CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sosyal medyada dolaşıma giren ve kendisinin yer aldığı iddia edilen bir video hakkında açıklama yaptı. Sarıgül, videonun montaj, şantaj ve tehdit içerikli olduğunu belirterek, yargı önünde hesaplaşacaklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin en önemli kriminal bilirkişi uzmanlarından gerekli inceleme raporlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
17 Temmuz 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, hükümetin sosyal medya platformlarını kapatmasını ve ekonomik sorunları eleştirdi. Kılıçdaroğlu, annelerin ve babaların ekonomik zorluklar yaşadığını, gençlerin yurtdışına gitmek istediğini ve ek vergilerin halkı zorladığını belirtti. Ayrıca, mülteci sayısının bilinmediğini ve uyuşturucu baronlarının gençleri zehirlediğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim kampanyalarında sosyal medyanın ve WhatsApp gruplarının önemli bir rol oynayacağını belirterek, siyasi partileri ve sosyal medya kullanıcılarını bu konuda çalışma başlatmaya çağırdı. Demirtaş, sosyal medya yasakları, seçim baskıları ve manipülasyonlar hakkında uyarılarda bulundu. Ayrıca, sosyal medya manipülatörlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ve eleştiri ile manipülasyonun ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

İzmir'in Karşıyaka ve Urla ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığı, Menderes ilçesindeki yangınla mücadelenin ise sürdüğü bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınlarla ilgili provokatif paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 20 sosyal medya hesabı yöneticisinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, bu tür paylaşımların halk arasında nifak tohumları ekmeye çalıştığını ve adalete teslim edileceğini belirtti. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İzmir başta olmak üzere ülke genelinde orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yapıldığını tespit etti.
18 Ağustos 2024

İstanbul'da 13 yaşındaki bir çocuk, TikTok üzerinden katıldığı bir WhatsApp grubunda 'cumhurbaşkanına hakaret' ettiği iddiasıyla yargılandı. İstanbul Barosu'nun mahkemeye katılma talebi reddedildi. Avukat Kardelen Ateşci, çocuk adalet sisteminin uygulamada sorunlar barındırdığını ve çocukların yargı önüne çıkarılmadan önce koruyucu tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirtti. Çocuğun cezai sorumluluğu konusunda Adli Tıp'tan rapor alındı ve çocuğun fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilme yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.
19 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Fenerbahçe, Trabzonspor ile oynadığı maç sonrası yaşanan taraftar saldırıları ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un bu olaylarla ilgili yaptığı açıklamalara Twitter üzerinden cevap verdi. Maçta Fenerbahçe oyuncularına ve teknik ekibe fiziksel saldırılar gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yaşananların organize olduğunu ve gerekirse bir alt lige düşmeyi göze aldıklarını belirtti.
19 Mart 2024

Sosyal medyada lüks yaşamlarıyla tanınan ve kısa sürede zenginleşen Özlem ve Tayyar Öz çifti hakkında, Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından soruşturma başlatıldı. Gazeteci Murat Ağırel, çift hakkında başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştüğünü ve dosyaya erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ağırel, kamuoyu tarafından tanınan diğer kişilere de soruşturma başlayacağını belirtti.
28 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Türkiye'de son dönemde art arda dolandırıcılık vakaları görülmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomeni olan ve kamuoyunda tanınan isimlerin bu suçlara karıştığı görüldü. Bu durum, toplumda maddiyatın ve maddi kazancın yüceltilmesi, maddiyatın hangi yoldan olursa olsun elde edilmesinin mübah görülmesi ve kültürel hedeflere ulaşacak meşru kanallar arasındaki mesafenin artması gibi etmenlere bağlanıyor. Ayrıca, sosyoekonomik eşitsizliğin yüksek olduğu ülkelerde dolandırıcılık vakalarına daha sık rastlandığı belirtiliyor.
25 Ekim 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, medyadaki trol çalışmalarının ileride iddianamelere siyasi darbenin medya ayağı olarak eklenebileceğini belirtti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptığı açıklamalar ve 'Ebabil Harekatı' adlı bir grubun sosyal medya üzerindeki faaliyetleri konusunda uyarılarda bulundu. Demirtaş, Süleyman Soylu ve Alpay Özalan gibi isimlerin trol başı olarak adlandırıldığı ve trollerin paylaşımlarını beğenip yaymadan önce dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 'FETÖ' ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve sonrasında Danıştay tarafından göreve iadesine karar verilen 387 hakim ve savcı hakkında yeniden inceleme başlatıldığını duyurdu. Tunç, 2016'dan itibaren OHAL çerçevesinde toplam 4 bin 6 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini hatırlattı. Bu kararların bir kısmının temyiz sürecinde olduğunu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bu iadelerle ilgili olarak yeniden bir inceleme süreci başlattığını belirtti.
17 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Engin Polat'ın tahliyesi hakkında yaptığı açıklamada, tutuksuz yargılanmanın suçsuzluk anlamına gelmediğini vurguladı. Engin Polat, 'suç örgütü kurma', 'kara para aklama' ve 'yasadışı bahis' suçlamalarıyla yargılanıyor. İstanbul merkezli operasyonlarda gözaltına alınan Polat, serbest bırakıldı ancak yargı süreci devam ediyor. Tunç, yargının en doğru kararı vereceğine olan inancını dile getirdi.
7 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik uygulamalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Tunç, bazı suçlar için iyi hal indiriminin kamuoyunda tepkiyle karşılandığını ve bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, cezaevlerinin doluluk oranlarının suçluların cezaevine alınmaması için bir mazeret olamayacağını vurguladı. Bakan, ceza adaletinin amacının toplumu suçtan korumak olduğunu ve bu doğrultuda çeşitli önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2024

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim