Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 64,27'lik yıllık enflasyon oranı, sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçekçi bulunmadı ve tepki çekti. Kullanıcılar, TÜİK'in Twitter hesabında paylaştığı enflasyon istatistiklerinin altına eleştirel yorumlar yazdı. Bazı ekonomistler ise TÜİK'in açıkladığı oranın hükümetin tahminlerini tutturduğunu belirtti. Tepkiler, enflasyonun gerçekçi ölçülmediği ve maaş zamlarının yetersiz olduğu yönündeydi.
3 Ocak 2023

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de mart ayında enflasyonun yüzde 5,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 112,51'e ulaştığını duyurdu. Geçen ayki verilere göre yıllık enflasyon yüzde 126,91 iken, bu düşüş baz etkisiyle açıklanıyor. Baz etkisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapılan karşılaştırmalı hesaplamalar sonucu ortaya çıkıyor ve iktidarın enflasyonla mücadelede önlem almak yerine bu etkiyi beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Amerika'da yaşam maliyeti Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı. Tüketici Fiyatı Endeksi (TÜFE) Haziran 2022'den bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 3,7'lik bir artış gözlendi, bu oran beklentilerin üzerindeydi. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzin fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili faktör oldu.
13 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta düzenlenen bir mitingde, Nisan 2023'ten bu yana uygulanan doğalgaz desteğinin Nisan 2024'e kadar devam edeceğini duyurdu. Bu destek, 25 metreküp doğalgaz tüketimine kadar olan kısmın faturalardan düşürülmesini içeriyor. Erdoğan, enerjide tam bağımsızlık hedeflerine de değinerek, Karadeniz'deki doğalgaz ve Gabar'da bulunan petrol keşiflerini örnek gösterdi ve günlük petrol üretiminin artırılması hedeflerinden bahsetti.
10 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz kullanımında 'gelire göre fatura' düzenlemesi için sinyal verdi. Bayraktar, yüksek gelir grubundaki tüketicilere maliyet esaslı fatura yansıtmanın daha doğru olduğunu belirtti. Devletin, salgın döneminden bu yana doğalgaz ve elektrik faturalarının yüzde 60'ını karşıladığını ve bu desteklerin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, enerji fiyatlarındaki değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile sürecin eşgüdümle yürütüldüğünü ifade etti.
11 Eylül 2024

Enflasyon düzeltmesi uygulaması 27 Ağustos 2024'te yeniden devreye girecek. Bu düzenleme, henüz elde edilmemiş gelirler üzerinden vergi ödenmesini içeriyor ve iş dünyasında endişelere yol açıyor. İstanbul Ticaret Odası ve diğer iş dünyası temsilcileri, bu uygulamanın yatırım iştahını olumsuz etkileyeceğini ve adil olmadığını belirterek, düzenlemenin yeniden ele alınmasını talep ediyor.
16 Ağustos 2024

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Motorin ve benzinin ardından LPG'ye de zam yapıldı. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG'ye 1 lira 76 kuruş zam geldi. Ayrıca, 3 Temmuz'da akaryakıt fiyatlarına bir zam daha yapılacağı belirtildi. 2024 Ocak-Mayıs döneminde ÜFE yüzde 17,87 olarak gerçekleşti ve bu oran doğrultusunda akaryakıtta maktu ÖTV artış oranı belirlenecek.
2 Temmuz 2024

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı yıllık enflasyon oranı %64,86 olarak belirlendi. Aynı dönemde Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu %129,11 olarak açıkladı. Bu, TÜİK'in açıkladığı oranın neredeyse iki katı bir değer. Aylık enflasyon artışı TÜİK'e göre %6,7 iken, ENAG'a göre %9,38 oldu.
5 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 19 yıl boyunca düzenli olarak yayımladığı madde fiyat listesini iki yıl önce yayımlamayı durdurdu. Bu durum, enflasyon verilerinin doğruluğu konusunda endişelere neden oldu. DİSK'in başvuruları sonucu Ankara 6. İdare Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi, TÜİK'in bu bilgileri açıklaması gerektiğine hükmetti. Ancak TÜİK, mahkeme kararlarına uymayarak, 'kanun yararına bozma' talebinde bulundu, bu talep Danıştay Başsavcılığı tarafından reddedildi.
8 Mayıs 2024

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ağustos ayı itibarıyla doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığını açıkladı. BOTAŞ'ın internet sitesinde paylaşılan tarifeye göre, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38 oranında arttı. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı yüzde 33,1 oranında yükseldi.
31 Temmuz 2024

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Ocak ayında bazı zamların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Akaryakıt zamları ve kur artışı gibi faktörlerin fiyat artışları ile olan bağının önemli ölçüde azaldığı veya azalmış gibi göründüğü ifade edildi. Şubat ayında da zamların devam etmesine rağmen, fiyat artışlarının TÜFE'yi çok fazla etkilemediği vurgulandı. Ocak ayı verileri, zamların yüksek olmasına rağmen TÜFE'deki artışın geçen yıl ile aynı düzeyde kaldığını gösterdi.
16 Şubat 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak 2003-Nisan 2022 dönemine ait enflasyon madde sepeti fiyat listesini sansürlediğini iddia ederek bu listeyi yayınladı. DİSK, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın 9 Temmuz 2024'teki basın toplantısının ardından listenin TÜİK internet sitesinden kaldırıldığını belirtti. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uymayarak Anayasa ve yasaları çiğnediğini ve verileri gizlediğini öne sürdü. DİSK, TÜİK'in yargı kararlarına uyması gerektiğini vurguladı.
17 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağustos ayında en fazla fiyat artışı üniversite eğitiminde gerçekleşti ve bu artış yüzde 43,20 olarak kaydedildi. Üniversite eğitimini, hava yoluyla yolcu taşımacılığı ve şans oyunları izledi. Aynı dönemde şehir gazı ve doğalgaz, demir yolu ile şehir içi yolcu taşımacılığı ve çay gibi ürünlerde de önemli fiyat artışları yaşandı. Öte yandan, taze meyve fiyatlarında yüzde 13,54 oranında bir düşüş görüldü.
3 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı sera gazı emisyonu verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye’nin sera gazı emisyonu 2022’de önceki yıla göre yüzde 2,4 azalarak 558,3 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri oldu. Enerji sektörü emisyonları yüzde 1,4 azalırken, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı emisyonları yüzde 6,4 azaldı. Tarım sektörü emisyonları yüzde 5,1 azalırken, atık sektörü emisyonları yüzde 5,5 arttı.
5 Haziran 2024

Türkiye'de beş evden biri yeterince ısıtılamıyor ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının üç katı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, 2021'de enerji faturalarını geç ödeyen evlerin oranı yüzde 24,5 olarak hesaplandı. Göreli yoksulların yaklaşık yarısı kışın yeterince ısınamayan evlerde yaşıyor ve yüzde 42,8'i elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanıyor. 2023'te yaklaşık 4 milyon 379 bin eve elektrik yardımı yapıldı ve kömür yardımından yararlanan hanelerin sayısı 1 milyon 896 bine ulaştı.
25 Temmuz 2024

TÜİK, Haziran 2022'den beri madde fiyat listesini açıklamayı durdurdu ve yargı kararlarına direndi. Son olarak, geçmişe dönük verileri sansürleyip değiştirdiği iddia edildi. TÜİK'in yayımladığı elektronik bültenlerdeki orijinal ekleri değiştirerek bilgi karartmada yeni bir aşamaya geçtiği belirtiliyor. Bu durum, resmi evrakta sahtecilik olarak nitelendiriliyor ve kamu kurumunun neden böyle bir sansüre ihtiyaç duyduğu sorgulanıyor.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim