Türkiye'de elektrikli araçlara olan ilgi, yerli marka Togg ve Tesla'nın piyasaya girmesiyle arttı. 2023 yılında elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 496 oranında artarak 72 bin 179'a ulaştı. Bu artış, şarj ağı altyapısı ve şarj istasyonu yatırımlarının hızlanmasına neden oldu. Togg 2023'te 19 bin 583, Tesla ise 12 bin 150 araç sattı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2030 yılında satılan her 10 otomobilden altısı elektrikli olacak.
23 Ocak 2024

Türkiye'de elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısı da artmaktadır. Şu anda Türkiye'de 59 farklı elektrikli araç modeli bulunmakta ve 2024 yılında bu sayının iki katına çıkması öngörülmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin 81 ilinde toplam 5 bin 614 şarj istasyonu bulunmakta ve bu istasyonlarda 8 bin 492 yavaş şarj (AC) ve 3 bin 575 hızlı şarj (DC) hizmeti sunulmaktadır. En fazla şarj istasyonu ve soket sayısına sahip şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya'dır.
26 Aralık 2023

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak ve sera gazı salımını azaltmak amacıyla bölgede her 60 kilometrede bir hızlı şarj istasyonu kurulması kararı aldı. Elektrikli araçlar Avrupa'da hızla popülerlik kazanıyor ve Avrupa Birliği, 2035'e kadar tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için AB, yasal düzenlemeler için harekete geçmişti. Yeni düzenlemeyle Avrupa otoyollarındaki şarj altyapısının genişletilmesi hedefleniyor.
25 Temmuz 2023

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Japon bilim insanları, bitkilerin yaralanmalara ve otobur hayvanların saldırısına karşı bir dizi sinyal yaydığını ve bu sinyallerin otoburları uzaklaştırmak ve doğal düşmanlarını çekmek gibi birçok fayda sağladığını ortaya koydu. Bu sinyaller, bitkiler makinelerden zarar gördüğünde ya da böcek saldırısına uğradığında diğerlerini uyarmak için salınıyor. Araştırmacılar, tehlikeye dair ipuçlarının ilk olarak bitkinin içine girip çıkmasına izin veren 'stoma' adlı yapı tarafından tespit edildiğini gördü. Bu keşif, tarımda ve küresel gıda üretiminde daha etkili haşere kontrollerinin geliştirilmesinin önünü açabilir.
18 Ekim 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü, 'kuantum noktalarının keşfi ve sentezi' çalışmaları nedeniyle Tunus kökenli Fransız Moungi Bawendi, ABD'li Louis Brus ve Rus Alexei Ekimov'a verildi. Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara veriliyor. Ödüller, dünyada en saygın ödüller arasında kabul ediliyor.
4 Ekim 2023

Uluslararası İşletme Okulları Birliği'nin (CEMS) araştırmasına göre, iş gücüne yeni katılan genç profesyonellerin yüzde 61'i hibrit çalışmanın kariyerleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyor. Hibrit çalışma düzeni, belirli günlerde ofiste ve belirli günlerde ofis dışında çalışmayı içeriyor. Genç profesyoneller, bu düzenin hayatlarına esneklik kattığını ve seyahat ederken çalışma imkanı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, hibrit çalışma düzeninin kendilerine değer verildiğini hissettirdiğini ve ruh sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor.
26 Temmuz 2023

20 araştırmacı, 12 yıl süren bir çalışma sonucunda meyve sineğinin 3 bin 16 nöron ve 548 bin sinaps içeren beyninin detaylı bir şemasını oluşturdu. Bu çalışmanın sonuçları Science dergisinde yayınlandı. Gelişen görüntüleme teknikleri ve biyolojik bilgiler sayesinde sinirbilimi alanında önemli ilerlemeler kaydediliyor. Meyve sineğinin beyninin bu detaylı haritası, 'Zihin nedir?' ve 'Beyin nasıl düşünce üretir?' gibi sorulara bilimsel yanıtlar bulma yolunda atılmış önemli bir adımdır.
13 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

Psikolog John Gruda'nın Psychology Today'de yayınlanan yazısına göre, olgunluk yaş veya deneyim zenginliğiyle değil, deneyimler üzerinde derinlemesine düşünme ve içgörüler çıkarma becerisiyle gelişiyor. Araştırmalar, kişisel gelişime odaklanan ve deneyimlerinden dersler çıkaran bireylerin daha olgun olduğunu gösteriyor. İşe alım süreçlerinde de deneyimlerin ötesinde adayların düşünce yapısının ve duygusal zekasının derinliğinin önem kazandığı belirtiliyor. Bu bulgular, kişisel ve mesleki gelişim için iç gözlem ve derin düşünmenin önemini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023

Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde bir içecek fabrikasında su kazanı temizliği sırasında kimyasal maddelerin tepkimesi sonucu zehirlenen beş işçiden ikisi öldü. Olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. İki işçinin ölümü üzerine Niğde Başsavcılığı soruşturma başlattı ve ihmali olduğu düşünülen iki şüpheli gözaltına alındı. Olaya müdahale eden itfaiye ve sağlık görevlileri de tedbir amaçlı hastanede tutuluyor.
13 Aralık 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin yemekhaneyi özelleştirme çabalarına karşı sendikalar ve öğrenciler birleşti. İTÜ, yemekhane işletmesi için ihale açtı ve bu durum, yemekhanenin özel şirketlerin işletmesine verilmesi anlamına geliyor. Sendikalar ve öğrenciler, bu durumun birçok soruna yol açacağını ve yemekhane işçilerinin mağduriyet yaşayacağını belirtiyor. Ayrıca, kamu hizmetlerinin özel sektörün 'maliyet-kar' hesaplaması anlayışı içinde değerlendirilmesinin Anayasaya ve temel insan haklarına aykırı olduğunu ifade ediyorlar.
15 Eylül 2023

ABD'deki Starbucks çalışanları, maaş ve diğer haklar konusunda iyileştirmeler yapılmaması sebebiyle 16 Kasım 2023 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Grev, şirketin popüler promosyon etkinliği olan 'Kırmızı Bardak Günü' ile aynı güne denk getirilerek 200 şubenin etkilenmesi bekleniyor. Sendika, Starbucks'ın promosyonlar sırasında çalışanlarla ilgili konularda yasa dışı şekilde müzakere etmeyi reddettiğini iddia ediyor. Starbucks ise grevin büyük bir aksamaya yol açmayacağını savunuyor.
16 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinde yaya yoğunluğu nedeniyle elektrikli scooter'ların hızı saatte 12,5 kilometreye düşürüldü. Ayrıca, okul servis taşımacılığı tarifeleri üzerinde de duruldu ve ek hizmetler gerekçe gösterilerek belirlenen tarifenin üzerinde ücret talep edenlere karşı, UKOME standartlarına ve fiyat tarifesine uygun servis hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Bu kurala uymayanlara ceza uygulanacağı belirtildi.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler okul malzemeleri oldu. Bu gruptaki artış yüzde 98'lere kadar ulaştı. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 166'sının perakende fiyatı arttı. Eylülde önceki aya göre 'Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defter yüzde 98,94 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
2 Ekim 2023

Son araştırmalar, uyku ile depresyon arasındaki ilişkinin karşılıklı olduğunu gösteriyor. Yeni bir araştırma, sürekli az uyumanın depresif belirtilerin öncüsü olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, beş saat ya da daha az uyuyan kişilerde depresif belirtilerin görülme olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğu bulundu. Ancak, depresif belirtileri bulunan kişilerde kısa uykunun görülme olasılığı sadece üçte bir oranında daha fazla olduğu belirtildi.
22 Ekim 2023

Austin, Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, MRI taramalarını analiz ederek insan düşüncelerini metne dönüştürebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu yapay zeka hayal edilen konuşmayı metne çevirebiliyor. Araştırma, beyin aktiviteleri MRI ile taranarak ve büyük bir dil modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın lideri sinirbilimci Alexander Huth, bu çalışmanın düşüncenin kendisini yakaladığını ve bu olasılığın heyecan verici olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim