2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira olarak açıklandı, ancak bu fiyat çay üreticilerinin beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör, açıklanan fiyatın da altına inerek çay alımını brüt 16 liraya kadar düşürdü. İklim değişikliği ve mevsimlik işçi bulma zorlukları da çay üreticilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, çay üreticilerinin piyasa karşısındaki güvencesizliğini artırırken, kuru çay fiyatlarının zamlanması ve halkın çaya erişiminin zorlaşması bekleniyor.
14 Mayıs 2024

2023 yılı, iklim bilimcilerin tahminlerinin aksine, kaydedilen en sıcak yıl oldu ve bu durum bilim insanlarını şaşırttı. NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, iklim modellerinin bu ani sıcaklık artışını öngöremediğini belirtti. Sera gazı emisyonları, Tonga'daki volkanik patlama ve denizcilik endüstrisindeki sülfür emisyonlarını azaltan düzenlemeler gibi faktörlerin etkileri incelendi, ancak hiçbiri sıcaklık artışını tam olarak açıklayamadı. Schmidt ve diğer bilim insanları, iklim sisteminin işleyişinde beklenmedik değişiklikler olabileceğini ve daha iyi veri sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
28 Mart 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, İran ile İsrail arasındaki gerilimin artması sonucu yüzde 7,5 oranında yükseldi. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışının neredeyse tamamen kesilmesi, Avrupa'yı küresel piyasalardaki gelişmelere karşı daha kırılgan bir konuma getirdi. İsrail ile İran arasındaki son dönemdeki gerilimler, Avrupa'da gaz arzıyla ilgili endişeleri artırarak fiyatlarda yükselişe neden oldu. Bu durum, megavatsaat başına gaz fiyatının 33,5 avroya çıkmasına yol açtı.
16 Nisan 2024

Küresel bir enerji raporuna göre, 2023 yılında fosil yakıt tüketimi rekor seviyeye ulaşarak emisyonların 40 gigaton CO2’nin üzerine çıkmasına neden oldu. Yenilenebilir enerji kullanımındaki artışa rağmen, gelişmekte olan ülkelerde kömür, gaz ve petrole olan bağımlılık devam etti. Avrupa'da fosil yakıtların enerji kullanımındaki payı düşerken, Hindistan'da fosil yakıt tüketimi önemli ölçüde arttı. Bu durum, küresel enerji talebinin fosil yakıtlara olan bağımlılığını sürdürdüğünü gösteriyor.
20 Haziran 2024

Amazon Prime Gaming Türkiye, haziran ayında üyelerine sunacağı ücretsiz oyunları duyurdu. 6 Haziran'dan itibaren Star Wars Battlefront II (Classic, 2005), Weird West Definitive Edition ve Genesis Noir gibi oyunlar erişime açılacak. 13 Haziran'da ise Everdream Valley, Mythforce ve Blast Brigade vs. the Evil Legion of Dr. Cread gibi oyunlar ücretsiz olarak sunulacak. Ayrıca, Prime Gaming üyeleri Twitch üzerinden diledikleri bir yayıncının kanalına 30 gün ücretsiz abonelik gibi fırsatlardan da yararlanabilecek.
4 Haziran 2024

Amazon Prime Gaming Türkiye, Mayıs ayında Prime üyelerine sunulacak ücretsiz oyunları duyurdu. Listede, Tomb Raider Game of the Year Edition, Dark City: International Intrigue, Fallout 3: Game of the Year Edition gibi popüler oyunlar yer alıyor. Ayrıca, Prime Gaming aboneleri Twitch üzerinden seçtikleri bir yayıncıya 30 gün süreyle ücretsiz abone olma fırsatı da elde ediyorlar. Bu avantajlar, Prime Gaming'in üyelik paketine dahil.
7 Mayıs 2024

Epic Games Store, platform üyelerine her hafta ücretsiz oyunlar sunmaya devam ediyor. Bu hafta 'Cat Quest II' ve 'Orcs Must Die! 3' oyunları yarına kadar ücretsiz olarak sunulacak. Yarından itibaren ise 'Circus Electrique' ve 'Firestone Free Offer' oyunları ücretsiz olacak. Ayrıca, Steam platformunda normalde 19,99 dolar olan 'Patron' oyunu, 13 Mayıs'a kadar sadece 6,60 lira fiyatla satılacak.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim