HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'boşa giden her oy AKP-MHP iktidarına gider' mesajını yineleyerek, seçmenlere Yeşil ve Sol'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Demirtaş, milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesini önermişti. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ege bölgesinde seçim çalışmalarını sürdürüyor ve İzmir Karabağlar'da seçim bürosu açtı. Sancar, HDP'nin birikiminin Yeşil Sol Parti'ye aktarıldığını ve zulüm iktidarını gönderme hedefiyle oyların birleştirilmesi gerektiğini belirtti.
16 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti'nin Kocaeli 13'üncü sıra milletvekili adayı Ayten Dönmez, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 'PKK'ya katıldığı ve yurt içine illegal yollarla geri döndüğü' iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, sorgusunda Dönmez'in 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet' suçlarından kaydının olduğunu belirtti. Dönmez, iddiaları reddetti ve savcılık ifadesinin ardından tutuklanarak Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
26 Nisan 2023

Ankara Başsavcılığı, Yeşil Sol Parti (YSP) Muş Milletvekili ve HDP'nin eski eş genel başkanı Sezai Temelli hakkında soruşturma başlattı. Temelli'nin bir televizyon programında yaptığı açıklamalar sonrası TCK'nın 301'inci maddesi gereğince soruşturma başlatıldı. Temelli, Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'na bombalı saldırı sonrası Irak ve Suriye'de düzenlediği hava saldırılarına tepki göstermişti.
6 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

Tunceli'de yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu, kentin tek milletvekili olarak seçildi. 2018 seçimlerinde HDP ve CHP'nin birer vekil çıkardığı Tunceli'de bu yıl vekil sayısı bir olarak belirlendi. Açılan sandıkların %80'ine göre Yeşil Sol Parti %42,26 oy alırken, CHP %31,82 ve AKP %13,17 oy oranına sahip oldu. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'deki oy oranı %78 olarak belirtildi.
14 Mayıs 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından bazı bölgelerde usulsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da, partinin aldığı oyların başka partilere yazıldığına dair örnekler paylaşıldı. Parti, bu usulsüzlüklere karşı gerekli girişimlerde bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

HDP, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere Yeşil Sol Parti'yle birlikte girmeye karar verdi ve seçim bildirgesini açıkladı. Bu bildirgeyi açıkladıkları toplantıda, tutuklu olan eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır belediye başkanı Selçuk Mızraklı'nın destek mesajları okundu. Mesajlarda, HDP'nin parlamentoda daha güçlü bir temsil ile toplumun sorunlarını çözme adayı olduğu ve Yeşil Sol'un güçlü olmasının demokrasinin kurumsallaşması için önemli olduğu vurgulandı.
30 Mart 2023

Eski İYİ Parti Erzurum milletvekili Naci Cinisli, Yeşil Sol Parti'nin Erzurum'dan milletvekili çıkarmasını eleştirdi ve bu durumu Erzurum ve Türkiye için bir travma olarak nitelendirdi. Yeşil Sol Partili Meral Danış Beştaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erzurum halkının Yeşil Sol Parti'den iradesini ortaya koyduğunu belirtti ve Cinisli'ye demokrasi ve halk iradesi konusunda öğrenmesi gerektiğini ifade etti. Beştaş, Erzurum halkının sesi olacaklarını ve onların teveccühüne layık olmaya çalışacaklarını söyledi.
5 Haziran 2023

Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclisi, seçimlerdeki başarısızlık üzerine ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, seçmen tepkisinin yanlış okunduğu ve popülist siyaset tarzının yıpratıcılığına karşı çıkılacağı belirtildi. Ayrıca, siyasetin 'bedel karşılığında ödül' anlayışından uzaklaştırılacağı ve ittifak politikalarının yeniden değerlendirileceği ifade edildi. Kürt sorunu ve demokratik cumhuriyet inşası gibi konulara da değinilen bildiride, ideolojik aşınmaların onarılacağı ve Üçüncü Yol siyasetinin güçlendirileceği vurgulandı.
11 Haziran 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partinin isminin, tüzüğünün ve eş genel başkanlarının değişeceğini açıkladı. İki partinin seçmende yarattığı kafa karışıklığının yeni partiyle önüne geçileceğini belirtti. Yeni seçilecek yönetim, eş başkanlar ve parti meclisiyle birlikte bu tartışmayı başlatacaklarını ifade etti.
25 Temmuz 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal, CHP'den istifa ettikten sonra partiyi eleştiren açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Aslı Baykal'ın AKP'ye geçiş yapabileceğine dair iddialarda bulundu. Ancak Aslı Baykal, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, babası Deniz Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde adaylık konusunun gündeme gelmediğini iletti. Odatv'ye konuşan Baykal, milletvekili adaylığı için AK Parti dahil birçok seçeneğin mümkün olduğunu ve Zafer Partisi'ne de girebileceğini söyledi.
5 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, AKP'li milletvekillerinin, yerel yöneticiler ve kanaat önderleri aracılığıyla, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmemesi yönünde baskı uyguladığını belirtti. Türk, Yeşil Sol Parti'nin Kılıçdaroğlu'nu desteklemesiyle bölgede Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığını ve ikinci tur öncesinde bu baskının başladığını ifade etti. Ayrıca, demokratik bir seçim sürecinin sağlanması halinde Kılıçdaroğlu'nun kazanabileceğini ancak baskı ve hilelerin olduğu bir ortamda bunun mümkün olmadığını dile getirdi.
23 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatma davasında sözlü savunma için 11 Nisan'a kadar ek süre verdi. Bu tarih, olası seçimler için kesin aday listelerinin teslim edilmesi gereken son gün olan 10 Nisan'ın hemen ardına denk geliyor. HDP'nin hukukçuları, erteleme kararının Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle verildiğini belirtiyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partinin seçimlere katılımı için tüm şartları zorlayacağını ve halkı seçeneksiz bırakmayacaklarını ifade ediyor. Kulislerde, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti veya emek ve özgürlük ittifakı ortaklarından biriyle seçimlere katılma ihtimali olduğu konuşuluyor.
9 Mart 2023

2018 yılında babası ve kardeşi öldürülen Ferit Şenyaşar, Yeşil Sol Parti'den Şanlıurfa milletvekili olarak Meclis'e girdi. Şanlıurfa'da açılan sandıkların yüzde 92'sine göre Yeşil Sol Parti yüzde 25,45 oy alarak dört milletvekili çıkardı. Bu sonuçlarla Yeşil Sol Parti'nin 4'üncü sıra adayı olan Şenyaşar, TBMM'ye girmeye hak kazandı.
14 Mayıs 2023

24'üncü dönem İstanbul ve 25'inci dönem Ankara milletvekilliği yapmış olan Sırrı Süreyya Önder, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde Yeşil ve Sol Parti'den İstanbul milletvekili adayı olmuştur. Önder, daha önce 'çözüm süreci' döneminde aktif rol almış bir siyasetçidir.
5 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim