ABD'nin New York şehrinde bulunan Times Meydanı'na, ABD Açık tenis turnuvasını kutlamak amacıyla bir tenis kortu kuruldu. Bu etkinlikte, her seviyeden tenis oyuncusu, meydanın koşuşturmacasının ortasında bir tenis oyunu oynamaya davet edildi.
25 Ağustos 2023

ABD'li yapım şirketi HBO'nun, televizyon eleştirmenlerinin sosyal medyadaki olumsuz eleştirilerini engellemek için 'trol hesaplar' oluşturduğu iddia edildi. Bu iddialar, HBO'nun CEO'su Casey Bloys'un çalışanlarından eleştirmenlerin kötü yorumlarına karşı sahte hesaplar oluşturmalarını istediği mesajların ortaya çıktığı bir dava kapsamında gündeme geldi. HBO, 'sahte hesap' iddialarını ne kabul etti ne de reddetti.
2 Kasım 2023

Britanyalı perakende giyim firması Marks and Spencer, Noel reklamına gelen Filistin eleştirilerinin ardından reklamı yayından kaldırdı. Reklamda, Filistin bayrağı rengindeki parti şapkaları şömine ateşinde yakılıyordu. Sosyal medya kullanıcıları, şapkaların renklerinin Filistin bayrağının renklerini yansıttığını belirterek firmayı eleştirdi. Firma, reklamın Ağustos ayında İsrail-Hamas savaşı öncesinde çekildiğini ve yakılan parti şapkalarının Noel zamanı gelenek olan renklerde olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Elon Musk, Morgan Stanley tarafından düzenlenen bir etkinlikte, X (Twitter) platformunda beğeni ve retweet sayılarının kaldırılmasını değerlendirdiklerini açıkladı. Musk'a göre, bir gönderinin beğeni ve retweet sayılarının görünürlüğü işleri karmaşıklaştırıyor. Şu anda kullanıcılar, bir paylaşımın kaç kişi tarafından beğenildiğini ve yeniden paylaşıldığını görebiliyorlar.
7 Mart 2024

Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen sosyal medya platformu Bluesky, daha önce sadece davetiye ile üye olunabilen bir sistemden çıkarak tüm kullanıcılara açıldı. Platformun kullanıcı sayısı bu açılımla birlikte 4 milyonu aştı. Bluesky, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından X olarak yeniden adlandırılan platforma benzer özellikler sunuyor, ancak kişiselleştirme seçenekleri daha geniş tutuluyor. Açılım sonrası kısa sürede 850 bin yeni kullanıcı kazanan platform, Twitter'a alternatif olarak görülüyor.
8 Şubat 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle bir grup reklam verene ve bazı büyük şirketlere antitröst davası açtı. X'in üst düzey yöneticisi Linda Yaccarino, bu şirketlerin yasa dışı şekilde platformu boykot ederek gelir kaybına neden olduklarını iddia etti. Dava, ABD'deki federal mahkemede açıldı ve boykotun Musk'ın Twitter'ı satın almasından sonra başladığı belirtildi. Yaccarino, bu eylemlerin X'e milyar dolarlık zarar verdiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu X, beğeni, retweet ve yanıt sayılarını gizlemeye yönelik bir tasarım değişikliği yapmayı planlıyor. Kullanıcılar, gönderileri beğenmek veya yanıtlamak için sola ya da sağa kaydırmak zorunda kalacak. Bu değişiklik, X'in CEO'su Elon Musk tarafından doğrulandı ve çoğu kullanıcı tarafından olumsuz tepkiler aldı. Değişiklik, ilk olarak MacRumors'tan araştırmacı Aaron Perris tarafından keşfedildi.
5 Temmuz 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ocak 2021'deki ABD Kongresi işgali sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kurdu. Bu platform, büyük sosyal medya şirketlerinin Trump'a kapılarını kapatmasının ardından ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre, Trump geçtiğimiz yaz Elon Musk'a Truth Social'ı satma teklifinde bulundu. Ancak bu görüşme herhangi bir sonuca varmadı. Musk, 2022'nin sonlarında Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın platformdaki engelini kaldırmıştı.
13 Mart 2024

Elon Musk, eski Twitter çalışanlarının açtığı bir dava sonucunda X'in yatırımcılarını açıklamak zorunda kaldı. Kaliforniya'daki bir yargıç, sitenin sahiplerinin listesini kamuoyuna açıklama kararı aldı. Açıklanan listede Fidelity, Bill Ackman'ın Pershing Square Foundation'ı, Oracle'ın sahibi Larry Ellison, rapçi Sean Combs'un yatırım şirketi Sean Combs Capital, Suudi Prensi Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud ve kripto para borsası Binance'in yatırım kolu gibi tanıdık isimler yer alıyor. Musk, Twitter'ı Nisan 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve ismini X olarak değiştirmişti.
23 Ağustos 2024

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu X (eski Twitter), Brezilya'daki erişim yasağını kısmen ihlal ettiğini ve bunun kasıtsız olduğunu bildirdi. Brezilya yüksek mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'ya yönelik darbe girişimi soruşturmasında X'ten bazı hesapların engellenmesini talep etmişti. X, bu talebi reddettiği için Brezilya'da erişim engeliyle karşılaştı. Şirket, yasağı deldiğini doğrulayarak erişim şeklini iyi hizmet için değiştirdiğini iddia etti ve Brezilya hükümetiyle çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
19 Eylül 2024

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), beğenme butonunun yanına beğenmeme butonu eklemeye hazırlanıyor. Elon Musk'ın platformu satın almasının ardından yapılan değişiklikler kapsamında, X şu anda bu yeni butonu test ediyor. Sızıntılar, butonun nasıl görünebileceğini de ortaya koyuyor. Sosyal medya uygulamalarındaki beğenmeme butonları uzun zamandır kullanıcılar arasında tartışma konusu.
11 Temmuz 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X'e (eski Twitter) 10 gün süreyle erişim yasağı getirilmesi için talimat verdi. Maduro, X'in nefret ve şiddet yaydığını iddia ederek, Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu'na (CONATEL) gerekli talimatları verdiğini belirtti. Karar, başkent Caracas'ta çıkan şiddet olayları ve protestoların ardından alındı. Maduro, X'in Venezuela yasalarını ihlal ettiğini ve ülkede faşizm, iç savaş, ölüm ve nefret yaydığını öne sürdü.
9 Ağustos 2024

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

ABD Senatosu, Çinli şirket ByteDance'e ait olan sosyal medya platformu TikTok'un, şirket devredilmediği takdirde ABD'de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından daha önce 'ulusal güvenlik tehdidi' gerekçesiyle onaylanmıştı. Eğer yasa yürürlüğe girerse, ByteDance TikTok'u devretmek zorunda kalacak, aksi takdirde uygulama ABD'deki mağazalardan kaldırılacak. Tasarının yasalaşması durumunda, TikTok'un ABD'deki faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanacak.
24 Nisan 2024

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024
İşaretlediklerim