Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Apple'ın sanal asistanı Siri, büyük dil modelleri ve üretken yapay zeka teknolojisi ile desteklenen yeni bir sistemle güncelleniyor. Bu güncelleme, Siri'nin e-posta gönderme ve silme, Apple News'te belirli yayınları açma gibi yeni özellikler kazanmasını sağlayacak. Siri'nin bu yeni yetenekleri, başlangıçta yalnızca Apple'ın kendi uygulamalarıyla çalışacak ve iOS 18'in ilk sürümünden sonra piyasaya çıkacak. Apple, ayrıca ChatGPT yapımcısı OpenAI ve Google ile ortaklıklar arayışında.
2 Haziran 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

Teknoloji şirketi Apple, Hindistan'daki ilk perakende mağazasını Mumbai'de açacağını açıkladı. Daha önce Hindistan'da Apple ürünleri sadece online veya diğer mağazalar aracılığıyla satılıyordu. Mağaza, Mumbai'nin finans merkezi Bandra Kurla Complex'te yer alan Jio World Drive Alışveriş Merkezi'nde olacak ve tasarımında Mumbai'ye özgü 'Kaali Peeli' taksilerden esinlenilmiş. Ayrıca, Apple'ın bu yıl içinde Yeni Delhi'de ikinci bir mağaza açması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon vaadi kapsamında 15 model üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemenin Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını belirten Şimşek, 60 milyar dolarlık cari açığı da hesaba katarak hareket edeceklerini ifade etti. Bu kapsamda Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE ve POCO markalarına ait bazı telefon modelleri düzenlemeye dahil olabilir.
26 Ağustos 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

Samsung, Galaxy Ring adlı yeni akıllı yüzüğünü Galaxy Unpacked etkinliğinde tanıttı. Bu yüzük, kalp atış hızı, uyku ve adet döngüsü gibi sağlık göstergelerini takip edebiliyor ve yapay zeka destekli özelliklere sahip. 24 Temmuz'da İngiltere'de satışa sunulacak olan cihaz, Android 11 ve üzeri işletim sistemine sahip Samsung Galaxy akıllı telefonlarla uyumlu olacak. Akıllı yüzükler, son yıllarda ünlüler ve sporcular arasında popüler hale geldi.
11 Temmuz 2024

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.
13 Ocak 2023

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim