BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve Apple Watch 9 Serisini tanıtacak. Etkinlikte ayrıca Apple'ın ilk 3 nanometrelik çipi olan Bionic A17'nin tanıtılması bekleniyor. Bu çiplerin, mevcut çiplerden daha fazla enerji verimli olması ve bunun da pil ömründe önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor. Ayrıca, iPhone 15 serisi ile Apple'ın Type-C şarj standardına geçiş yapması bekleniyor.
30 Ağustos 2023

İsveç'te askerlik yapan yaklaşık 60 bin erkeğin bilişsel yetenekleri ölçüldü ve sonrasında bu kişilerin gelirleri incelendi. Araştırma, yıllık 60 bin avro kazanca kadar zeka ile gelir arasında güçlü bir ilişki olduğunu, ancak gelir piramidinin tepesine çıkıldıkça bu ilişkinin zayıfladığını ortaya koydu. En zengin yüzde 1'lik kesimin bilişsel kapasitesi, yüzde 3'lük dilime giren erkeklerden daha düşük bulundu. Çalışmada, şans, aile geçmişi, motivasyon gibi diğer faktörlerin de gelir üzerinde etkili olduğu belirtildi.
22 Şubat 2023

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, 6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin uydu görüntülerini yayınladı. Şirket, Gaziantep'in İslahiye ilçesinin deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı. Bu görüntüler, depremin yarattığı yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.
8 Şubat 2023

JAMA Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırma, insan beyninin hacminin zamanla arttığını gösteriyor. Araştırma, 1930 ile 1970 yılları arasında doğan 3,226 katılımcının MR taramaları üzerinden beyin hacimlerindeki artışı belgelemiştir. Araştırmacılar, büyüyen beyin hacimlerinin demans riskinde düşüşe işaret edebileceğini öne sürüyorlar. Ancak, demans vakalarının artışı, sosyal ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilerek, beyin büyüklüğündeki artışın demans üzerindeki etkileri konusunda çelişkiler ortaya koyuyor.
22 Nisan 2024

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların hastalığı teşhis etme oranından daha yüksek. Araştırma, 2018 ile 2023 arasında 635 çocuğun kulak zarlarının çekildiği 1151 video üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu teknolojinin yanlış teşhisleri azaltarak gereksiz antibiyotik kullanımını önleyebileceğini belirtiyor.
6 Mart 2024

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan Leqembi adlı ilaca tam onayını verdi. İlaç, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef alarak hastalığın ilerlemesini yüzde 27 oranında yavaşlattığı gözlemlenen ilk tedavi olarak öne çıkıyor. FDA Nörobilim Ofisi yetkilisi Teresa Buracchi, ilacın güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Uzmanlar, ilacın hastalığı durduramayacağını ancak erken evredeki hastaların daha bağımsız hareket etmelerine yardımcı olabileceğini ifade ediyor.
7 Temmuz 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gösteren ilk fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflar, evrenin derinliklerindeki geniş bir alanı yüksek netlikte gösteriyor ve daha önce Hubble Uzay Teleskopu ile de görüntülenen galaksileri içeriyor. Euclid Teleskobu'nun amacı, evrenin en büyük üç boyutlu haritasını çıkarmak ve evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık madde ve karanlık enerji hakkında bilgi edinmektir. Teleskop, 1 Temmuz'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.
8 Kasım 2023

Britanya İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), orak hücre hastalığı ve beta talasemi tedavisi için 'Casgevy' adlı gen terapi ilacını onayladı. Bu tedavi, hastaların kemik iliği kök hücrelerinin laboratuvarda Crispr teknolojisi kullanılarak düzenlenmesini ve sağlıklı hemoglobin üretimini geri kazanmalarını sağlıyor. Denemelerde, orak hücre hastalarının çoğu şiddetli ağrıdan kurtulurken, beta talasemi hastalarının büyük bir kısmı en az bir yıl boyunca kan transfüzyonuna ihtiyaç duymamıştır. Tedavi, 2020 Nobel Ödülü kazanan Crispr teknolojisi ile gerçekleştiriliyor.
16 Kasım 2023

ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) fuarında, idrar ve dışkıyı analiz ederek sağlık durumu hakkında erken uyarılar sunan akıllı tuvaletler dikkat çekti. Withings, Avrupa'da U-Scan adlı idrar tahlil aparatını piyasaya sürdü ve ABD'de de satışa çıkarmak için FDA ile görüşmeler yapıyor. Vivoo, evde idrar test şeritlerini akıllı tuvaletle birleştirdi. İsrailli girişim Olive, özel bir klozet kapağı ile idrar analizi yapmayı vaat ediyor. SZM ise dışkının görsel analizini yaparak bağırsak hareketlerini kaydediyor.
9 Ocak 2023

Apple, iOS 17 güncellemesiyle iPhone'larda kilit ekranını geliştirmeyi planlıyor. Yeni özellik, telefon kilitliyken ve yatay konumdayken hava durumu, takvim, hatırlatıcılar ve bildirimler gibi bilgileri gösterecek. Bu özellik, Apple'ın iOS 16 ile tanıttığı kilit ekranı araçlarını genişletecek ve benzer bir işlevsellik Google Pixel cihazlarında da mevcut. Apple'ın bu yeni özelliği önümüzdeki ay düzenlenecek olan Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda iOS 17 ile birlikte tanıtması bekleniyor.
25 Mayıs 2023

Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp fakültesini bitiren öğrencilere yönelik bir yeterlilik sınavını başarıyla tamamladı. GigaChat, 100 soruluk testte yüzde 82'lik bir başarı oranı elde etti ve cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum alanlarında üç ayrı vakayla ilgili sözlü sınavı da geçti. GigaChat'in geliştirilmesi sürecinde, altı aylık bir eğitim dönemi boyunca Rusya'daki tıp öğrencileri tarafından kullanılan makale ve ders kitaplarından yararlanıldı. GigaChat, Nisan 2023'te piyasaya sürüldü ve Ocak 2024 itibarıyla 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
15 Şubat 2024

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 uzay aracını Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan fırlattı. Sekiz yıl sürecek yolculuğun ardından roket, Callisto, Europa ve Ganymede uydularına ulaşacak. ESA'nın Jüpiter’in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) misyonu, bu uydularda yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştıracak. ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, Dünya'daki ekstrem yaşam formlarına atıfta bulunarak, benzer koşulların başka yerlerde de mikroorganizmalar için yaşanabilir olabileceğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere 'Lecanemab' adlı yeni bir ilaca hızlandırılmış onay verdi. Bu ilaç, beyinde biriken beta amiloidin protofibril formuna karşı etkili olan bir monoklonal antikordur. Faz 3 çalışmasında, ilacın kullanıldığı grupla kullanılmadığı grup arasında zihinsel gerileme oranında yüzde 27'lik bir yavaşlama gözlemlendi. Alzheimer hastalığının erken teşhis ve tedavisindeki önem artarken, ilacın yan etkileri ve kullanım koşulları da dikkate alınmaktadır. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) henüz Aducanumab'a onay vermedi ve ilaç Türkiye'de ruhsatlandırılmadı.
7 Ocak 2023

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran'ın ses hızından sekiz kat daha hızlı hareket edebilen ve 1500 kilometre menzile sahip bir hipersonik balistik füze ürettiğini duyurdu. Füzenin testlerinin başarıyla tamamlandığı ve seri üretime geçildiği belirtildi. Bu gelişme, İran'ın denizlerde geniş bir güvenlik alanı oluşturmasına olanak tanıyacak. Füzenin test edildiği zaman ve yer hakkında ise bilgi verilmedi.
7 Mart 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve daha sonra 'kayıplara karışan' anti-maddenin, yer çekimi karşısında madde gibi hareket ettiğini tespit etti. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılan deneyler, anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, antihidrojen atomlarının hareket yönünü tespit eden sensörlerle anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini belirledi. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, madde ile anti-maddenin yer çekimi karşısında aynı hızda hareket edip etmediğini tespit etmek olacak.
27 Eylül 2023

Gök bilimciler, Hawaii ve Şili'deki teleskoplar aracılığıyla Neptün ve Uranüs'ün yörüngelerinde daha önce bilinmeyen uyduları keşfetti. Neptün etrafında iki, Uranüs etrafında ise bir yeni uydu tespit edildi, bu keşiflerle Neptün'ün uydu sayısı 16'ya, Uranüs'ünki ise 28'e yükseldi. Washington'daki Carnegie Bilim Enstitüsünden gök bilimci Scott Sheppard, bu uyduların keşfiyle ilgili detayları paylaştı ve henüz keşfedilmemiş daha fazla küçük uydu olabileceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim