Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda, üç kamu bankasının kredi kartı komisyon oranlarında indirime gittiğini duyurdu. Bu indirim, Bankalar Birliği ile yapılan toplantının ardından, banka kartı komisyon oranlarını ve akaryakıt istasyonlarındaki komisyon oranlarını düşürme kararı olarak alındı. Ziraat Bankası, banka kartı komisyon oranını aylık yüzde 2,39'a ve akaryakıt istasyonlarındaki oranı yüzde 2,25'e düşürdü. Ayrıca, post makinelerindeki aylık ücretlendirmeyi yüzde 50 indirdi.
17 Şubat 2024

Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan düzenlemelerle, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında azami faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi ve kredi kartı limiti, borcun en az yarısı ödenene kadar artırılamayacak. Ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme oranında değişiklik yapılarak, 50 bin lira ve altındaki borçlar için yüzde 20, 50 bin lira üzerindeki borçlar için yüzde 40 olarak belirlendi. Faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.
27 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürme ve gelir dağılımını iyileştirme sözü verdi. Şimşek, mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendirerek, istihdamın 273 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının yüzde 8,4'e gerilediğini belirtti. İş gücüne katılım oranının yüzde 54,5 ile tarihi yüksek seviyeye çıktığını vurgulayan Şimşek, programlarının kapsayıcı büyüme ve kalıcı refah artışını hedeflediğini ifade etti.
10 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde Türkiye ekonomisinin karşılaştığı enflasyon, cari açık ve döviz kurlarındaki rekor seviyelerle ilgili olarak sabır ve zaman vurgusu yaptı. Önceki bakan Nureddin Nebati döneminde başlatılan kur korumalı mevduat uygulaması için uzmanlar tarafından eleştiriler getirilirken, Şimşek göreve rasyonel zemin vurgusuyla başladı. Dolar/TL kuru Şimşek'in göreve gelmesinin ardından rekor seviyelere ulaştı. Bakan Şimşek, öngörülebilirlik sağlama sözü verdi ve ekonomi politikalarına ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarını değerlendirerek, enflasyonun düşürülmesi için 'zaman' ve 'sabır' gerektiğini belirtti. Şimşek, aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve dezenflasyon sürecinin zaman ve kararlılık gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'na tam desteklerini belirterek, ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkı sağlayacağını vurguladı.
6 Mart 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda, pandemi döneminde artan stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun getirildiğini ve bu kapsamdaki cezaların artırılacağını belirtti. Bakan Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların alt sınırının 80 bin liraya, üst sınırının ise 800 bin liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini, stokçulukla mücadelede ise cezaların alt sınırının 800 bin lira, üst sınırının 11 milyon lira olmasını önerdiklerini açıkladı. Bu tekliflerin parlamentoya sunulduğunu ve caydırıcı olması hedeflendiğini ifade etti.
17 Nisan 2024

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı fon yöneticilerine yönelik İngilizce Twitter mesajında, yerel seçimlerden sonra uzun bir süre seçim olmayacağını ve bu durumun orta vadeli ekonomik programın uygulanması için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Ancak, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana beklenen döviz girişi gerçekleşmedi ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları dışında ciddi bir döviz girişi olmadı. Vatandaşlar, seçimler öncesinde kurların baskılandığını fark ederek, ellerindeki parayla döviz ve altın almaya yönelmişler.
15 Mart 2024

Bankalar, ATM'lerden yapılan nakit çekim limitlerini 5 bin liradan 10 bin liraya yükseltti. Bazı bankalar ise bu limiti 15 bin liraya kadar çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, banka kartlarıyla ATM'lerden ücretsiz olarak en az 10 bin lira çekilebilecek. Ayrıca, karekodla yapılan ücretsiz hesaptan nakit çekimlerde de yeni limitler 10-15 bin lira arasında değişiklik gösterecek.
16 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduatı (KKM) eleştirdiğini yazdı. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatılmıştı. Habere göre Şimşek, KKM'nin kötü bir fikir olduğunu ve şartlar elverdiğinde sonlandırılacağını belirtti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haberin tamamen uydurma olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
7 Temmuz 2023

Denizbank, şube müdürü Seçil Erzan'ın dolandırıcılık soruşturması kapsamında yaptığı açıklamada, bir müşterinin vadesine bir gün kala ve 65 bin dolar zarar ederek 2 milyon dolarlık mevduatını çekip kuryeye teslim ettiğini belirtti. Banka, müşterilerin para çekme taleplerini sınırlayamayacağını ve şüpheli işlemlerin sorgulandığını ifade etti. Olay, bankanın dolandırıcılık şüphesiyle müşteriye evine kadar giderek uyarıda bulunmasına rağmen gerçekleşti.
28 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim