Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları sırasında Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında konuştu. Şimşek, Türkiye'nin reel faiz sunduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nı çekici kıldığını belirtti. Ayrıca, kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini ve Türkiye'de ciddi bir mali konsolidasyon sağlandığını ifade etti. Şimşek, iç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini ve KKM'den çıkmak istediklerini söyledi.
13 Ekim 2023

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden bir kavga yaşandığını iddia etti. Saymaz'a göre, Nebati, Türkiye ekonomi modelinin başarısızlığa uğraması ve KKM kaynaklı borç yükünün artmasından dolayı Kavcıoğlu'nu suçluyor. Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da cumhurbaşkanıyla birlikte hareket ederek ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor.
5 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçe açığının artması riskine karşı vergi alacaklarının peşine düştü. Bakanlık, borçlu mükellefleri görüşmeye çağırarak borçlarının en az yarısının peşin, kalanının ise yılbaşına kadar ödenmesini istiyor. Borcunu ödemeyen mükelleflere haciz işlemi başlatıldığı iddia ediliyor. Finansman ihtiyacını karşılamak için bankalara başvuran mükelleflerin önemli bir bölümü ise finansman temin edemiyor.
28 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını belirtti. Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini öne sürdü. Şimşek, geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da sözlerine ekledi.
12 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi sağlanacağını belirtti. Ayrıca, örgün eğitimdeki öğrencilere bilgisayar ve cep telefonu desteği sağlanacağını ve 14'üncü Kalkınma Programı'nın yakında sunulacağını ifade etti. Bu kredi imkanı, Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacak ve ilk olarak deprem bölgesinde pilot proje olarak başlatılacak.
26 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin toplam maddi zararının 126 milyar dolar olduğunu belirtti. Öztrak, bu rakamın Merkez Bankası'ndan eritilen 128 milyar dolar ile karşılaştırarak, bu miktarın büyüklüğünün şimdi daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Ayrıca, bu paraların Hazine ve Merkez Bankası'nda olması durumunda depremin yarattığı yıkımın daha rahat göğüslenebileceğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) tahminine göre depremlerin faturasının 100 milyar doları geçeceği belirtildi.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim