Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TV100'deki bir programda milletvekillerinin Ankara'da ortak bir ev tuttuklarını açıkladı. Baş ve diğer üç milletvekili (Sera Kadıgil, Ahmet Işık, Barış Atay), TBMM'nin çalışma günleri dışında İstanbul ve Hatay'da olduklarını, bu nedenle her birinin ayrı bir ev tutmasının gereksiz olduğunu belirtti. Ayrıca, aldıkları maaşların büyük bir kısmını parti çalışmalarına aktardıklarını ve ekonomik olarak diğer milletvekilleri gibi yaşayamayacaklarını ifade etti.
8 Mart 2023

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da demir yolu işçileriyle bir araya geldiği toplantıda, asgari ücretlilerle grev yapma isteğini dile getirdi. Atalay, asgari ücretlilerin yüzde 99'unun sendika üyesi olmadığını belirtti ve asgari ücretin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin konuşulmasının kira, gıda ve et fiyatlarına zam olarak yansıdığını ifade etti.
24 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yüzde 64,27 ve aylık yüzde 1,18 enflasyon oranları, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından eleştirildi. Özel ve Özkoç, bu oranların gerçeği yansıtmadığını ve memur ile emeklilerin maaşlarından para çalındığını ifade etti. Özel, iktidara geldiklerinde TÜİK'i yeniden yapılandıracaklarını belirtti, Özkoç ise AKP iktidarını memur ve emeklilerin cebinden para çalmakla suçladı.
3 Ocak 2023

AKP, MHP ve BBP milletvekillerinin imzasını taşıyan EYT düzenlemesiyle ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif, emeklilik şartlarını yerine getiren ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşların durumunu düzenliyor. Teklifte, yaş dışındaki şartları taşıyanların emekli aylığı alabileceği, işten ayrılanların 10 gün içinde yeni bir işe başlamaları halinde sosyal güvenlik destek priminin bir kısmının Hazine tarafından karşılanacağı ve kamu çalışanlarının emeklilik hakları kazanmaları durumunda iş sözleşmelerinin feshedilmeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırılacak.
30 Ocak 2023

Türkiye Emekliler Platformu Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin hakları görüşülürken masada olmadıklarını ve kimsenin onlara danışmadığını belirtti. Çalışkan, Türkiye'deki emeklilerin yaşam standartlarının Avrupa'nın gerisinde kaldığını ve emeklilerin sendikalaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, 2023'te çalışanlara verilen seyyanen artışın emeklilerle çalışanlar arasındaki gelir makasını çok açtığını ve taban aylığın asgari ücret düzeyine getirilmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin hala yürürlüğe girmemesi ve iktidar yetkililerinin konu hakkında farklı açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini söylemesine rağmen, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları arasında çelişkiler bulunuyor. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini belirtti.
18 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantısını terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından yaşanan tartışmalar devam ederken, CHP üyelerini genel merkez önünde toplanmaya davet etti. Saadet Partisi'nde yapılacak millet ittifakı toplantısından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması bekleniyor. Akşener'in toplantıya katılmayacağı önceden bildirilmişti. CHP, üyelerine akşam saatlerinde toplanma çağrısında bulunurken, genel merkez önünde platform kurulumuna başlandı.
6 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda işçilerin ekonomik sıkıntılarını ve vergi adaletsizliğini dile getirdi. Atalay, işçilerin sabah erken saatlerde çalışmaya başladığını ve zor şartlar altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, işçilerin vergi yükü altında ezildiğini ve bu durumun iş yerinde huzuru bozduğunu ifade etti. Atalay, tüm bu sıkıntılara rağmen işçilerin zenginlerden daha mutlu olduğunu söyledi.
5 Eylül 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Ankara'da gerçekleştirilen seçimlerde, Anadolu Ajansı verilerine göre tüm sandıklar sayıldı ve sonuçlar açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu en çok desteklenen aday olmasına rağmen, AKP Ankara'da en fazla milletvekili çıkaran parti oldu. Ankara'nın üç bölgesinde yapılan seçimlerde AKP toplamda 15, CHP ise 13 milletvekili çıkardı. Emek ve Özgürlük İttifakı ise Ankara'da herhangi bir milletvekili çıkaramadı.
15 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, 5 Nisan Çarşamba günü saat 18:00'den 10 Nisan Pazartesi günü saat 9:00'a kadar parti meclisi üyesi, milletvekili ve yüksek divan kurulu üyeleri haricinde ziyaretçi kabul etmeyecek. Bu süre zarfında, CHP Parti Meclisi, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilecek milletvekili aday listelerini belirlemek üzere toplanacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti meclisini 8 Nisan'da toplantıya çağırdığı ve millet ittifakı ortaklarıyla varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin büyükşehir belediye başkanlarıyla bir görüşme gerçekleştirdi. Bu toplantı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararını açıklaması ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarına adaylık çağrısında bulunmasının ardından yapıldı. Toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası çalışmalar nedeniyle katılmadı. Görüşmenin fotoğrafı CHP'nin sosyal medya hesabından paylaşıldı.
4 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP milletvekili adaylarına seçim bölgelerinde çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve Ankara'ya gelmemeleri yönünde talimat verdi. 'Çalınmadık kapı kalmasın' ifadesiyle adaylara genel merkezden görevlendirme olmadıkça Ankara'ya gelmeme çağrısı yapıldı. Ayrıca, AKP'nin seçim kampanyası stratejisi olarak açılış ve temel atma törenlerini mitinglere dönüştürme sayısını artırma kararı alındı. CHP ise bayram sonrası kampanya hızını artırmayı ve seçmenle iç içe olmayı hedefliyor.
19 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masa toplantısının ardından yaptığı açıklamada masayı terk ettiğini duyurdu ve masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini ifade etti. Bu gelişme üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmeye gönderdi. Kılıçdaroğlu ayrıca Millet İttifakı'nın diğer üyeleriyle de telefonda görüşmeler gerçekleştirdi.
3 Mart 2023

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim