Apple, yapay zekayla uyumlu iPhone 16 Pro Max 1TB modelini Türkiye'de 119 bin 999 liradan satışa sunacak. Telefonun vergisiz fiyatı 68 bin 487 lira iken, 51 bin 512 liralık vergi eklenmesiyle toplam fiyat 120 bine ulaşıyor. Bu durum, kullanıcıların neredeyse bir telefon fiyatı kadar vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Apple ayrıca iPhone 16, Apple Watch Series 10 ve yeni kulaklık modellerini de tanıttı.
10 Eylül 2024

Apple, yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda 'Vision Pro' adlı yeni karma gerçeklik gözlüğünü duyurdu. Apple CEO'su Tim Cook, ürünü 'geleceğin ürünü' ve 'ilk giyilebilir bilgisayar' olarak nitelendirdi. Vision Pro, 3 bin 499 dolar başlangıç fiyatıyla gelecek yılın başlarında satışa sunulacak ve ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile hem sanal hem de artırılmış gerçeklik deneyimi vaat ediyor. Gözlük, harici bir pil ile daha hafif ve küçük bir tasarıma sahip olacak.
6 Haziran 2023

Apple, haziran ayında tanıttığı yeni işletim sistemi iOS 18 ile birlikte 'Intelligence' adlı yapay zeka açılımını duyurmuştu. Bu yıl içinde Apple cihazlarına OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT entegre edilecek. Apple, beklenen yazılım güncellemesinin bir parçası olarak Apple Intelligence’ı eylülde sunmayı planlıyordu, ancak Bloomberg’ün haberine göre bu tarih ekime ertelendi. Apple Intelligence, iOS 18.1 ve iPadOS 18.1 beta sürümleri aracılığıyla yazılım geliştiricilerin kullanımına sunulacak.
29 Temmuz 2024

Çin hükümeti, devlet kurumlarında çalışanlara Apple'ın ürettiği iPhone ve diğer yabancı marka cihazları iş için kullanmamaları ve ofise getirmemeleri yönünde talimat verdi. Bu talimatın son haftalarda üst düzey yöneticiler tarafından verildiği ve hangi marka ve cihazların yasaklandığının belirtilmediği bildirildi. Çin, on yılı aşkın bir süredir yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor ve yerli çip üretimini teşvik ediyor.
6 Eylül 2023

iPhone'un bazı özellikleri, kullanıcıların gizli bilgilerini açığa çıkarabilir. Silinen metinlerin kurtarılması, otomatik doldurma, gizli uygulamalar, iCloud senkronizasyonu, konum hizmetleri ve ekran süresi gibi özellikler, sadakatsizliği örtbas etmeye çalışan kişilerin yakalanmasına neden olabilir. Bu özellikler, partnerlerin Apple cihazlarındaki bilgileri kullanarak gizli ilişkileri ortaya çıkarmasına olanak tanır.
21 Haziran 2024

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Apple, yeni nesil dizüstü bilgisayar işlemcisi 'M3 Max' çipini test etmeye başladı. Bu çip, 16 ana işlemci çekirdeği ve 40 grafik çekirdeği içeriyor. Ayrıca, video düzenleme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirebilen 12 yüksek performanslı çekirdek ve internette gezinme gibi daha az yoğun uygulamalar için dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Apple, önümüzdeki yıl bu çipi kullanarak 'şimdiye kadarki en güçlü' MacBook Pro'yu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
8 Ağustos 2023

Apple'ın ilk nesil iPhone modeli, LCG Müzayede sitesi üzerinden yapılan bir açık artırmada 63 bin dolara satıldı. Açık artırmaya 27 kişi katıldı ve orijinal fiyatının 100 katı üzerinde bir değere ulaştı. 2007 yılında piyasaya sürülen ve 599 dolar fiyat etiketine sahip olan bu iPhone modeli, kutusu açılmamış bir durumdaydı. Geçen yıl aynı sitede satılan başka bir ilk nesil iPhone ise 39 bin dolara alıcı bulmuştu.
21 Şubat 2023

Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung Electronics, yeni akıllı telefon serisi Galaxy S23'ü ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki bir mağazada tanıttı. Üç farklı model olarak piyasaya sürülen Galaxy S23, gelişmiş kamera ve oyun özellikleriyle dikkat çekiyor. Düşük ışıkta daha iyi fotoğraf çekimi için uyarlanabilir piksel sensörü ve Qualcomm ile geliştirilen hızlı bir işlemciye sahip. Ayrıca, Samsung yeni dizüstü bilgisayar serisi Galaxy Book3'ü de tanıttı ve bu cihazlar arasında kolay dosya transferi sağlayan bir yazılım sundu.
2 Şubat 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple, yeni yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'ı tanıttı ve ChatGPT ile işbirliğini duyurdu. Apple Intelligence, bağlam odaklı bildirimler gönderebilme, yapay zekayla görüntü oluşturma ve uygulamalar arası görev gerçekleştirme gibi yeteneklere sahip olacak. Siri'ye entegre edilecek ChatGPT, yılın ilerleyen zamanlarında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi.
11 Haziran 2024

ABD’li teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum kapsamında App Store, Mesajlar, Fotoğraflar, Kamera ve Safari gibi varsayılan uygulamaların silinebilmesine izin verecek. Apple, AB’deki kullanıcılar için yıl sonuna kadar iOS ve iPadOS’te tarayıcı seçim ekranında, varsayılan uygulamalarda ve uygulama silmede değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu güncellemeler, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uyum kapsamında gerçekleştirilecek. Kullanıcılar, gelecekteki yazılım güncellemelerinde yeni varsayılan ayarlara sahip olacak.
23 Ağustos 2024

Apple, yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2'yi tanıttı. Yeni modeller, daha hızlı bir işlemci ve geliştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Apple Watch Series 9, yüzde 60 daha hızlı bir S9 çipe ve yüzde 30 daha hızlı bir GPU'ya sahip. Watch Ultra 2 modeli ise 49 mm kasa boyutu, titanyum kasa ve 3000 nit parlaklık sunan bir ekranla geliyor. Her iki model de watchOS 10 işletim sistemini kullanıyor. Türkiye'deki fiyatları 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor.
13 Eylül 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia ve diğer çip üreticilerinin Çin ve diğer ilgili ülkelerdeki müşterilere lisans almadan çip sevkiyatını durdurmayı planlıyor. Bu hareket, Çin'in yapay zeka yeteneklerini geliştirmesini daha da sınırlayabilir. ABD'nin, bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli yapay zeka şirketlerine bulut hizmetlerinin kiralanmasını da kısıtlamayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak çip üreticileri, yeni kısıtlamaların hafifletilmesini veya vazgeçilmesini istiyor, bu nedenle yeni kısıtlamaların ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz.
29 Haziran 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Apple, 10 ila 17 bin dolar arasında değere sahip 18 ayar altın Apple Watch'a desteğini çekti. Teknoloji sitesi The Verge'ün aktardığına göre Apple, altın Apple Watch dahil olmak üzere tüm birinci nesil Apple Watch modellerini 'modası geçmiş' olarak listeledi. Bu, Apple'ın bu ürünlerden yazılım, onarım, değişim ve yedek parça desteğini çektiği anlamına geliyor. Altın Apple Watch, Apple'ın lüks saat pazarıyla rekabet etmeye yönelik ilk girişimiydi.
3 Ekim 2023

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

Apple, konuşma ve görme yetisini kaybetme riski olan kişilere yardımcı olacak 'Personal Voice' adlı bir özelliği tanıttı. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar iPhone veya iPad'lerinde 15 dakikalık bir metni okuyarak kişisel seslerini oluşturabilecekler ve bu ses, yazılı mesajları sesli olarak iletmek için kullanılabilecek. Ayrıca, Apple bilişsel engelleri olan kullanıcılar için temel uygulamaların kolaylaştırılmış sürümlerini de sunuyor. Bu yeniliklerin iOS 17 sürümü ile kullanıma sunulması bekleniyor.
18 Mayıs 2023

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Apple ve Google, AirTag ve benzeri takip cihazlarının kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla yeni endüstri standartları önerisinde bulundu. Bu öneriler, kullanıcıları istenmeyen takip durumunda uyaracak ve cihazın nasıl bulunup devre dışı bırakılacağına dair yönergeler içerecek. Daha önce AirTag'in taciz amacıyla kullanıldığına dair vakalar ortaya çıkmış ve Apple bu konuda dava edilmişti. Önerilen standartları Tile, Chipolo, Eufy Security, Samsung ve Pebblebee gibi şirketler de destekliyor.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim