Eczacıbaşı VitrA'nın Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, çalışanların yarısı kadın. Yeni tesisin toplam yatırım tutarı tamamlandığında 76,5 milyon avro olacak. Yeni yatırımlarla birlikte kampüsün toplam alanı yaklaşık yüzde 50 büyüyerek, 469 bin metrekareye ulaştı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, yeni yatırımla artan talebi karşılamayı, pazarı büyütmek için gerekli kapasiteyi yaratmayı, verimliliğini yükseltmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Yeni yatırımların bir diğer önemli hedefi ise kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak.
19 Ekim 2023

Samsun'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İlkadım ilçesinde durdurdukları bir kamyonette 706 litre etil alkol ele geçirdi. Bu alkolün sahte içki üretiminde kullanılacağı tespit edildi. Operasyon kapsamında M.Y. isimli şahıs gözaltına alındı ve işlemleri için emniyete götürüldü. Ayrıca, etil alkol ticaretinin elektronik ortamda takip edileceği yeni bir sistemin devreye gireceği belirtildi.
13 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Bu artışla birlikte birçok içki türü ve sigara markası zamlı fiyat listelerini yayınladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdol Dündar, Twitter üzerinden ithal içkilerin yeni zamlı fiyat listelerini paylaştı.
13 Ocak 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efes Pilsen bira grubuna dört ila dokuz lira arasında zam yapılacağını açıkladı. Yeni fiyatlar 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Zamla birlikte, Efes 30 cl biranın fiyatı 50 lira, Miller 50 cl 75 lira, Efes glutensiz 50 cl 80 lira olacak. Dündar, 15 ile 20 lira arasında zam yapılacağı yönündeki iddiaların manipülatif olduğunu ve sektöre zarar verdiğini belirtti.
12 Mayıs 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Türkiye'de ticari işletmelerin topladığı aylık inek sütü miktarı, mayıs ayında 1 milyon 14 bin 789 tonla tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ilk beş ayda işletmelerin topladığı inek sütü miktarı dalgalı bir seyir izledi. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, süt üretiminde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, doğru fiyat politikalarının üreticiye katkı sağladığını belirtti. Keskin ayrıca, çiğ süt fiyatlarının daha uygun hale gelmesini isteyen kesimlerin sektöre zarar vereceğini ve üretimin düşmesine neden olacağını vurguladı.
15 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Çaykur, 2024 yılının ilk zammını yaparak kuru çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 oranında zam yaptı. En çok tüketilen Rize Turist ve Tiryaki çaylarının toptan satış fiyatları sırasıyla 189,54 lira ve 185,66 lira oldu. Spesifik çay türlerine yapılan zamlar ise yüzde 39-68 arasında değişti. Çay üreticileri, yapılan zammı yetersiz buldu.
5 Temmuz 2024

Türkşeker, mayıs başından bu yana şekere kademeli olarak yüzde 30 zam yaptı. Şirket, toptan şeker satış fiyatına yüzde 4,2 oranında yeni bir zam daha yaparak fiyatı 25 liraya yükseltti. Ayrıca, indirimli şeker satışlarının 31 Ağustos 2023'te sona ereceğini duyurdu. Seçimlerden sonra 11 kez zamlanacak olan şekerin fiyatı, son dört ayda yaklaşık yüzde 46 artmış olacak.
21 Ağustos 2023

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Demirören Holding, 2018 yılında büyük bir medya grubunu satın almak için kullandığı kredileri ödeyemeyince, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bir alışveriş merkezini Denizbank'a devretmek zorunda kaldı. Holding daha önce de Ziraat Bankası'na kredi borçları karşılığında İstanbul Göktürk'teki golf sahalarını ve Bağcılar'daki medya binasını ipotek etmişti. Devlet desteği ve vergi aflarına rağmen mülk kayıpları yaşayan şirketin, alışveriş merkezinin devri sonrası resmi web sitesi de kapatıldı.
20 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim