Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolu olan Adalar ve Kumburgaz fay kollarının kırılması durumunda 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıkladı. Adalar fay kolu 45 kilometre uzunluğunda olup tamamen kırıldığında 6'lar mertebesinde, Kumburgaz fay kolu ise 65 kilometre uzunluğunda olup kırıldığında minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir. İki fayın birlikte kırılması durumunda ise 7,6 büyüklüğüne ulaşabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde gece saatlerinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin detaylarını paylaştı. Depremin 'görece derin' olduğunu ve 21.5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirten Görür, Ege Denizi'nin tabanının çok sayıda gerilmeli faylarla dolu olduğunu ifade etti. Depremin, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre KD-GB uzanımlı bir fay üzerinde meydana geldiği belirtildi.
25 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son raporuna göre, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde parçalı ve çok bulutlu bir hava durumu bekleniyor. Özellikle Marmara'nın doğusu, Karadeniz, Doğu Akdeniz'in doğusu, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ankara çevreleri ve Mersin'in doğusu yağışlı geçecek. Bu durum, bölgede yaşayan vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliği taşımaktadır.
9 Mart 2024

Sinop ve Düzce'nin Akçakoca ilçesinde olumsuz hava koşulları ve akıntı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Sinop Valiliği, son dönemde yaşanan boğulma vakaları, meteorolojik olaylar, rip, dip akıntısı ve yoğun rüzgarlar nedeniyle denize girilmesine yasak kararı aldı. Akçakoca Kaymakamlığı da denizdeki yoğun dalga ve akıntının plaj ve sahillerde risk oluşturacağını belirtti.
15 Ağustos 2023

Mersin, deprem bölgelerinden yoğun göç alarak nüfusu 3 milyona ulaştı ve bu durum kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin liraya kadar çıkarken, şehir plancıları artan nüfus nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde kanalizasyon altyapısının olmamasının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentin sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ve göçün niteliğinin incelenmesi gerektiğini belirtti.
27 Şubat 2023

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

Edirne'nin Lalapaşa ilçesindeki Çömlekköy Göleti'nde su seviyesinin düşmesi ve oksijen azalması nedeniyle balık ölümleri yaşandı. Bölgedeki kuraklık ve aşırı sıcaklar, göletteki su seviyesinin kritik düzeye inmesine neden oldu. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu durumun Trakya'daki kuraklığın ciddiyetini gösterdiğini belirtti. Göletin hayvanların su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını, ancak su kaynaklarının kuruması nedeniyle bu işlevini yerine getiremediğini ifade etti.
29 Temmuz 2024

Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçelerinde meydana gelen 4,7 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler üzerine Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu depremlerin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini belirtti. Görür, geçmişte bu zonun büyük depremler ürettiğini ancak şu an için büyük boyutlu depremler beklemediğini ifade etti. Ayrıca, son dönemdeki Maraş ve Gaziantep depremlerinin Anadolu Levhası'nın aktif fay sistemlerinde stres değişimine neden olduğunu ve bu nedenle bölgede küçük boyutlu depremlerin beklenebileceğini söyledi.
7 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege bölgesinde kuvvetli lodos beklendiğini duyurdu. Edirne, Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esmesi beklenen lodosun, Tekirdağ, İstanbul ve Bursa çevrelerinde de etkili olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli lodosun Pazar öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenirken, ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması istendi.
9 Şubat 2024

Deniz İpek, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yetersizliğini vurguladı. 2022 yılında SGK verilerine göre 953 meslek hastalığı ve 8 ölüm tespit edildi. İstanbul'da 2023 yılında yapılan denetimler, çalışan işçilerin sadece yüzde 3'ünü kapsadı. Çalışma Bakanlığı bütçesinden ayrılan payın yetersiz olduğu ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için harcanan bütçenin etkisiz kaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2024

İstanbul Boğazı, SEA TURTLE isimli genel kargo gemisinin dümen arızası yaşaması sebebiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, trafiğin geçici bir süreliğine askıya alındığını duyurdu. Bu durum, Kandilli önlerinde meydana geldi.
29 Mart 2024

Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nun erimesi, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselmesine neden olabilir. Thwaites Buzulu, yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor ve bu durum küresel deniz seviyesinin yüzde 4'ünün yükselmesinden sorumlu tutuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, buzulun erime hızının devam etmesi halinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesine karşı uyum politikaları öneriyor.
9 Haziran 2024

İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranı yüzde 37,77'ye geriledi ve Büyükçekmece Gölü'nde kurumanın başladığı gözlendi. Kış aylarında yeterli yağış alamayan İstanbul'da, kentin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan Büyükçekmece Gölü'ndeki su seviyesi, son dokuz yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 18,78 olarak ölçüldü. Bölgede yaşayanlar, son yıllarda gölde kuraklık oluştuğunu ve kirlilikten şikayetçi olduklarını belirtti.
29 Temmuz 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranları, düşük yağışlar ve artan su tüketimi nedeniyle endişe verici şekilde azalmaya devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı yüzde 22,36 olarak ölçüldü. Bu oran, son dokuz yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük su seviyesi olarak kaydedildi.
12 Ekim 2023

Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında, 69 metre boyundaki 'BATUHAN A' isimli genel kargo gemisi su alarak battı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olay yerine hızlı tahlisiye botları yönlendirdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirtti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, dalgaların 3 metreye yaklaştığı bölgede kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
15 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük tahmin raporuna göre, Marmara'nın güney ve batısı, Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Kahramanmaraş'ın batısı, Adana'nın kuzey ve doğusu, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Karadeniz'in doğusu ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olacak. Ayrıca, sıcaklıkların kuzey, iç ve doğu kesimlerde iki ile dört derece arasında artması beklenirken, diğer yerlerde önemli bir değişiklik öngörülmüyor.
16 Haziran 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Fox Haber'de yaptığı canlı yayında Marmara Bölgesi için deprem uyarıları yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yıllardır aynı uyarıları yaptığını belirten Yaltırak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek, sanayi tesislerinin ve nüfusun Anadolu'nun boşaltılmış illerine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve konut yenileme konularında yaşanan sorunlara değindi. Sunucunun ev sahibi olup olmadığına dair sorusuna ise evinin olmadığını, alacak zamanı ve parasının olmadığını belirtti.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim