITV ve Amerikan CBS kanallarına röportaj verdi. Röportajların tanıtımları sosyal medyada paylaşıldı ve her iki röportaj da 8 Ocak'ta yayımlanacak. Prens Harry, aile içi sorunları kamusal alana taşıma nedenini ve Kraliyet ailesiyle olan ilişkisini açıkladı. Ayrıca, ailesini özlediğini ve abisi ile babasını geri istediğini belirtti.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim