Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve bürokratik süreçleri azaltmak amacıyla vergi işlemlerinin dijital ortama taşınacağını duyurdu. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil edilmesi, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması ve elektronik tebligat sisteminin genişletilmesi planlanıyor. Ayrıca, fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi sağlanacak.
12 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırlandığını ve dar gelirli vatandaşlara yönelik hükümler içermediğini belirtti. Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenlemeler önerdiklerini ifade etti. Ayrıca, kayıt dışılıkla mücadele ve gönüllü uyumu artıracak adımlar atacaklarını vurguladı.
16 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kirası ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak ve elden ödeme yapanlara ceza kesilecek. Kirayı elden ödeyenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Ayrıca, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödemeler kartla yapılmak zorunda olacak.
11 Eylül 2024

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekerek düzenleme yapılması gerektiğini belirtmesinin ardından, kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Linkedin hesabından bir paylaşım yapan Boyner, nakit paranın ortadan kaldırılmasının, vergi kaçağını önleyeceğini ve bankacılık sistemi dışında kalanların sisteme dahil olmasını sağlayacağını savundu. Boyner, bu yaklaşımın aynı zamanda vergi gelirlerini artırmanın pratik yollarından biri olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yıl başından beri kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerini takip ediyor ve bu kişilere bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderiyor. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefler için 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve kolay tespiti için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e 'Kira bildirim formu' eklendi.
25 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsayacak. Şimşek, yatırım yapan mükellefler için de yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kararla ilgili tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
29 Ağustos 2024

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yaptığı açıklamada, enflasyonist etki yaratacak yeni bir vergi, KDV artışı veya yeni kurumlar vergisi uygulanmayacağını belirtti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Şimşek ayrıca kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artış olmayacağını, genel KDV oranının artırılmayacağını ve vergi istisnaları, muafiyetleri ile indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
17 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sözcü gazetesini memnun etmek için bisiklete binmeyi düşünebileceğini belirtti. Bakanlık, bakanların makam araçlarının tasarruf tedbirlerinden muaf tutulduğunu ve Şimşek'e tahsis edilen makam aracı ile ilgili iddiaların siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olduğunu açıkladı. Şimşek, makrofinansal istikrarı tesis etmek, sürdürülebilir yüksek büyümeye ulaşmak ve daha adil gelir dağılımını sağlamak için kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim