İsviçre'deki Rhone Buzulu'nun 15 yıl içinde hızla eridiği, İngiliz bir çiftin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarla gözler önüne serildi. Helen ve Duncan Porter çifti, 2009 ve 2024 yıllarında aynı noktada çekilmiş fotoğrafları karşılaştırarak buzulların dramatik şekilde küçüldüğünü gösterdi. Bilim insanları, Rhone Buzulu'nun 2080 yılına kadar tamamen yok olabileceğini öngörüyor. Bu durum, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarını bir kez daha ortaya koyuyor.
9 Ağustos 2024

İspanya'nın güneybatısında, Badajoz eyaletine bağlı Casas del Turuñuelo'da, Rosetta Taşı'ndan yaklaşık 400 yıl öncesine tarihlenen ve üzerinde alfabe yazılı olan bir kaya levhası keşfedildi. Bu taşın, antik Paleo-Hispanik Tartessos uygarlığıyla ilişkili olduğu ve bu uygarlığın varlığına dair yalnızca üçüncü alfabe kanıtı olduğu belirtiliyor. Taşın üzerinde savaşçı figürlerinin de bulunduğu 21 işaret dizisi tespit edildi ve bu alfabenin 27 işareti olduğu belirtildi. Ancak taşın bir tarafında eksik bir parça bulunuyor ve bu eksik parça, antik dilin daha fazla parçasını ortaya çıkarma potansiyeline sahip.
14 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

İngiltere’nin eski Başbakanı Winston Churchill’in Kanada’da çalınan ve sahtesiyle değiştirilen orijinal baskı fotoğrafı İtalya’da bulundu. Fotoğraf, 1941’de Kanada parlamentosunda konuşma yaparken çekilmişti ve Aralık 2021-Ocak 2022 arasında çalınmış olabileceği düşünülüyor. İtalya’nın Cenova kentinde bir açık artırmada satın alınan fotoğrafın çalıntı olduğundan habersiz bir kişide bulunduğu bildirildi. Ontario’daki Powassan bölgesinde, fotoğrafın çalınması ve yasa dışı satılmasıyla bağlantılı olduğu düşünülen bir kişi gözaltına alındı.
12 Eylül 2024

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Çağdaş sanatçı POLVO, toplumsal cinsiyet rolleri ve bireyselliğin kaybına dikkat çeken 'Why So?' adlı heykel sergisini BBprojecTT galerisinde açtı. Sergide, muz ve elma formlarıyla eril ve dişil cinsiyet temsilleri sembolize ediliyor. POLVO, geleneksel erkeklik anlayışına ve kadınların metalaştırılmasına karşı çıkarken, bireysellik ve çeşitliliğin önemini vurguluyor. Sergi, 1 Nisan 2023 tarihine kadar randevu ile ziyaret edilebilir.
27 Mart 2023

İspanyol polisi, kendilerini Brad Pitt olarak tanıtarak iki kadını toplam 325 bin avro dolandıran beş kişiyi tutukladı. Dolandırıcılar, kadınlarla aktörün hayran sayfası üzerinden iletişime geçerek onları var olmayan projelere yatırım yapmaya teşvik etti. Endülüs ve Bask bölgelerinden iki kadın, duygusal olarak manipüle edilerek dolandırıldı. Polis, dolandırılan paranın bir kısmını geri almayı başardı.
24 Eylül 2024

İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi'nin İstanbul'daki konserinin biletleri tükendiği için sanatçı ertesi gün bir konser daha verecek. 69 yaşındaki Einaudi, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Einaudi, kariyerini bale, sinema ve tiyatro için bestecilik yaparak geliştirdi ve 'Le Onde' ve 'I giorni' albümleriyle dinleyicilerin beğenisini kazandı.
5 Temmuz 2024

Aktris Suzi Dougherty, cep telefonuyla çektiği oğlu Caspar'ın fotoğrafıyla yerel bir yarışmaya başvurdu. Ancak, jüri fotoğrafın yapay zeka ile oluşturulduğunu düşünerek fotoğrafı yarışmaya kabul etmedi. Dougherty, yarışmayı kazanamadığı için üzgün olduğunu belirtirken, durumu mizahi bir dille ele aldı. Yapay zeka uzmanı Dr. Patrick Hutchings, fotoğraflarda yapay zeka kullanımının tespitinin zorlaştığını ifade etti.
12 Temmuz 2023

Grammy ödüllü şarkıcı ve söz yazarı Rosalia, Dior'un yeni yüzü olarak seçildi. Kampanya, Maria Grazia Chiuri'nin yaratıcı yönetmenliğinde, modern kadınlığın ikonundan ilham alarak Rosalia'nın zarafetini ve cazibesini sergiliyor. Collier Schorr Studio'nun siyah beyaz fotoğrafları, Rosalia'nın netliğine vurgu yapıyor.
16 Mayıs 2024

İtalyan mafyası Cosa Nostra'nın 30 yıldır aranan son büyük 'baba'sı Matteo Messina Denaro, 16 Ocak'ta Palermo'daki bir hastanede yakalandı. Denaro'nun, 1992'de Palermo'da mafya dosyalarına bakan savcı Paolo Borsellino'ya düzenlenen bombalı suikastın planlayıcısı olduğu düşünülüyor. 60 yaşındaki Denaro, 30 yıl boyunca polisten kaçmayı başarmış ve son bir yılını Sicilya'daki Campobello di Mazara kasabasında annesinin evinin yakınında fark edilmeden geçirmiş. Denaro'nun yakalanmasına, kanser tedavisi gördüğü hastanede sahte kimlik kullanırken telefon sinyalleri üzerinden tespit edilmesi ve ardından yapılan operasyon sonucu ulaşılmış.
26 Ocak 2023

Karikatürist ve görsel sanatçı Erdil Yaşaroğlu'nun dev boyutlu heykelleri Maximum Uniq Açıkhava'da sergileniyor. Sergide, Yaşaroğlu'nun özel olarak üretilen 'Nota Çocuklar', 'Büyük Parti', 'Hayalci', 'Sıkı Dostlar' ve 'Totem' adlı heykelleri yer alıyor. Yaşaroğlu, heykellerinin kamusal alanda olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Eserler, kasım ayına kadar görülebilecek.
31 Ağustos 2023

Britanya’daki Bonhams müzayede evinde, Fatih Sultan Mehmet’in en eski portresini taşıdığı belirtilen bronz madalyon satışa çıkarıldı. Madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya açılmıştı. Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı ve tılsım amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.
22 Mayıs 2024

Güney Kore'de Leeum Sanat Müzesi'nde sergilenen Maurizio Cattelan'ın 'Komedyen' adlı eseri, sanat öğrencisi Noh Huyn-soo tarafından yenildi. Noh, aç olduğu için muzu yediğini ve bir sanat eserine zarar vermenin de sanat olabileceğini düşündüğünü belirtti. Müze, eserin yerine yeni bir muz yerleştirdi ve Noh hakkında şikayette bulunmadı. Cattelan'ın eseri daha önce de benzer bir durumla karşılaşmış ve 120 bin dolara satılmıştı.
1 Mayıs 2023

Ressam Hakan Yaşar, HDP'nin Hazine yardımlarına getirilen bloke nedeniyle mali sıkıntı yaşaması üzerine Selahattin Demirtaş'ın başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkardı. Açık artırma 200 bin lira ile sonuçlandı ve tabloyu Avrupa Alevi örgütlenmesinden bir yönetici satın aldı. Yaşar, elde edilen geliri HDP'ye bağışladı.
3 Şubat 2023

Eski kick boksçu Andrew Tate ve kardeşi Tristan, Romanya'da insan ticareti yapmak ve suç örgütü kurmak suçlamalarıyla gözaltına alındıktan sonra, mahkeme kararıyla gözaltı süreleri 30 gün uzatıldı. Romanya polisi, Tate kardeşlerin 5 milyon avro değerindeki lüks araba koleksiyonuna ve bazı binalara el koydu. Bu araçlar arasında bir Bugatti Chiron, bir Rolls Royce, iki Ferrari ve bir Porsche bulunuyor. Ayrıca, Tate kardeşlerin altı genç kızı alıkoyarak istismar ettikleri iddia edilen ev de el konulan mülkler arasında.
5 Ocak 2023

Hollywood yıldızı Brad Pitt, Los Angeles'taki malikanesini genişletirken, aralarında 90'lı yaşlarının başındaki bir adamın evinin de bulunduğu arsaları satın aldı. Pitt, adamın eşini kaybettikten sonra yıllarca milyon dolarlık malikanesinde kira ödemeden kalmasına izin verdi. Komşusu ve meslektaşı Cassandra Peterson, Pitt'in bu cömert davranışını ve kendisine karşı da her zaman nazik olduğunu People dergisine anlattı.
7 Nisan 2023

İtalya'nın antik Pompeii kentinde bir İngiliz turist, bir evin duvarına kızlarının isimlerinin baş harflerini kazıdığı için 60 bin avro para cezasına çarptırıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik kentteki güvenlik personeli tarafından suçüstü yakalanan turist, tarihi eserlere zarar verdiği için pişman olduğunu belirtti. Pompeii, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu küller altında kalan ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer olarak biliniyor.
12 Ağustos 2024

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, 20 Nisan'da başlayarak 24 Kasım 2024'e kadar devam edecek ve Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa'nın 'Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli' adlı yeni yerleştirmesine ev sahipliği yapacak. Sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın koordinasyonu, Dışişleri Bakanlığı himayesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşiyor. Açılış, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve diğer önemli isimlerin katılımıyla yapıldı. Karamustafa'nın eseri, dünyanın çeşitli yerlerindeki yıkıcı olaylara karşı insanlarda yarattığı duygusal boşluk ve kırıklığı temsil ediyor.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim