Microsoft, nisan-haziran döneminde gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artırarak 64,7 milyar dolara çıkardı. Şirketin net karı da aynı dönemde yüzde 10 artarak 22 milyar dolara yükseldi. Ancak, Akıllı Bulut gelirleri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka çağına liderlik etmeye odaklandıklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

ABD'li teknoloji şirketleri Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, nisan-haziran döneminde gelir artışı kaydetti. Microsoft'un geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Alphabet'in geliri ise yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı. Her iki şirketin net karları da aynı dönemde artış gösterdi.
26 Temmuz 2023

Bloomberg tarafından derlenen listeye göre, dünyanın en zengin ailesi 305 milyar dolarlık varlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden Nahyan Ailesi oldu. Listede ayrıca perakende, sanayi, finans, gayrimenkul, şekerleme, otomotiv, ilaç ve lüks marka sektörlerinde faaliyet gösteren aileler yer alıyor. Ailelerin varlıkları 32 milyar dolardan başlayıp, 305 milyar dolara kadar ulaşıyor ve listelenen ailelerin nesilleri genellikle 3 ile 8 arasında değişiyor.
8 Aralık 2023

ProPublica'nın raporuna göre, ABD'deki bazı milyarderler, servetlerine kıyasla çok az ya da hiç gelir vergisi ödemiyorlar. Jeff Bezos 2007 ve 2011'de, Elon Musk 2018'de, George Soros ise üç yıl üst üste federal gelir vergisi ödemedi. Milyarderlerin servetleri genellikle hisse senetleri ve gayrimenkuller gibi değer kazanan varlıklardan oluşuyor ve ABD vergi sistemi bu tür kazançları etkili bir şekilde vergilendirmiyor. Milyarderler, varlıklarını satmak yerine borç almayı tercih edebiliyor ve gayrimenkul yatırımları sayesinde önemli vergi tasarrufları elde edebiliyorlar.
20 Nisan 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olarak gösterilen Gautam Adani'nin şirketleri, borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybı yaşadı. Bloomberg ve Reuters'ın raporlarına göre, Adani'nin şirket değerleri dört gün içinde 72 milyar dolar azaldı. Bu durum, Adani'nin kişisel servetinde de düşüşe neden oldu ve Forbes sıralamasında gerilemesine yol açtı. Adani, Asya'nın en zengin kişisi unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
1 Şubat 2023

Dünyanın en zengin iş insanlarından George Soros, 25 milyar dolarlık servetinin kontrolünü oğlu Alex Soros'a devrediyor. 92 yaşındaki Soros'un net serveti Forbes'a göre 6,7 milyar dolar iken, servetinin büyük bir kısmı Açık Toplum Vakfı'na aktarılmış durumda. Alex Soros, babasının servetini devraldığını ve ABD'deki sol kanat siyasilere destek vermeye devam edeceğini belirtti.
12 Haziran 2023

OpenAI, son finansman turunda 6,6 milyar dolar yatırım alarak değerini 157 milyar dolara çıkardı ve Amerika'nın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Microsoft, SoftBank ve Nvidia gibi büyük yatırımcıların katıldığı bu tur, OpenAI'nin yapay zeka araştırmalarında öncü pozisyonunu korumasına yardımcı olacak. Şirketin CEO'su Sam Altman, OpenAI'yi kar amacı güden bir yapıya dönüştürmeyi planlıyor, ancak bu durum bazı eleştirmenler ve çalışanlar arasında huzursuzluk yaratıyor. OpenAI'nin yıllık gelirinin 3,6 milyar dolara ulaşması beklenirken, 5 milyar dolardan fazla zarar edeceği öngörülüyor.
3 Ekim 2024

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 48 saat içinde 51 milyar dolar değer kaybetti. Rapor, Adani Grubu'nun yüksek borç seviyeleri, vergi kaçırma ve kara para aklama iddialarını içeriyor. Bu iddiaların ardından yatırımcılar Adani'nin şirketlerindeki hisselerini satışa çıkardı ve Adani'nin serveti düşerek Forbes sıralamasında yedinci sıraya geriledi. Hindistan'ın sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin soruşturma başlattı.
28 Ocak 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Meta'nın yeni sosyal medya platformu Threads, Twitter'ın içerik kısıtlamalarına tepki olarak ilgi gördü ve kullanıcı sayısı 30 milyona ulaştı. Twitter'ın avukatı, Meta'nın Twitter'ın ticari sırlarını ve fikri mülkiyetini yasa dışı bir şekilde kullandığını iddia ederek Mark Zuckerberg'e mektup gönderdi. Mektupta, Meta'nın eski Twitter çalışanlarını Threads uygulamasını geliştirmek için kasıtlı olarak işe aldığı belirtildi. Twitter, fikri mülkiyetinin korunması için hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
6 Temmuz 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Kaliforniya'da düzenlenen bir jiu jitsu turnuvasına katılarak altın ve gümüş madalya kazandı. Pandemi sırasında bu spora ilgi duymaya başlayan Zuckerberg, turnuvadaki başarısını Instagram hesabından paylaştı. Jiu jitsu, Uzakdoğu kökenli bir dövüş sanatı olup, Zuckerberg Brezilya ekolünü takip ediyor. Antrenörü Khai Wu, Zuckerberg'in performansını övgüyle karşıladı ve ona koçluk yapmanın bir onur olduğunu belirtti.
10 Mayıs 2023

Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Hollandalı Heineken şirketinin yüzde 3,8 hissesini 902 milyon dolara satın aldı. Gates, bu hisseleri bireysel olarak ve Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla edindi. Satın alınan hisseler daha önce Meksikalı perakende ve içecek şirketi FEMSA'ya aitti. Gates daha önce bir Reddit kullanıcısına sıkı bir bira içicisi olmadığını belirtmişti.
23 Şubat 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile aralarındaki kavganın canlı yayınlanacağını duyurdu. Bu kavga, Musk'ın Zuckerberg'e 'Threads' adı verilen 'Twitter alternatifi, metin tabanlı bir platform kuracağı'na dair haberlerin ardından başlamıştı. Zuckerberg, Musk'ın 'kafes dövüşü' teklifini kabul etmişti. Musk, kavganın Twitter'da canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını belirtti.
6 Ağustos 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault, lüks markalar grubu LVMH'nin en büyük ikinci şirketi olan Dior'un yönetimini kızı Delphine Arnault'a devretti. Delphine Arnault, şimdiye kadar Louis Vuitton'da başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu ve 1 Şubat'ta Dior CEO'su ve Başkanı olarak göreve başlayacak. Bernard Arnault, şirketin gelecekteki yönetimi için adımlar atarken, beş çocuğunu da şirketin önemli pozisyonlarına yerleştirdi. Bloomberg milyarderler endeksine göre, Bernard Arnault geçen ay dünyanın en zengin insanı unvanını Elon Musk'tan almıştı.
11 Ocak 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023
İşaretlediklerim