ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Rus istihbarat teşkilatı FSB, The Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich'i, bir askeri fabrika hakkında devlet sırrı niteliğinde bilgiler topladığı şüphesiyle tutukladığını duyurdu. Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yabancı medyaya karşı aldığı en ciddi önlemlerden biri olarak görülüyor. Gershkovich'in tutuklandığı Yekaterinburg kentindeki askeri fabrikanın adı ve iddianın detayları açıklanmadı. ABD'li diplomatik kaynaklar, Rus makamlarından bilgi alamadıklarını ve elçiliğin konu hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.
30 Mart 2023

Ankara'da gerçekleşen ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takasında, yedi farklı ülkede tutulan 26 tutuklu değiştirildi. Bu takas kapsamında 10 tutuklu Rusya'ya, 13 tutuklu Almanya'ya ve üç tutuklu ABD'ye nakledildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski asker Paul Whelan gibi isimler bulunuyor. Takas, aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2024

Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen tutuklu takasında, aralarında Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ve Amerikalı asker Paul Whelan'ın da bulunduğu 26 kişi değiş tokuş edildi. MİT'in organize ettiği bu operasyon, son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu olarak nitelendirildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Amerikalılar ve Ruslar yer aldı. Bu takasın aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildiği belirtildi.
1 Ağustos 2024

Rus televizyon muhabiri Marina Ovsyannikova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra canlı yayında savaşı protesto etmişti. Bu olayın ardından gözaltına alınan ve para cezasına çarptırılan Ovsyannikova, daha sonra ev hapsine çarptırıldı ve bir Avrupa ülkesine kaçtı. Gazetecinin şu an nerede olduğu bilinmiyor. Geçen sene bu zamanlarda Ovsyannikova hakkında yeniden dava açıldı ve gıyaben sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Ekim 2023

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Kemerovo kentinde, sarhoşken bir kişiye saldırıp ruhsatsız silah bulunduran 48 yaşındaki Sergey B. isimli sanığa açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, sanığın sağlık durumu ve polisle işbirliği yapmasının yanı sıra kedi sahibi olmasını da hafifletici sebep olarak gördü ve cezayı erteledi. Rus yayın kuruluşu Mash, kedi sahipliğinin daha önce hiçbir zaman hafifletici sebep olarak kabul edilmediğini belirtti.
20 Kasım 2023

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutuklu bulunduğu Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda gizli askeri belgeleri yayınladığı suçunu kabul etti ve 62 aylık cezasını tamamladı. Anlaşma, Assange'ın Avustralya'ya dönmesine izin veriyor. Assange'ın serbest bırakılması, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
25 Haziran 2024

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a, ABD'ye iade davasına itiraz hakkı verildi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları içeren gizli belgeleri yayımlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı Assange, 2012'de Ekvador'un Londra'daki büyükelçiliğine sığınmış ve 2019'da gözaltına alınmıştı. Yüksek Mahkeme'nin kararı, Assange'ın avukatları ve destekçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
20 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

23 Derece adlı yayın platformunun sahibi gazeteci Gökhan Özbek, gözaltına alındığını Twitter üzerinden duyurdu. Bir gece gözaltında kaldıktan sonra savcılık tarafından tutuklanması talep edildi, ancak Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Avukatı Gizay Dulkadir, Özbek'in sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığını ve suçlamaların somut bir dayanağı olmadığını belirtti.
1 Mart 2023

Britanya'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili karar, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından başka bir zamana ertelendi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını da içeren gizli belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanan Assange için destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde gösteri düzenleyerek serbest bırakılması çağrısında bulundu. Assange'ın eşi, iade edilmesi durumunda hayatının tehlikede olacağını belirtti.
22 Şubat 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Slovenya'da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratı için çalışan casus çift Anna ve Artem Dultsev, ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takası sonucu Rusya'ya döndü. Çiftin çocukları Sofia ve Daniel, kendilerini Arjantinli sanıyor ve İspanyolca konuşuyordu. Çocuklar, Rusya'ya döndüklerinde gerçek kimliklerini öğrendi. Casus çift, 2022'nin sonunda Slovenya'da gözaltına alınmış ve casusluk suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Ağustos 2024

Akkuyu Nükleer Santralı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Gennady Sakharov, Moskova'da rüşvet suçlamasıyla tutuklandı. Sakharov'un 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Sakharov'un istifa talebi, 29 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısının gündem maddelerinden biriydi. Rüşvet suçlamasının Türkiye'ye uzanıp uzanmadığı konusunda şüpheler bulunuyor, çünkü aynı suçlama kapsamında gözaltına alınan Elguji Kokosadze'nin şirketi de Akkuyu projesinde çalışıyor.
4 Temmuz 2024

ABD'de gerçekleştirilen büyük bir dolandırıcılık davasında, Lev Aslan Dermen ve Kingston ailesi üyeleri, ABD'yi 1 milyar dolar dolandırmaktan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Jill Parrish, bu cezayı, yenilenebilir yakıt vergisi teşviklerinden yararlanmak için yalan beyanlarda bulunan Washakie Renewable Energy şirketinin CEO'su Jacob Kingston ve ailesine karşı verdi. Kingston ailesi ve Dermen, 511 milyon dolar çalmakla ve 600 milyon dolar daha çalmaya çalışmakla suçlanıyor. Aynı zamanda, Sezgin Baran Korkmaz'ın da bu suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve ABD'de yargılandığı belirtiliyor.
8 Nisan 2023
İşaretlediklerim