Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah kentine yönelik kapsamlı bir saldırı istemediğini açıkça ilettiğini bildirdi. İsrail ordusu, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesine rağmen Refah'a sınırlı bir operasyon başlattı. ABD, bu operasyonun Hamas'ın Gazze'ye silah aktarmasını engellemek amacıyla yapıldığını savundu. Ancak, Biden'ın Refah'a yönelik bir kara operasyonunu desteklemediği ve böyle bir harekatın bölgedeki siviller için ciddi riskler taşıdığı vurgulandı.
7 Mayıs 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a nokta saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak İsrail’in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti.
20 Eylül 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığından endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış ve Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığına dair bir rapor paylaşmıştır. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporu üzerine Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etmiştir.
13 Mart 2024

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile olan temaslarında savaş hukukuna uyulması gerektiğini vurguladıklarını açıkladı. Bu açıklama, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasının ardından geldi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, İsrail'in saldırıdan sorumlu olup olmadığına dair bir bilgi vermedi ancak savaş hukukuna uyulmasının önemini vurguladı. Singh, Hamas'ın geçmişte sivillerin bulunduğu yerleri ve hastaneleri komuta merkezi olarak kullandığını belirtti.
18 Ekim 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin '2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi' raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olduğu ve koltuğundan olma ihtimalinin arttığı belirtildi. Raporda, Netanyahu'nun yönetimine duyulan güvensizliğin arttığı ve büyük protestoların beklendiği, bu durumun farklı ve daha ılımlı bir hükümet olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefine ulaşmada zorlanacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında Gazze saldırılarının yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları olduğu kaydedildi.
12 Mart 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir kara saldırısını desteklemediğini yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu konuda ABD'nin tutarlı bir pozisyon sergilediğini ve İsrail Başbakanı ile yapılan görüşmelerde bu duruşun tekrar vurgulandığını belirtti. Kirby, böyle bir saldırının Refah'ta bulunan 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını büyük riske atacağını ve ABD'nin bu durumu kabul etmeyeceğini ifade etti.
7 Mayıs 2024

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024
İşaretlediklerim