ABD'nin Los Angeles kentindeki Barakat adlı galeriden 18 Eylül'de tarihi bir Buda heykeli çalındı. Yaklaşık 114 kilo ağırlığında ve 1,5 milyon dolar değerinde olan heykelin hırsızlar tarafından galerinin arka bahçesinden bir kamyonete yüklenip götürüldüğü güvenlik kameralarına yansıdı. Galeri sahibi Fayez Barakat, heykeli 55 yıl önce satın aldığını ve Japonya'nın Edo Dönemi'ne ait olduğunu belirtti.
24 Eylül 2023

Arjantinli futbolcu Lionel Messi'nin eşi Antonela Rocuzzo'nun ailesine ait 'Unico süpermarket' zincirine Rosario kentinde silahlı kişiler tarafından saldırı yapıldı. Saldırganlar, süpermarketin kapısına ateş açarak Messi'ye yönelik bir tehdit mesajı bıraktılar. Polis, olayla ilgili soruşturma başlatırken, Rosario Belediye Başkanı Pablo Javkin, Rocuzzo ailesinin korunması gerektiğini ve olayla ilgilerinin olmadığını ifade etti. Javkin ayrıca, uyuşturucu çetesinin mesajının yayılması için Messi'nin ailesinin ismini kullandığını belirtti.
3 Mart 2023

Amerikalı ünlü aktör Robert De Niro, 19 yaşındaki torunu Leandro De Niro Rodriguez'in ölümünden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Leandro'nun annesi ve De Niro'nun kızı Drena De Niro, oğlunun vefat haberini Instagram üzerinden duyurdu. Leandro'nun ölüm nedeni resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen, Daily Mail'in haberine göre, genç bir evde beyaz toz bir madde yanında ölü bulundu ve polis uyuşturucu kullanımı ihtimali üzerinde duruyor.
4 Temmuz 2023

Queen grubunun efsanevi yıldızı Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody'yi bestelediği Yamaha G2 model piyano, açık artırmada 2,2 milyon dolara satıldı. Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı özel eşyalar arasında yer alan piyano, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Ayrıca 'Bohemian Rhapsody'nin el yazması taslağı da 1,7 milyon dolara alıcı buldu.
7 Eylül 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Airbnb, İtalya'da 2017 ile 2021 yılları arasında elde ettiği 3,7 milyar avro tutarındaki gelirin vergisini ödemediği gerekçesiyle suçlanıyor. Milano savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şirketin 779 milyon avrosuna el konuldu. Aynı zamanda, vergi ödenmeyen dönemde şirket yöneticisi olan üç kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
7 Kasım 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

İtalya, Çin'in başlattığı ve 'modern İpek Yolu' olarak bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekildiğini duyurdu. Sağ koalisyon hükümeti, Çin'in Roma Büyükelçiliğine resmi bir nota ile çekilme kararını iletti. İtalya'nın bu kararı, 2019 yılında G7 ülkeleri arasında girişime katılan ilk ve tek ülke olmasının ardından geldi. İtalyan yetkililer, projenin beklenen etkilerini yaratmadığını ve katılmayan ülkelerin daha iyi sonuçlar aldığını belirtti.
6 Aralık 2023

New York'ta ünlülerin sanat danışmanı olarak tanınan Lisa Schiff, müşterilerini dolandırdığı iddiasıyla gündeme geldi. Leonardo DiCaprio gibi isimlerin danışmanı olan Schiff, lüks bir yaşam sürdüğü biliniyordu. Ancak son zamanlarda şirketinin internet sitesini kapattı, ofislerini boşalttı ve ortadan kayboldu. Candace Nelson ve Michael Barasch çifti, Schiff tarafından dolandırıldıkları gerekçesiyle dava açtı. Schiff'in geçmişteki işlerinde karanlık noktalar olduğu ve borçları başka borçlarla kapattığı belirtiliyor. Sanat danışmanlarına olan güvenin sarsılmasının endişe yarattığı ifade ediliyor.
24 Mayıs 2023

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Kuzey Londra'da Finsbury Park'ta ortaya çıkan yeni bir duvar resminin kendisine ait olduğunu sosyal medya üzerinden doğruladı. Eser, kesilmiş bir ağacın arkasına yeşil boya püskürtülerek yaprak görünümü verilmiş ve yanında bir püskürtücü tutan kişinin şablonunu içeriyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve yerel sakinler eserden memnuniyetlerini dile getirdiler. Islington Belediyesi, eserin korunacağını ve çürük durumdaki kiraz ağacının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
19 Mart 2024

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde’ın Londra’da açılışı yapılacak yeni heykeli, torunu Merlin Holland tarafından 'kesinlikle iğrenç' olarak tanımlandı. Holland, heykelin Wilde’ın yazarlığını değil trajik sonunu hatırlattığını ve Wilde’a hiç benzemediğini belirtti. Heykel, pop-art sanatçısı Sir Eduardo Paolozzi tarafından tasarlanmış olup, Londra’da halka açık bir bahçeye dikilecek.
26 Eylül 2024

Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemde yazdığı ve ölmeden önce yok edilmesini vasiyet ettiği bir roman bıraktı. Ancak yazarın oğulları, Marquez'in bu son isteğine uymayarak romanı yayımlattı. 'Ağustosta Görüşürüz' adlı eser, bir kadının her yıl ağustosta yaşadığı aşk hikayelerini konu alıyor. Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını ve bu eserin yazarın çalışmalarına değerli bir katkı sunduğunu belirtti. Kitap, İspanyolca olarak yayımlandı ve dünya genelinde satışa sunulacak.
7 Mart 2024

Çağdaş klasik müziğin önemli isimlerinden Ludovico Einaudi, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi. Konserde 'Corale', 'Waterways', 'Walk' gibi sevilen şarkılarını çalan Einaudi, performansını 'Experience' şarkısıyla sonlandırdı. Yoğun ilgi nedeniyle sanatçı, ertesi gün aynı mekanda bir konser daha verecek. Einaudi, kariyerinde klasik müzikten pop, rock ve dünya müziğine kadar çeşitli tarzlarda eserler üretti.
12 Eylül 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

1962 tarihli nadir bir Beatles single'ı, dünya çapında ilgi çekmesinin ardından müzayedede 9 bin avroya satılması bekleniyor. Bu demo kaydı, 'Love Me Do' ve 'PS I Love You' şarkılarını içeriyor ve Paul McCartney'nin soyadının yanlış yazılması nedeniyle benzersiz kabul ediliyor. Müzayede, Chelmsford, Essex'te Stacey’s Auctioneers tarafından gerçekleştirilecek ve dünya çapındaki Beatles hayranlarından yoğun ilgi görüyor.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim