Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te BM Genel Kurulu sırasında Elon Musk ile görüşmüş ve Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurması için çağrıda bulunmuştu. Ancak otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurma planının olmadığını yazdı. Özpeynirci, Türkiye'nin 26 yıldır yeni bir otomotiv markasından yatırım almadığını ve mevcut yatırımların da ülkeden çekildiğini belirtti.
20 Kasım 2023

ABD'nin Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yapay zekanın derin öğrenme modelini kullanarak hamile kadınların rahimlerindeki elektrik dalgalanmalarını analiz etti. Bu analiz sonucunda, yapay zekanın erken doğumları hamileliğin 31. haftasında tahmin edebildiği belirlendi. Araştırmada, katılan kadınların yüzde 19'unda erken doğum tahmini yapıldı ve bu tahminlerin doğruluğu gebeliğin 37. haftasında teyit edildi. Dr. Arye Nehorai, buldukları yöntemin evde kullanımının mümkün olduğunu ve maliyet avantajları sunduğunu ifade etti.
21 Haziran 2023

İstanbul Söğütlüçeşme İstasyonu'nda yüksek hızlı trenin ön camını temizlemeye çalışan bir taşeron firma çalışanı, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, TCDD ve TCDD TAŞIMACILIK AŞ'nin asli hizmetlerini taşerona verdiğini ve bu durumun işçilerin düşük maaşlarla ve yeterli eğitim almadan çalıştırılmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, trenlerin temizliğinin mevzuata aykırı bir şekilde yüksek gerilim altındaki hatlarda yapıldığına dikkat çekildi.
25 Mayıs 2023

Uppsala Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, sağlıksız yiyeceklerin derin uyku kalitesini düşürdüğünü gösterdi. Araştırmada 15 sağlıklı, normal kilolu genç erkek katılımcıya rastgele sırayla sağlıklı ve sağlıksız diyetler uygulandı. Sağlıksız diyet uygulayan katılımcıların derin uyku kalitesi, sağlıklı diyet uygulayanlara göre daha düşük çıktı. Araştırma sonuçlarına göre, abur cubur tüketimi uyku süresini etkilemese de yavaş dalga aktivitesini azaltarak derin uykunun onarıcı özelliğini bozuyor.
1 Haziran 2023

Çikolata üreticisi Patiswiss'in CEO'su Elif Aslı Yıldız, şirketin halka arzını yakında açıklayacaklarını belirtti. Halka arz için hazır olduklarını ve bunun yakın zamanda duyurulacağını ifade etti. Ancak halka arzın ne zaman duyurulacağına dair bir tarih paylaşılmadı.
9 Ekim 2023

Developmental Cognitive Neuroscience dergisinde yayımlanan bir araştırma, bağırsak mikrobiyotasının insan sağlığı üzerindeki önemini vurguluyor. Araştırma, bağırsaklardaki iltihaba neden olan kötü bakterilerin oranıyla yaşlanma etkileri ve spor performansı arasında güçlü bir bağ olduğunu gösteriyor. Bağırsakların durumu iyiyse, saç beyazlaması, saç dökülmesi, deride görülen kırışıklıklar ve kronik rahatsızlıklar en asgari seviyede görülürken, bedenin zindelik durumu da belirli oranda korunuyor. Araştırmayı yapan takımın sorumlusu Zsolt Radak, probiyotiklerin önemini vurgulayarak, bu dost bakterilerin beslenmesi ve güçlendirilmesi için fermente ürünlerin tüketilmesini önerdi.
5 Eylül 2023

Adana'nın Çukurova ilçesindeki bir Starbucks şubesine, içeride müşteriler bulunduğu sırada pompalı tüfekle ateş açıldı. Saldırganın, 'Filistin'de çocuklar ölüyor' dediği yerel kaynaklarca aktarıldı. Saldırıyı gerçekleştiren şüpheli, olay yerinde tüfeğiyle birlikte yakalandı. Adana Valiliği, saldırganın 1988 doğumlu O. G. olduğunu ve gözaltına alındığını duyurdu.
14 Aralık 2023

İstanbul Eyüpsultan'daki bir akaryakıt istasyonunda güvenlik görevlisi, bir karganın istasyona attığı nesnenin insan ayağına ait iki kesilmiş parmak olduğunu fark etti. Polise bildirilen olay sonrası parmaklar Adli Tıp'a gönderildi ve cinayet ihtimali üzerinde duruldu. Ancak çevrede yapılan araştırmada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Adli Tıp'taki ön otopside parmakların düzgün bir şekilde kesildiği ve neşterle kesilmiş olabileceği değerlendirildi. Polis, bölgedeki hastanelerde benzer bir olayın olup olmadığını araştırmaya başladı.
23 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li bir grubun 'arı gibi çalışan lider' temalı pankartına tepki göstererek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eşi Tuncer Akşener ile mutfakta çay doldurduğu bir fotoğrafını paylaştı. Kılıçdaroğlu, paylaşımında hayatı paylaşmanın önemini vurguladı ve genç mütedeyyin kadınlara hitaben, kendisinin kazanımlara dokunmayacağını belirtti. Meral Akşener de Kılıçdaroğlu'nun bu hareketini destekleyerek, cinsiyet ayrımı olmadan insanların işleri paylaşması gerektiğini ifade etti.
8 Mayıs 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Yedi Yıl Savaşları sırasında Fransız denizcilere ulaşamadan Britanya donanması tarafından ele geçirilen mektuplar, ilk defa açılarak incelendi. Bu mektuplar, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından Kew'deki Ulusal Arşiv'de saklanıyordu ve Cambridge Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden Profesör Renaud Morieux tarafından talep edildi. Profesör Morieux, 102 mektubu deşifre etmek için aylarını harcadı ve mektupların evrensel insan deneyimleriyle ilgili olduğunu, büyük yaşam zorluklarıyla başa çıkma yollarını ortaya koyduğunu belirtti.
9 Kasım 2023

Avrupa'daki 74 mutfakta yapılan bir araştırma, mutfaklarda bulunan bakterilerin çoğunun zararsız olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçları Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayımlandı. Hastalık yapan patojenlerin genellikle kontamine yiyeceklerle mutfağa geldiği belirlendi. Araştırma, mutfak hijyeni ve tasarımının hastalıkları önlemede yardımcı olabileceğini gösteriyor.
15 Temmuz 2023

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir şişe suda ortalama 240 bin nanoplastik bulduklarını açıkladı. Nanoplastiklerin, mikroplastiklere kıyasla daha küçük olmaları nedeniyle insan vücuduna girmesi ve farklı bariyerleri aşması daha kolay olduğu için daha tehlikeli oldukları belirtiliyor. Araştırmalar, nanoplastiklerin oksidatif stres, enflamasyon, bağışıklık fonksiyon bozukluğu gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabileceğini gösteriyor. Özellikle yaşlılar ve fetüsler için riskin daha yüksek olduğu, bu partiküllerin sinir sistemi bozukluklarına ve davranış değişikliklerine neden olabileceği ifade ediliyor.
9 Ocak 2024

Bilim insanları, kırmızı şarabın baş ağrısı yapmasının nedeninin, şaraba rengini veren 'kuersetin' adlı fenolik flavonoid olduğunu belirledi. Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip, kuersetin glukuronidin adlı bileşiğin, alkolün vücutta zararsız asetata dönüşümünü sağlayan enzimi bloke ettiğini ve bu durumun toksik asetaldehit birikimine yol açarak baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlara neden olduğunu keşfetti. Araştırmacılar şimdi bu teoriyi klinik çalışmalarla test etmeye hazırlanıyor. Ayrıca, güneş ışığına daha fazla maruz kalan yüksek kaliteli üzümlerin daha fazla kuersetin ürettiği ve bu nedenle pahalı şarapların baş ağrısına daha yatkın olabileceği belirtiliyor.
25 Kasım 2023

İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Portekiz'de haziran ayında başlatılan ve 41 şirketi kapsayan haftada dört gün çalışma pilot uygulaması, çalışanların stres ve yorgunluk seviyelerini düşürdü. Ankete göre, ev ile iş arasındaki dengeyi sağlamanın zorluğu yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Çalışanlar aileleriyle ve hobileriyle daha fazla vakit geçirebildiklerini belirtti. Şirketler, çalışma saatlerini yüzde 12 azaltırken maaşlarda bir değişiklik yapmadı. Araştırma Nisan 2024'te tamamlanacak ve şu ana kadar şirketlerin yüzde 95'i sistemi faydalı bulduğunu ifade etti.
18 Aralık 2023

Avrupa Birliği'nde mayıs ayında rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarından üretilen elektrik, fosil yakıtlarla üretilen elektriği geçti. Enerji alanında çalışan düşünce kuruluşu Ember'a göre, AB'de üretilen elektriğin üçte biri yenilenebilir kaynaklardan sağlandı ve fosil yakıtların payı yüzde 27'ye düştü. Kömürle enerji üretimi tarihin en düşük seviyesine indi ve bazı AB ülkeleri kömür kullanımını azaltma eğiliminde. İtalya, doğal gaz fiyatları düşük kalırsa 2024'te kömürle çalışan termik santralleri erken kapatacağını duyurdu.
8 Haziran 2023

İsveç'teki Wallenberg Ahşap Bilim Merkezi'nde araştırmacılar, balsa ağacı ve iletken bir polimer olan ‘PEDOT:PSS’ kullanarak dünyanın ilk ahşap transistörünü geliştirdiler. Bu transistör, üç santimetre genişliğinde ve bir Hertz’den daha düşük hızda anahtarlama yapabiliyor. Ahşap transistör, karmaşık elektronik cihazlar için uygun olmasa da, ahşaba entegre edilmiş güneş pilleri, bataryalar veya sensörler gibi bileşenler için bir açma/kapama anahtarı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.
1 Mayıs 2023

ABD Brown Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kenya'daki Afrika fillerinin yeme alışkanlıklarını inceledi. GPS tasmaları ve dışkı örnekleri kullanarak yapılan araştırmada, fillerin 367 bitki çeşidi tükettiği ve yağışlı aylarda otları, kurak mevsimde ise ağaç yapraklarını tercih ettiği belirlendi. Ayrıca, dişi fillerin hamilelikleri sırasında bazı bitkileri aşerdiği gözlemlendi. Araştırma sonuçları, fillerin farklı yeme alışkanlıkları sayesinde rekabete girmeden sürüyle birlikte yaşadığını, ancak iklim değişikliği nedeniyle azalan kaynakların türün hayatta kalma şansını azalttığını ortaya koydu.
5 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim