RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 2023 yılında kurulun verdiği cezaları içeren bir tablo paylaştı. Tabloya göre, iktidarı eleştiren kanallara toplam 59 kez 67 milyon 850 bin liralık ceza kesilirken, iktidar yanlısı kanallara sadece dört ceza verildi. Bu cezaların toplamı 2 milyon 147 bin lira oldu. RTÜK'ün son cezalarından biri de Netflix'e 'Pieles' filmindeki bazı sahneler nedeniyle kesildi.
30 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), spor programlarında kullanılan dili düzenlemek amacıyla bir ilke kararı aldı. Bu karar, sporun evrensel değerlerine saygılı ve şiddet içermeyen bir dilin kullanılmasını öngörüyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sınırları aşan kalitesiz spor programlarına yasalar çerçevesinde sınır koymak gerektiğini belirtti. Ayrıca, 6112 sayılı kanun kapsamında lisans iptali dahil ciddi yaptırımların uygulanabileceği ifade edildi.
19 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV programcıları Ayşenur Arslan ve Emin Çapa'nın daha önce aldıkları 'mimikle terörü övme' cezasını espriyle eleştirmeleri üzerine kanala ek bir ceza verildiğini açıkladı. RTÜK, Arslan'ın mimiklerini gerekçe göstererek programın üç kez durdurulması ve yüzde 3 para cezası kararı almıştı. Çapa, cezayı maske takarak protesto etmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e atıfta bulunarak eleştirilerde bulunmuştu. RTÜK, bu eleştiriler sonrasında Halk TV'ye yüzde 1 idari para cezası daha verdi.
11 Ocak 2023

Türkiye Raporu ve MEDIAQX işbirliğiyle yapılan bir araştırmaya göre, 1 - 7 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde akıllı televizyonlardan elde edilen verilere göre iktidara yakın haber kanalları, toplam izlenme süresinin yüzde 53,7'sini oluşturdu. Eleştirel haber kanalları ise yüzde 17,6 ile sınırlı kaldı. En çok izlenen haber kanalları TRT Haber, Habertürk ve CNN Türk olurken, en az izlenenler Akit TV, Bloomberg HT ve NET TV olarak sıralandı.
12 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tarikat ve seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisine idari para ve yayın durdurma cezası vermişti. Dizi, iktidara yakın yayın organları ve tarikatlar tarafından eleştirilmiş, tanıtım afişlerine saldırı düzenlenmiş ve çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti. Yapımcı Faruk Turgut, idare mahkemesi ve bölge idare mahkemesinin RTÜK'ün kararını onayladığını duyurdu.
8 Ocak 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar gerçekleştirdiğini ve bu nedenle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin, seçimler öncesinde medyanın uyması gereken kuralların olduğunu, ancak Halk TV'nin bu kurallara uymadığını belirtti. Halk TV'de yapılan bir programda Türkiye'nin sömürgeci bir güç olarak nitelendirilmesi ve terör örgütü üyesi bir kişinin övülmesi RTÜK tarafından kabul edilemez bulundu.
18 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren yayınlar yapan televizyon kanallarına ceza kesti. İlahiyatçı Cemil Kılıç'ın eleştirileri nedeniyle Flash Haber'e para ve program durdurma cezası verilirken, Fatih Altaylı'nın depremzedelere yardım kampanyası engellendiği iddiaları üzerine Habertürk'e idari para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumu iktidarı eleştirmenin suç haline geldiği şeklinde değerlendirdi.
8 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Aile Vakfı'nın düzenleyeceği 'LGBT propagandasına dur de' etkinliğiyle ilgili kamu spotuna onay verdi. RTÜK üyesi Tuncay Keser, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olmamasını sağlamakla görevli RTÜK'ün, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden İstanbul Aile Vakfı'nın etkinliğiyle ilgili kamu spotuna oy çokluğu ile onay verdiğini açıkladı. İstanbul Aile Vakfı'nın gerekçesi ise 'Bu gidişe dur denmezse 23 Nisan ve 19 Mayıs'ı kutlayacak çocuk ve gençlerimiz olmayacak.' şeklinde belirtildi.
6 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun başkanlık seçimi gerçekleşti ve mevcut başkan Ebubekir Şahin, görev süresinin dolması üzerine yapılan oylama sonucunda üçüncü kez başkan olarak seçildi. Aynı zamanda başkan vekilliği için yapılan oylamada Orhan Karadaş yeniden seçildi. Şahin, yeni dönemde de yayıncılık alanında milli güvenlik ve milli manevi değerlerin korunması görevini sürdüreceklerini belirtti ve mart ayında 3'üncü Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'nun düzenleneceğini açıkladı.
25 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'deki Derin Futbol programında yorumcu Ahmet Çakar'ın Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik olarak sarf ettiği 'futbol katili', 'tetikçi hakemler' ifadeleri nedeniyle kanala para cezası verdi. RTÜK, 6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
27 Eylül 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Aralık 2020'de yayın hayatına başlayan yerli dijital yayın platformu GAİN, inşaat ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Rams Türkiye Grubu'na satıldı. GAİN'in kurucusu Gözde Akpınar, satışın Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, platformun global bir marka olma hedefine vurgu yaptı. Akpınar, 1 Haziran'a kadar yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini ve GAİN'in yenilikçi içerik üretimine devam edeceğini belirtti. Rams Türkiye, bu satın alma ile mevcut iş kollarına medya sektörünü de eklemiş oldu.
25 Nisan 2023
İşaretlediklerim