CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son normal seçiminin 7 Haziran 2015'te yapıldığını ve o tarihten bu yana ülkede krizlerin ve kaosun eksik olmadığını belirtti. Öztrak, mevcut yönetim sisteminin toplumun orta direğini çökerttiğini, devlet memurlarının yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini ve alkollü içeceklere yapılan zamların bir hayat tarzına zulüm olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçimler yaklaşırken iktidarın yargı eliyle kirli oyunlar oynadığını, Sinan Ateş cinayeti ve HDP'ye hazine yardımının bloke edilmesi gibi olayların iktidarın seçimlere müdahale etme niyetini gösterdiğini iddia etti.
9 Ocak 2023

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Orhan Bursalı, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik çöküntüyü aşmak için sadece siyasi ve sosyal platformda normalleşme ve yumuşamanın yeterli olmadığını savunuyor. Bursalı, ekonomik koşulların düzelmesi için daha güçlü adımlar atılması gerektiğini, halkın insanca yaşam koşullarının sağlanması ve dış yatırım için demokratik bir ortamın oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, dış yatırımcıların ülkeye gelmesi için tarafsız yargı, ifade ve medya özgürlüğü gibi unsurların önemine dikkat çekiyor.
16 Haziran 2024

Sultan Özer, Türkiye'de geçmişte birçok yolsuzluk ve facia olayına ilişkin Meclis araştırma komisyonları kurulduğunu ve bu komisyonların önemli raporlar yayımladığını belirtti. Ancak son dönemde AKP ve MHP ittifakı, bu tür komisyonların kurulmasına ilişkin önergeleri reddediyor. Özellikle çete-mafya-devlet ilişkileri konusunda Meclisin tamamen devre dışı bırakıldığını vurgulayan Özer, bu durumun Türkiye'nin BM'nin gri listesinde yer almasına neden olduğunu ifade etti. Özer, 90'lı yıllarda bile Meclisin daha aktif olduğunu ve devlet mekanizmasının daha iyi çalıştığını belirtti.
30 Mayıs 2024

Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram mesajında seçim sonrası döneme ilişkin ifadelerini ve Devlet Bahçeli'nin bayram mesajındaki sert söylemlerini ele alıyor. Erdoğan'ın '4 yıl seçimsiz dönem' vurgusunu muhalefete ve kendi tabanına yönelik mesajlar olarak yorumluyor. Bahçeli'nin ise seçim sonuçlarına öfkeli olduğunu ve tehditkar bir dil kullandığını belirtiyor. Ataklı, Bahçeli'nin bu tutumunun, Erdoğan tarafından saf dışı bırakılma korkusundan kaynaklandığını ve İYİ Parti'ye yönelik bir uyarı olarak değerlendiriyor.
11 Nisan 2024

Yıldıray Oğur, Türkiye'de 2013'ten bu yana demokrasi ve hukukun durumunun kötüleştiğini belirtiyor. Kürt meselesindeki statükonun değişiminin, İstanbul seçimlerinden daha fazla demokrasiye katkı sağlayacağını ifade ediyor. Kürt siyasetçilerin siyasi ve demografik güçlerini sorunları çözmek ve iktidarla diyalog kurmak için kullanmaları gerektiğini savunuyor. Ayrıca, muhalefetin Kürtleri iktidarla mücadelede ön saflara sürmek yerine, diyalog yoluyla çözüm arayışını desteklemesi gerektiğini öne sürüyor.
23 Mart 2024

Esfender Korkmaz, 2017 başkanlık rejimi ile Türkiye'de yargıya müdahalenin arttığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını belirtti. Yargıtay seçimlerinde yaşanan olaylar, yargıya olan güvenin azalmasına neden oldu. The Economist'in Türkiye'yi kapak yaptığı Ocak 2023 sayısında, Türkiye'deki demokrasinin kusurlu olduğu ve Erdoğan'ın davranışlarının ülkeyi diktatörlüğe götürebileceği ifade edildi. Korkmaz, Türkiye'nin yeniden parlamenter sisteme dönmesi gerektiğini savundu.
16 Mayıs 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ORC Araştırma şirketinin anket sonuçlarında MHP'nin oy oranını gerçekte olduğundan düşük gösterdiğini iddia etti. Yıldız, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu durumu 'mantıksız ve boş bir gayret' olarak nitelendirdi ve 'manipülasyon' ifadesini kullandı. ORC Araştırma'nın sonuçlarına göre MHP'nin oy oranı Haziran 2018'deki yüzde 11,1'den Ocak 2023'te yüzde 6,2'ye düşmüş gözüküyor.
18 Ocak 2023

Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı ve bakanların enflasyonla mücadele etmek yerine meydanlarda muhalefeti suçlayıp propaganda yaptıklarını eleştiriyor. İstanbul'daki kent yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın ve adaylarının vaatlerinin gerçekçi olmadığını ve halkın ekonomik zorluklar karşısında çaresiz bırakıldığını vurguluyor. Taşgetiren, iktidarın halkın gerçek durumunu görmemesi ve çözüm üretmemesi konusunda eleştirilerini dile getiriyor.
17 Mart 2024

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar anket şirketinin son anket sonuçları, Türkiye'de ekonominin en önemli sorun olarak görüldüğünü ve CHP'nin ekonomi konusunda AKP'den daha fazla güven aldığını ortaya koydu. Anket sonuçları, AKP ve Erdoğan için ciddi bir sarsıntı yaratırken, bu sonuçların Erdoğan'ın güvendiği kalemlerden biri olan Abdülkadir Selvi'nin köşesinde sansürsüz yayınlanması dikkat çekti. Ayrıca, seçmenlerin yüzde 53.7'si belediyelerde kayyuma karşı çıkarken, yüzde 53'ü seçim sonuçlarından memnun olduğunu belirtti.
12 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyarbakır'da düzenlenen partisinin ikinci olağan kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık AK Partililer ve diğerleri olarak bir ayrım olduğunu ve devletin zorbaların eline geçtiğini belirtti. Akşener, devletin vatandaşına korku saçmak yerine güven vermesi gerektiğini ve İYİ Parti'nin cumhuriyeti sahiplenme, silahlara veda etme ve musibetlere karşı birlik olma konularında var olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sisteminin değiştirilmesi gerektiğini ve bunun için herkesle birlikte çalışacaklarını söyledi.
21 Ocak 2023

Aziz Çelik'in analizine göre, 2024 seçimleri, Türkiye'de ekonominin doğrudan etkilediği önemli bir dönüm noktasıdır. AKP'nin ekonomi politikaları, enflasyonun yüzde 70-80 bandına yükselmesi, döviz kurundaki artış ve emek gelirlerinin alım gücünün düşmesi gibi faktörler nedeniyle eleştirilmiştir. 2002'den 2010'ların ortasına kadar ekonomik büyüme ve toplumsal refah artışı sağlanmışken, sonraki dönemde ekonomik koşulların zorlaşması ve emekçi sınıfların yoksullaşması, 2024 seçimlerinde siyasal iktidarın yenilgisine yol açan ana faktörlerden biri olmuştur.
8 Nisan 2024

Akif Beki, AK Parti'nin ilk yıllarında gündeme gelen kamu yönetimi reformlarının başarısız olduğunu ve aşırı merkeziyetçi bir sistemin oluştuğunu eleştiriyor. Kamu çalışanı sayısının 2003'ten 2024'e kadar önemli ölçüde arttığını ve lüks makam araçları ile odalarının yaygınlaştığını belirtiyor. Ayrıca, THY'deki yüksek maaşlar ve personel artışına dikkat çekiyor. Son açıklanan tasarruf tedbirlerinin israf düzenini kabul ettiğini ve bu tedbirlerin seçici olup olmayacağını sorguluyor.
14 Mayıs 2024

Berkant Gültekin, Türkiye siyasetinde iktidar dışında kalan aktörlerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların CHP ve lideri Özgür Özel üzerindeki etkilerini tartışıyor. Gültekin, CHP'nin söylemsel olarak umut vermesine rağmen, fiiliyatta beklenen etkiyi yaratamadığını ve kadrosal yenilenmenin önemine değiniyor. Ayrıca, yerel seçimlerin partideki dönüşümü erteleyebileceğini ancak Özgür Özel'in zorlu şartlar altında gerçek bir değişim için kritik bir aşamaya ilerlediğini belirtiyor.
10 Şubat 2024

İsmail Saymaz, Erdoğan'ın mevcut ekonomik ve dış politika koşulları nedeniyle kutuplaşma stratejisini sürdüremediğini ve bu nedenle CHP ile diyaloga girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Erdoğan'ın kaynakları hoyratça kullanma imkanının kalmadığını ve dış yatırım ihtiyacının dış politikada duygusal yaklaşımları sınırlandırdığını vurguluyor. Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan'ın kutuplaşma oyununu kaybettiğini gösterdiğini ve bu atmosferin zayıflamasının diğer partilere fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Haziran 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masa olarak bilinen muhalefet ittifakından ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme üzerine AKP'li vekiller, sosyal medya üzerinden çeşitli yorumlar yaparak, muhalefetin dağıldığını ve seçmenin kaosa oy vermeyeceğini belirttiler. AKP'li vekiller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önceden bu ittifaktan bir sonuç çıkmayacağını söylediğini hatırlatarak, kendi ittifaklarının güçlü olduğunu ve yollarına devam edeceklerini ifade ettiler.
3 Mart 2023

Mehmet Metiner, AK Parti'nin son seçimlerde CHP'ye değil, kendi iç sorunlarına yenildiğini ifade etti. Kendi nefsine yenik düşen parti üyelerinin, partinin küçülmesine neden olduğunu ve bu durumun kibir virüsü nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Metiner, partinin yeniden ilk günkü aşk ve öz değerlerle inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ve devletin değil, milletten yana olması gerektiğini ifade etti.
5 Nisan 2024

Ayşenur Arslan, son yazısında Türkiye'de laiklik ilkesine yönelik tartışmaları ele alıyor. Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in danışmanı Oğuz Uçar'ın kendisine ulaşarak, Ata Parti'nin AKP'yi laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemler nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet ettiğini bildirdiğini aktarıyor. Şikayetin, AKP'nin 2008 yılında aldığı devlet yardımının yarısının kesilmesine yol açan eylemlerine dayandığı belirtiliyor. Arslan, Türkiye'de laiklik karşıtlığının artık söylemden eyleme geçtiğini ve önümüzdeki seçimler sonrası ekonomik ve siyasi alanda büyük değişiklikler beklendiğini ifade ediyor.
10 Şubat 2024

AKP'nin hukuk anlayışı ve siyasi ittifak arayışları tartışılıyor. CHP lideri Özgür Özel, AKP'nin ittifak önerilerine karşı çıkarak, 'Kimse bize ittifak önermesin' dedi. Kulislerde, Gezi hükümlüleri ve Osman Kavala gibi konularda adımlar atılabileceği iddia ediliyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle Erdoğan'ın hem iç hem de dış politikada zayıfladığı belirtiliyor.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim