CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede, Türkiye'nin karşılaştığı temel sorunlar, anayasal hak ihlalleri ve uluslararası sıkıntılar gibi konuları gündeme getirecek. Özel, ayrıca en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesini, Gezi davasından tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM kararının uygulanmasını ve Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını talep edecek. Bu görüşme, Türkiye'nin iç politikasında önemli bir diyalog olarak değerlendiriliyor.
26 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 26 Haziran'da Bakırköy'de asgari ücrete ek zam talebiyle bir miting düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a asgari ücretlilerin ve emeklilerin zam taleplerini iletmişti. Platform, yoksulluk sınırının 61 bin TL'yi geçtiği bir ülkede sefalet düzeyinde ücretlerle çalışmak istemediklerini belirterek, insanca yaşamak için temmuz ayında ek zam istediklerini duyurdu.
20 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Fikret Bila, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin veya 12 bin 500 liraya çıkarılmasının emeklilerin geçim sıkıntısını çözmeyeceğini savunuyor. Büyük şehirlerdeki yüksek kira ve gıda fiyatları nedeniyle emeklilerin yine geçinemeyeceğini belirtiyor. Üç büyük konfederasyonun ortak taleplerinin iktidar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ancak taleplerin yerine getirilmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ifade ediyor. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın açıklamaları, konfederasyonların taleplerinin karşılanmaması durumunda işçilerin sahaya inerek mitingler düzenleyebileceğini işaret ediyor.
10 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını öngören teklif kabul edildi. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi ve bu oranı değiştirme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödemeleri de temmuz ayından itibaren 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Teklifin diğer maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
27 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

2003 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesiyle, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,46 katıydı. Ancak AK Parti'nin yaptığı bir yasal düzenleme sonucu, 2016 yılından itibaren emekli maaşları asgari ücretin altına düşmeye başladı. Şu an itibariyle asgari ücret, en düşük emekli maaşının 1,7 katı seviyesinde. Eğer 2003'teki düzenleme hâlâ geçerli olsaydı, en düşük emekli maaşı bugün yaklaşık 25 bin TL olacaktı. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar ile malulen emekli olanların durumunun daha da zor olduğu belirtiliyor.
9 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelindeki huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 200-400 arasında zam yaptı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu zammın geri çekilmesi gerektiğini belirterek, emeklilerin bu yüksek ücretleri karşılayamayacağını vurguladı. Bakanlığın, gelen tepkiler üzerine zammı yarı yarıya indirmeyi gündemine aldığı ifade edildi.
16 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Ereğli'de düzenlenen 'millet buluşmaları' kapsamında yaptığı konuşmada, AKP döneminde sermayeye 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. İktidara gelmeleri durumunda 100 bin öğretmen atayacaklarını, esnaf bakanlığı kuracaklarını ve çiftçilere yönelik desteklerde bulunacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlere özgürlük vurgusu yaparak, demokrasinin güçleneceğini ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini ifade etti.
28 Mart 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim