Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri, 19 Ocak haftasında 5,8 milyar dolarlık bir düşüşle 23,7 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, Aralık 2021'de kur korumalı mevduat sisteminin duyurulmasından bu yana kaydedilen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde brüt rezervler de 1,7 milyar dolar azalarak 138,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervler ise eksi 41,8 milyar dolar seviyesine indi.
25 Ocak 2024

Universal Music, TikTok ile ödemeler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, aralarında Taylor Swift, Beatles, Elton John ve Coldplay gibi ünlü sanatçıların şarkılarını platformdan kaldıracağını duyurdu. Şirket, TikTok'un adil bir ödeme yapmadığını ve müzik merkezli bir iş kurmaya çalıştığını iddia etti. Ayrıca, sanatçıları ve kullanıcıları koruma konusunda endişelerini dile getirdi. TikTok ise Universal Music'i yanlış bilgi yaymakla ve açgözlülükle suçladı.
31 Ocak 2024

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, siyasi partilerin anlaşmasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) çalışmalarının 28 Şubat 2023 tarihine kadar ertelendiğini açıkladı. Bu erteleme kararı, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle alındı. Meclis çalışmaları daha önce de iki kez ertelenmiş ve bu son kararla üçüncü kez ertelenmiş oldu.
19 Şubat 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,3 büyüklüğünde bir depremin kaydedildiğini duyurdu. Deprem, 11 Ocak 2024 tarihinde yerel saat ile 00:40'ta gerçekleşti. Depremin yerin yaklaşık 14,82 kilometre derinliğinde olduğu belirtildi.
11 Ocak 2024

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Bitcoin, son 24 saat içinde yaklaşık yüzde 5 değer kaybederek Aralık ayından bu yana ilk defa 39 bin doların altına indi. Küresel kripto para piyasasının toplam değeri de yüzde 4,91 azalarak 1 trilyon 520 milyar dolara geriledi. ABD SEC'in Bitcoin spot ETF'lerini onaylamasının ardından Bitcoin, Ağustos 2023'ten bu yana yüzde 70 değer kazanmıştı. Ancak bu onay sonrasında Bitcoin'de yüzde 20'yi aşan bir düzeltme yaşandı. Ethereum ise son 24 saatte yüzde 6'dan fazla artışla 2 bin 210 dolar seviyesine çıktı.
23 Ocak 2024

Barbie'nin ikonik 'Rüya Evi', yenilenmiş haliyle Airbnb üzerinden kiralanabilecek. Kısa süreli konaklama hizmeti sunan Airbnb, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde iki kişiyi tek gecelik konaklamalar için ağırlayacağını belirtti. İlan, 17 Temmuz'da TSİ 10:00'da açılacak ve seçilen kişiler, Barbie evinde ücretsiz bir gece geçirmek için yanında bir arkadaşını da getirebilecek. Evin yenilenmesi, Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünü paylaştığı yeni 'Barbie' filminin çekimleri için yapıldı.
27 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmada, Apple 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldı. Microsoft, Google ve Amazon sırasıyla Apple'ı takip eden diğer üst sıradaki markalar oldu. Araştırmada Türk markaları ilk 500 içinde yer alamadı ve ABD'li şirketler listede 203 markayla öne çıktı.
17 Ocak 2024

Madonna'nın 13 Aralık'ta New York'taki Barclays Center'da düzenlenen konserine geç başlaması nedeniyle, hayranlarından Michael Fellows ve Jonathan Hadden tarafından dava açıldı. Konserin planlanan saatten iki saat geç başlaması ve geç bitmesi, konsere katılanların toplu taşıma kullanımını olumsuz etkiledi ve ertesi gün işlerine gitmek için erken kalkmalarına neden oldu.
20 Ocak 2024

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde seçim yasakları saat 18.00 itibarıyla başladı ve gece yarısı sona erecek. Yasaklar kapsamında, seçim günü alkollü içki satışı, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanırken, düğünler akşam 18.00'den sonra yapılabilecek ve yerleşim yerlerinde silah taşıma yasağı uygulanacak.
27 Mayıs 2023

ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes, dünyanın en zengin futbol kulüplerinin listesini yayımladı. Listenin başında 6,07 milyar dolar değerle Real Madrid yer alırken, Manchester United 6 milyar dolarla ikinci, Barcelona ise 5,51 milyar dolarla üçüncü sırada bulunuyor. İlk onda altı İngiliz, iki İspanyol, bir Fransız ve bir Alman kulübü yer almakta.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Ekşi Sözlük platformuna uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararın ardından, daha önce 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatılan Ekşi Sözlük'e erişim engeli kaldırıldı. Platform, ilk itirazının ardından kısa bir süreliğine erişime açılmış, ancak kısa süre sonra tekrar kapatılmıştı. Yönetimin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı konu lehlerine sonuçlandı ve site yeniden erişime açıldı.
22 Ocak 2024

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Esrar, bağımlılık yapan yasadışı maddeler arasında en sık kullanılanıdır ve Türkiye'de halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Prof. Dr. Cüneyt Evren, esrarın içerdiği kimyasallar ve bağımlılık yapıcı etkileri hakkında bilgi verirken, esrarın psikotik durumlar ve şizofreni benzeri hastalıkları tetikleme ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulamaktadır. Yeni üretilen hibrit ve melez esrar türlerinin daha yüksek THC oranlarına sahip olduğu ve bu durumun bağımlılık riskini artırdığı belirtilmektedir. Esrar kullanımının başlangıç yaşı ortalama 16'dır ve kullanımın yaygınlaşmasıyla kliniklere başvurular artmıştır. Esrarın fizyolojik ve psikolojik etkileri, diğer maddelere geçiş riski ve tedavi yöntemleri üzerine de bilgiler verilmektedir.
28 Ocak 2024

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, 2 bin 12 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kenti etkileyen büyük bir yıkıma neden oldu. Deprem sonucunda, 12. yüzyılda Muvahhidler döneminde inşa edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mescid el-Azam caminin bir kısmı yıkıldı. Ayrıca, deprem Marakeş'i çevreleyen surların ve kentin Eskişehir bölgesindeki tarihi kırmızı evlerin bir kısmının da çökmesine neden oldu.
10 Eylül 2023

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracının ve Axiom-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'a ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılışın hava durumu düzelene kadar gerçekleşemeyeceği belirtildi. Dönüşün önceden 3 Şubat olarak planlandığı ancak daha önce de hava koşulları sebebiyle 5 Şubat'a ertelendiği ifade edildi.
4 Şubat 2024

2008 ekonomik krizini önceden tahmin eden yatırımcı Michael Burry, piyasalara 'Sat' mesajı verdi. Scion Asset Management'ın kurucusu ve 'Big Short' filminde Christian Bale tarafından canlandırılan Burry, Twitter üzerinden yaptığı bu paylaşımı daha sonra sildi. Burry'nin bu mesajı hangi piyasaya yönelik olduğu konusunda tartışmalar var. Daha önce de piyasadaki durumu 2008 krizine benzeterek yorumlar yapmıştı.
3 Şubat 2023

Tüm zamanların en çok satan video oyunu olan Minecraft, 300 milyondan fazla kopya sattı. Bu bilgi, 'Minecraft Live 2023' adlı canlı yayın etkinliğinde açıklandı. Minecraft'ı satış sayısında GTA V, Tetris ve Wii Sports takip ediyor. En çok satan albüm olan Thriller 70 milyon, en çok satan konsol olan PS2 ise 155 milyon adet sattı.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim