Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, nisan ayında elektrikte tüm abone grupları için yüzde 15, sanayide kullanılan doğalgaz için ise yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Ayrıca, 9 Nisan'da seçim aday listelerini teslim edeceklerini ve üç dönem kuralı nedeniyle bazı yeni isimlerin listelerde yer alacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerden sonra kabinede değişiklikler olacağını ve yeni isimlere görev verileceğini ifade etti.
29 Mart 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve daha sonra 'kayıplara karışan' anti-maddenin, yer çekimi karşısında madde gibi hareket ettiğini tespit etti. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılan deneyler, anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, antihidrojen atomlarının hareket yönünü tespit eden sensörlerle anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini belirledi. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, madde ile anti-maddenin yer çekimi karşısında aynı hızda hareket edip etmediğini tespit etmek olacak.
27 Eylül 2023

İSKİ, küresel iklim değişikliği kaynaklı kuraklık sebebiyle İstanbullulara su tasarrufu yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Günlük su kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine vurgu yapılarak, israfın önlenmesi için pratik öneriler sunuldu. Bu öneriler arasında musluk tamiri, duş süresinin kısaltılması ve makine kullanımında tam kapasite beklenmesi gibi tasarruf yöntemleri yer aldı.
18 Ocak 2023

Oda sıcaklığında ve basıncında çalıştığı iddia edilen süper iletken LK-99, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. LK-99, bakırla aşılanmış, kurşun, oksijen ve fosfordan yapılmış çok kristalli bir malzeme. Ancak, bu iddiaların doğruluğu konusunda bilim dünyasında şüpheler bulunuyor. İlk olarak yayımlanan iki ön baskı arasında tutarsızlıklar olduğu ve gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. LK-99'un oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken olması durumunda, bu, süper iletkenlerin kullanımını kolaylaştırabilir.
7 Ağustos 2023

Leeds Beckett Üniversitesi'nden Dr. Roz Wyatt-Millington, sıcak hava dalgalarının elektronik cihazlar üzerindeki etkilerini ve bu durumdan korunma yöntemlerini açıkladı. Telefonların aşırı ısınmasını önlemek için şarjda bırakmamak, güneş ışığından sakınmak, yoğun işlemlerden kaçınmak, düşük güç modunu kullanmak ve cihazları buzdolabına koymamak gibi önerilerde bulundu. Aşırı ısınan cihazların performans düşüklüğü yaşadığı ve pil ömrünün azaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

Bilim insanları, çürüyen ağaç kabuklarında yetişen ve ateş yakmak için kullanılan kav mantarı (Fomes fomentarius) üzerinde yaptıkları araştırmada, mantarın moleküler yapısında plastiğe alternatif olabilecek özellikler buldular. Science Advances dergisinde yayımlanan makalede, mantarın bazı kısımlarının kontrplak veya deri gibi malzemelere göre daha dayanıklı ve hafif olduğu, laboratuvar ortamında yetiştirilerek alternatif bir malzeme olarak kullanılabileceği belirtildi. Dr. Pezhman Mohammadi, mantarın yapısının spor ekipmanlarında ve ısı ile ses yalıtımında kullanılabileceğini ifade etti. Ancak mantarın doğada değil, laboratuvar ortamında yetiştirilmesi gerektiği, doğal ortamda yetişmesinin uzun yıllar aldığı ve ekosistem için önemli olduğu vurgulandı.
23 Şubat 2023

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya tamir ücretlerinin artmasının yeni ürün satışlarını arttırdığını belirtti. Son bir yılda tamir fiyatları dolar bazında yüzde 30, TL bazında ise yüzde 110 arttı. Bu durum, tüketicilerin bozulan ürünler yerine yenisini almayı tercih etmesine yol açıyor. Ayrıca, beyaz eşya yetkili servis şikayetlerinde bu yılın ilk altı ayında yüzde 322'lik bir artış yaşandı.
31 Temmuz 2023

Fransa, elektrikli araçların otobanda seyir halindeyken indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayacak iki teknolojiyi test etmeye başladı. Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek testlerde, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler ve asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar kullanılacak. Bu teknolojiler, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan yolculuklarını sürdürmelerine ve daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat etmelerine olanak tanıyabilir. Göteborg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu sistemler araçların menzil ihtiyacını ve batarya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.
15 Temmuz 2023

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) tarafından yapılan bir çalışma, şu an için insan emeğinin yapay zekaya kıyasla daha ekonomik olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, yapay zekanın belirli iş rollerini üstlenme potansiyelini ve işletmelerin çalışanları yapay zeka ile değiştirme olasılığını değerlendirdi. Özellikle görsel analiz gerektiren işlerde, yapay zekanın otomasyon için ekonomik olarak cazip olmadığı bulundu. Neil Thompson, yapay zeka kaynaklı işgücü kaybının yavaş ve az dramatik olacağını belirtti.
23 Ocak 2024

Her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimiz belirtiliyor. İçtiğimiz sudan, yediğimiz balığa ve hatta yemeklerimize koyduğumuz tuza kadar pek çok yiyecek ciddi anlamda mikro plastik içeriyor. Plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz net bilinmiyor. Ancak erken çalışmalar, plastiğin metabolik rahatsızlıklar ve sinir sistemi üzerinde toksik ve kanserojen etkiler için potansiyel risk taşıdığını gösteriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin hayatımızdan çıkarılması öneriliyor.
10 Ekim 2023

Sussex Üniversitesi'nden biyologlar, şehirleşen martıların davranışlarını anlamak için Brighton sahilinde bir deney yaptı. Yeşil ve mavi cips poşetleri kullanarak martıların insanların yeme eylemlerini taklit edip etmediğini gözlemlediler. Araştırmacılar cips yerken, martıların yarısı cips paketlerine yaklaştı ve neredeyse tamamı insanın yediği renkteki pakete yöneldi. Bu sonuçlar, martıların insanların dokunduğu yiyecekleri tercih ettiğini ve yiyecek ararken insan gözlemlerinin etkili olduğunu gösterdi.
25 Mayıs 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023

Egzersizin, sadece fiziksel sağlıkla değil, beyin sağlığıyla da bağlantılı olduğu belirtiliyor. Düzenli fiziksel aktivitenin beyinde meydana getirdiği fizyolojik değişiklikler, egzersizin biliş ve zihinsel sağlık üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmaları gündeme getiriyor. Egzersiz, hafızayı ve bilişsel yetenekleri geliştirirken, zihinsel netliği artırıyor ve depresyona karşı koruyucu etkileri bulunuyor. Ayrıca, kilo verme ve yorgunluğu azaltma gibi dolaylı etkileri de beyin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
23 Temmuz 2023

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Roma dönemine ait yapıların günümüze kadar ayakta kalmasının sırrını çözdü. Science Advances dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Roma betonunun dayanıklılığı ve kendi kendini iyileştirme özelliği, sıcak karıştırma yöntemiyle eklenen sönmemiş kireç parçacıklarından kaynaklanıyor. Bu yöntem, betonun çatlaklarını otomatik olarak iyileştirebilmesini ve su geçirmez hale gelmesini sağlıyor. Araştırma sonuçları, modern beton formülasyonlarına katkıda bulunabilecek ve çimento üretiminin çevresel etkisini azaltabilecek potansiyele sahip.
9 Ocak 2023

Diyarbakırlı çiğköfte ustası Bilal Yakut, İsviçre gezisinde nar ekşisi bulamayınca çiğköfteye çikolata ekleyerek yeni bir lezzet yaratmış. Türkiye'ye dönüşünde çeşitli denemeler sonucu istediği tadı yakalayan Yakut, bu tarifi 'Çiğkoftelatta' adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirmiş. Çikolatalı çiğköfteyi Türkiye'nin yanı sıra Hollanda, İsveç, Suriye ve Irak'a da gönderen Yakut, ürününü dünya çapında tanıtmayı hedefliyor.
15 Aralık 2023

California Üniversitesi'nden sinirbilim uzmanları, yaşlılarda bilişsel kayıpların evde tedavi edilmesine yönelik bir dizi araştırma yaptı. Altı ay boyunca, hafıza bozukluğu bulunmayan 60-85 yaş arası bir grup, her gece difüzör ile iki saat boyunca yedi değişik kokuyu kokladı. Araştırma sonucunda, bu kokulara maruz kalan grup, beynin yaşlanmayla bozulduğu bilinen bölgesi daha sağlam bulundu ve bilişsel performansları yüzde 226 oranında arttı. Ayrıca, katılımcılar daha rahat uyuduklarını belirtti.
24 Eylül 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim