Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6-10 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Ayrıca, Marmara’nın güneybatısı ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli rüzgarların eseceği ve yüksek kesimlerde kısa süreli fırtınaların yaşanabileceği bildirildi. Vatandaşlara olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.
21 Haziran 2024

Türkiye, 30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yoğun yağışların etkisi altında olacak. Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz bölgeleri ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Yağışların miktarının fazla olması nedeniyle ani sel ve su baskınlarına yol açabileceği, dolu ve yıldırım düşme riski sebebiyle vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor. Hava sıcaklıkları genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredecek.
29 Nisan 2024

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nda görüş mesafesinin 0.5 milin altına düşmesi sebebiyle 06.38 itibarıyla gemi trafiğini çift yönlü olarak askıya aldı. Yoğun sis, Şehir Hatları'nın bazı seferlerinin de yapılamamasına neden oldu.
31 Ocak 2023

Fatih Çekirge, yıllardır denizler, sahiller ve ormanlar için mücadele ettiğini belirterek, Fethiye Körfezi'nin temizlenmeden marina inşaatına başlanmaması gerektiğini savundu. Çekirge, körfezin temiz tutulmasının önemine vurgu yaparak, aksi takdirde bu inşaatların körfezin tabutuna çakılacak son çiviler olacağını ifade etti. Körfez temizlendikten sonra marinaların açılmasına karşı olmadığını belirtti.
25 Mayıs 2024

Muğla'nın Marmaris ve Datça açıklarında toplam 80 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmaris'te bir düzensiz göçmeni karada yakalarken, Datça'da motor arızası nedeniyle sürüklenen bir lastik bottaki 32 göçmeni kurtardı. Ayrıca, Datça açıklarında tespit edilen iki lastik botta yedisi çocuk 47 düzensiz göçmen daha yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
27 Ağustos 2024

Diyarbakır'da, doğal ve yapay yollarla oluşturulan göletler, geciken mevsimsel yağışlar sebebiyle kuruma riskiyle karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından su takviyesi çalışmaları yapılsa da, göçmen kuşlar ve diğer canlılar için önemli olan bu su kaynaklarının azalması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumun canlıların üreme potansiyellerinde düşüşe ve tür çeşitliliğinde kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.
27 Ocak 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Rüzgar hızlarının 50-80 km/saat arasında değişeceği, özellikle İç Ege ve İç Anadolu'nun batısında 40-60 km/saat hızla esmesi, kısa süreli fırtınalarla 70-80 km/saat hıza ulaşması öngörülüyor. Ayrıca bu bölgelerde toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklar bekleniyor. Ulaşımda aksamalar ve çatı uçmaları gibi risklere karşı uyarılar yapıldı.
24 Nisan 2024

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından, herhangi bir sızıntı veya basınç problemi önlemek amacıyla Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı geçici olarak durduruldu. Tribeca Shipping'in raporuna göre terminalde hasar olup olmadığı değerlendirilecek. Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatlarından petrol akışı devam ederken, Gaziantep-Maraş doğalgaz hattında hasarlar ve yangınlar meydana geldiği, yangınların söndürüldüğü bildirildi. BOTAŞ, deprem sonrası Hatay ve Kahramanmaraş merkezleri ile üç ilçeye doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

10 Temmuz 2023'te Mersin Limanı'nda, askeri bir kapıdan geçerek gümrük kontrolünden kaçırılan valizler tespit edildi. Kamera kayıtları, Deniz Kuvvetleri'nde tim komutanı olan M.C.'nin bu olayda yer aldığını gösterdi. Ticaret Bakanlığı ve TSK, olayla ilgili soruşturma başlattı ve M.C.'ye idari cezalar verildi. Ancak, M.C. görevine devam etti.
10 Haziran 2024

Murat Ağırel, AKP'nin plajları halkın kullanımına açma vaadini eleştirerek, plajları parsel parsel satanın CHP olmadığını belirtti. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerdeki işgallere izin vermeyeceklerini ve kaçak yapıları yıkacaklarını söyledi. Ağırel, Çanakkale Küçükkuyu sahilinde yaşanan mafyavari yapılaşmalara dikkat çekti ve bu tür yapıların Türkiye genelinde yaygın olduğunu vurguladı.
9 Temmuz 2024

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun doğu kesimlerinde kuvvetli yağışların beklendiğini açıkladı. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Sivas çevresinde ani su baskınları, yıldırım tehlikesi ve dolu yağışı uyarısı yapıldı. Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de toz taşınımı beklenirken, Hakkari ve Van’da yağışlar ve kar erimeleri nedeniyle heyelan riski olduğu belirtildi. Vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.
16 Mayıs 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaatın hafriyatının, koruma altında olması gereken bir bölgeye döküldüğü öne sürüldü. Sinpaş, bu iddialarla ilgisinin olmadığını belirtti. Çevre aktivistleri, Marmaris Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi ve belediyenin doğa tahribatına yol açtığını iddia etti. Daha önce Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmiş ve belediye inşaat alanını mühürlemişti. Ancak inşaatın devam ettiği ve Hisarönü Mahallesi'nde de doğa tahribatının başladığı belirtildi.
10 Mart 2023

Özgür Gürbüz, Marmaris'teki Sinpaş inşaatının tatil yörelerindeki inşaat yasağına rağmen devam ettiğini ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne ait bir yolun işgal edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Bodrum'da Limak Holding'in çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı alarak 214 odalı bir otel inşaatına başladığını vurguluyor. Gürbüz, Aydın'daki Latmos Dağları'nda ve Manisa'nın Gördes ilçesinde de benzer çevre tahribatlarının yaşandığını ifade ediyor. Yazıda, devletin çevre koruma görevini yerine getirmediği ve halkın bu duruma karşı mücadele ettiği anlatılıyor.
23 Mayıs 2024

Kuraklık nedeniyle Edirne'deki Tunca Nehri'nde su seviyesi dip seviyeyi gördü ve bazı yerlerde su akışı tamamen durdu. Nehrin Bayezid Köprüsü ve Tunca Köprüsü altındaki bölümlerde su akışı durmuş, yüzey yosun ve su mercimekleriyle kaplanmış durumda. Tarımsal sulamada da kullanılan nehrin debisi Devlet Su İşleri’nin Suakacağı İstasyonu’nda saniyede 2 metreküp olarak ölçüldü. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehir yatağı ortaya çıktı ve nehirdeki çöpler su yüzüne çıktı.
22 Ağustos 2024

Samsun'un doğal güzelliklerinden Ladik Gölü, kuraklık nedeniyle 11 kilometrekareden 7,2 kilometrekareye kadar küçüldü. Doç. Dr. Muhammet Bahadır, kuraklık devam ederse gölün 10-15 yıl içinde tamamen yok olabileceğini belirtti. Göl, 90 farklı kuş türüne ev sahipliği yaparken, çevresindeki köyler ve ilçeler için önemli bir su kaynağı. Bahadır, sürdürülebilir sulama yöntemlerinin acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
16 Ağustos 2024
İşaretlediklerim